«Καμπανάκι» των ειδικών για τον καπνό από τις φωτιές στην Εύβοια που σκέπασε τον Αττικό ουρανό

«Καμπανάκι» των ειδικών για τον καπνό από τις φωτιές στην Εύβοια που σκέπασε τον Αττικό ουρανό

Ο καπνός δεν επιδεινώνει μόνο την ποιότητα του αέρα, αλλά ανατροφοδοτεί και την ίδια την κλιματική κρίση

Αντιμέτωποι με μια αποπνικτική και απόκοσμη εικόνα ήρθαν οι κάτοικοι της Αττικής λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Εύβοια.

Ο καπνός από τη φωτιά έφθασε μέχρι το λεκανοπέδιο, βάφοντας τον ουρανό σε αποχρώσεις του κόκκινου και του μαύρου. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βαγγέλη Γερασόπουλου «υπήρξε μια αύξηση των συγκεντρώσεων, ανήλθαν στα 15 μικρογραμμάρια στο κυβικό μέτρο αέρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Οι συγκεντρώσεις αυτές δεν ήταν υψηλές και δεν ήταν ανησυχητικές, γιατί ο καπνός κινήθηκε σε υψηλότερα στρώματα και από τις πρώτες πρωινές ώρες οι συγκεντρώσεις έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα».

Οι δορυφόροι παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πορεία της πυρκαγιάς. Λόγω των βόρειων ανέμων ο καπνός κινήθηκε σε μεγάλη απόσταση 150 χλμ, επηρεάζοντας κυρίως τα δυτικά και βόρεια προάστια της Αττικής και φθάνοντας μέχρι το Μυρτώο πέλαγος. Για το πώς προέκυψε το τόσο πυκνό νέφος καπνού, ο Δρ. Μετεωρολογίας και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γιώργος Παπαβασιλείου εξήγησε,ότι «μία περιοχή που δεν έχει δεχθεί δασική πυρκαγιά, τουλάχιστον σημαντική, τα τελευταία 20 χρόνια, υπήρχε διαθέσιμη καύσιμη ύλη και η κατάστασή της ήταν εξαιρετικά ξηρή -κυρίως της νεκρής καύσιμης ύλης-, με αποτέλεσμα η δασική πυρκαγιά υπό τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, να αποκτήσει ένταση. Το χρώμα του καπνού, το πυκνό μαύρο χρώμα, οφείλεται κυρίως σε αυτό το γεγονός».

Ο καπνός δεν επιδεινώνει μόνο την ποιότητα του αέρα, αλλά ανατροφοδοτεί και την ίδια την κλιματική κρίση, επισημαίνουν οι ειδικοί. Ειδικά στις μεγάλες πυρκαγιές, όπως αυτές της Ρωσίας, μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες εκλύθηκαν 17,2 γιγατόνοι άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μέσω του καπνού που έκανε το γύρο του κόσμου. Διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώθηκε από την καμένη βλάστηση, όπου είχε για αιώνες αποθηκευτεί.