Πυρκαγιά Μάτι : «Ήταν η εικόνα της κολάσεως στην κυριολεξία, υπήρχε η οσμή του θανάτου»

Πυρκαγιά Μάτι : «Ήταν η εικόνα της κολάσεως στην κυριολεξία, υπήρχε η οσμή του θανάτου»

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των κατοίκων της περιοχής για την τραγωδία που βίωσαν

Στην ανυπαρξία του κράτους την ώρα που έδιναν μάχη ζωής και θανάτου στο Μάτι κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς, αναφέρθηκαν και σήμερα οι μάρτυρες που κατέθεσαν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων.

«Έξι χρόνια μετά, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και να αποδοθεί κάποια δικαιοσύνη» κατέθεσε η Μαρία Τουρναβίτη, η οποία έχασε τον αδελφό της και σημείωσε πως «ο ρόλος της πυροσβεστικής είναι και η εκκένωση». Μάλιστα, τόνισε πως ως κάτοικος της Νέας Πεντέλης έχει ζήσει «εμπειρία» φωτιάς. «Στις μεγάλες φωτιές του 1997 μπήκε πυροσβέστης στην αυλή και μας είπε “αφήνετε ανοιχτές αυλόπορτες, λάστιχα να φαίνονται και φεύγετε”» ανέφερε χαρακτηριστικά .

Κανείς όμως δεν ενημέρωσε, ότι η φωτιά βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής, όπως κατέθεσε κάτοικος στο Μάτι, η οποία έχασε τη μητέρα της στη θάλασσα, όπου κατέφυγε στην προσπάθεια της να σωθεί. «Καθόμασταν σπίτι και δεν καταλάβαμε. Είχε αρχίσει να λιώνει ο υπολογιστής. Εγώ δεν είχα όσφρηση και δεν κατάλαβα τη μυρωδιά… Το παιδί άρχισε να ουρλιάζει “τώρααα καιγόμαστεεε”. Πήρα δυο πράγματα, τα χάπια της μαμάς, μια ζακέτα, δεν ξέραμε τι να κάνουμε… Βγήκαμε έξω, τρέξαμε. Ήταν 93 χρονων η μαμά μου και μας πρόλαβε η φωτιά στη σκάλα πριν την παραλία» περιέγραψε φορτισμένη και συνέχισε: «Εκεί είδαμε το κοριτσάκι της Φύτρου να πηδάει στα βράχια, γιατί δεν έβλεπε από τους καπνούς».

Η κόρη της, όπως είπε, προσπάθησε να βοηθήσει τη γιαγιά. «Ούρλιαζε το παιδί βοήθεια, αλλά η γιαγιά έφυγε στα χέρια της… Προσπαθούσε να την κρατήσει στην επιφάνεια, αλλά δεν μπόρεσε και πήγε στο βυθό. Τότε ξεκίνησε να κολυμπάει, αλλά δεν ήξερε προς τα που έπρεπε να κολυμπήσει. Μέσα στη νύχτα πήγαινε προς Κέα και συμπτωματικά περνούσαν Αιγύπτιοι ψαράδες, τελείως τυχαία και με το φακό τη βρήκαν από τις φωνές της» κατέθεσε συγκλονίζοντας .

Ο Στυλιανός Μάσσης στην κατάθεση του υπογράμμισε τα λάθη της αστυνομίας. «Δεν ήξερε η αστυνομία που να στείλει τον κόσμο, δεν ήξεραν πως να τον κατευθύνουν και έστελναν μέσα από το Μάτι τον κόσμο» ανέφερε και πρόσθεσε: «Μάζεψαν τη σπονδυλική στήλη της μητέρας μου και ένα κομμάτι του θώρακα του πατέρα μου. Αυτό έκαναν μόνο. Δεν υπήρχε κράτος, αστυνομία, πυροσβεστική. Καθόντουσαν στη Μαραθώνος και κάπνιζαν. Υπήρχαν άνθρωποι που έβλεπαν τα σπίτια τους εσωτερικά να καίγονται και τα κοιτούσαν. Κανείς δεν νοιαζόταν για κανέναν...».

Ο Κωνσταντίνος Τουρναβιτης, ο αδελφός του οποίου βρέθηκε απανθρακωμένος στο κτήμα Φράγκου, χαρακτήρισε «αδιανόητη» την απόφαση να μεταφερθούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Κινέτα. Ο μάρτυρας μετέφερε στο δικαστήριο τις εικόνες φρίκης που κυριάρχησαν τη μοιραία ημέρα. «Ήταν η εικόνα της κολάσεως στην κυριολεξία. Υπήρχε η οσμή του θανάτου» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Δεν μπορούσες να σταματήσεις με το όχημα, γιατί κινδύνευαν να καούν τα λάστιχα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Τα καμένα οχήματα ήταν παντού και δεν μπορούσες να περάσεις…».

Μαρία Ζαχαροπούλου