Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια – Εγκαύματα υπέστη πυροσβέστης – Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια – Εγκαύματα υπέστη πυροσβέστης – Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

«Οι ισχυροί άνεμοι καθορίζουν την πορεία και την ένταση της φωτιάς» λέει ο αντιπεριφερειάρχης - Βελτιωμένη η εικόνα στο μέτωπο του κάμπου του Δύστου

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Ιουλίου στην Εύβοια, η οποία νωρίτερα διασπάστηκε σε δύο μέτωπα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ενισχύονται, ενώ τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης.

Σύμφωνα με το evima.gr, στην προσπάθεια κατάσβεσης ο πυροσβέστης έπαθε εγκαύματα και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου. Νωρίτερα, στις φλόγες τυλίχθηκε φορητή–κινητή πυροσβεστική μονάδα του δήμου Αλιβερίου, στην προσπάθεια να σβήσουν την φωτιά το πυροσβεστικό όχημα κάηκε ολοσχερώς χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα. Την ίδια ώρα, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, μιλώντας στο ΑΠΕ είπε ότι «οι ριπές των ισχυρών ανέμων καθορίζουν πλέον την πορεία και την ένταση της φωτιάς στην Εύβοια», θεωρώντας πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη για την οποιαδήποτε εκτίμηση» σε σχέση με την πορεία της φωτιάς.

Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «το ανατολικό μέτωπο δείχνει να είναι περισσότερο επικίνδυνο και εκεί δίνουν όλες οι δυνάμεις την μάχη τους», ενώ όπως σημειώνει «στο άλλο μέτωπο προς το Δύστο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερότητα, όμως παραμένει απολύτως κρίσιμη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, αναφερόμενος στη φωτιά στην Εύβοια τόνισε, ότι έλαβε άμεσα επικίνδυνες διαστάσεις κυρίως εξαιτίας των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Γι' αυτό το λόγο, όπως είπε, χρειάστηκε να εκδοθούν τέσσερα μηνύματα από το 112, αρχικά για την ενημέρωση των κατοίκων πλησίον της περιοχής που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά και στη συνέχεια για την απομάκρυνσή τους από τους οικισμούς Κριεζά, Κοσκινά και Πετριές.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 26 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου. Προληπτικά έχει μεταβεί στην περιοχή, πυροσβεστικό πλοιάριο και το Λιμενικό Σώμα έχει κινητοποιηθεί με πλωτά μέσα πλησίον της ακτογραμμής.

Επίσης, δυνάμεις της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί για να διευκολύνουν στην απομάκρυνση των κατοίκων. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αυτή τη στιγμή το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται εσωτερικά του τριγώνου που σχηματίζουν οι οικισμοί Πετριές, Κριεζά και Αλώνια. Επιπρόσθετα τόνισε, ότι εξ αρχής δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών, προστατεύθηκε ο υδροβιότοπος της Λίμνης του Δύστου και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. «Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν πραγματική μάχη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας» κατέληξε ο κ. Βαθρακογιάννης.