Αμέσως τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας
Το πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα της Αττικής και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Εδώ και ημέρες το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας Αττικής είχε θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες, που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία. Μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προχώρησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το πρώτο κρούσμα πανώλης στην Αττική. Αμέσως τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας.
Επίσης, στη Λάρισα βρέθηκαν αλλά δυο κρούσματα στο Καλοχώρι του δήμου Τεμπών, εντός των ζωνών επιτήρησης και ελέγχου. Τα κρούσματα που διαπιστώνονται εντός των ζωνών, δεν εμπνέουν ανησυχία και η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Αρνητικά είναι όλα τα δείγματα σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός Θεσσαλίας, απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια.
Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου. Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.