ΣτΕ: «Ναι» στην έκδοση του Ali Yesildag στην Τουρκία που κατήγγειλε τον Ερντογάν για διαφθορά πολλών εκατ. δολαρίων

ΣτΕ: «Ναι» στην έκδοση του Ali Yesildag στην Τουρκία που κατήγγειλε τον Ερντογάν για διαφθορά πολλών εκατ. δολαρίων

Το Νοέμβριο του 2023 συνελήφθη από συνοριοφύλακες στην περιοχή των Φερών, γιατί πέρασε παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα

«Πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην έκδοση στην Τουρκία του 54χρονου Ali Yesildag ο οποίος, το 2023, κατήγγειλε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για διαφθορά που αφορούσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο 54χρονος, ο οποίος στο παρελθόν είχε στενούς οικογενειακούς και επαγγελματικούς δεσμούς με τον Τούρκο πρόεδρο, τον Νοέμβριο του 2023 συνελήφθη από συνοριοφύλακες στην περιοχή των Φερών, γιατί πέρασε παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ακολούθησε αίτημα των Τουρκικών αρχών για την έκδοσή του καθώς σε βάρος του, όπως ανέφεραν , εκκρεμεί ένταλμα που αφορά καταδίκη του σε συνολική ποινή φυλάκισης 45,6 χρόνια - κατά συγχώνευση 19 χρόνια και 23 μήνες- για σειρά αδικημάτων μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονίες, αρπαγή, κατοχή όπλων κ.α.

Ο Ali Yesildag προσέφυγε στη δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια να «μπλοκάρει» την έκδοση του. Ωστόσο, το Συμβούλιο Εφετών Θράκης τάχθηκε υπέρ της έκδοσης του και η συγκεκριμένη απόφαση κατέστη αμετάκλητη από το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ο 54χρονος ζήτησε, στη συνέχεια, από το ΣτΕ την ακύρωση της απόφασης του υφυπουργού Δικαιοσύνης με την οποία επικυρώθηκε η έκδοσή του στην Τουρκία επικαλούμενος , μεταξύ άλλων, ότι στην περίπτωση που επιστρέψει στην Τουρκία υπάρχει κίνδυνος να υποστεί νέες διώξεις για τρομοκρατία και να βασανιστεί.

Μάλιστα, στην προσφυγή του, η οποία τελικά απορρίφθηκε, ανέφερε πως η απόφαση για την έκδοση του είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει την ΕΣΔΑ, τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων κ.α.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου