Γρηγόρης Λέων για τη Ντέμη Γεωργίου: Όταν αφήνουμε ένα μικρόβιο να δρα στον οργανισμό μας, μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία

Γρηγόρης Λέων για τη Ντέμη Γεωργίου: Όταν αφήνουμε ένα μικρόβιο να δρα στον οργανισμό μας, μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία

«Όταν πηγαίνουμε έγκαιρα στο γιατρό, αντιμετωπίζουμε έγκαιρα την αρχική λοίμωξη και εκμηδενίζουμε σχεδόν τις πιθανότητες να εξελιχθεί αυτή»

Για τον ξαφνικό θάνατο της 39χρονης πρώην παίκτριας του MasterChef, Ντέμης Γεωργίου μίλησε στο Action 24, o ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

Ο ιατροδικαστής ξεκαθάρισε πως «Πρώτα απ’ όλα να διευκρινίσουμε ότι το σηπτικό σοκ δεν γίνεται μέσα σε ελάχιστες ώρες που έχει την ακόλουθη πορεία. Κολλάμε ένα μικρόβιο ή έναν ιό. Παθαίνουμε λοίμωξη, αρχικά μπορεί να επικεντρώνεται σε ένα όργανο, σε ένα σημείο, ένα σύστημα. Αν είμαστε νέοι άνθρωποι και υποεκτιμήσουμε μια τέτοια κατάσταση, το παραμελήσουμε και δεν πάμε στον γιατρό μας, να μελετήσει τα κλινικά μας συμπτώματα – έναν πυρετό, μια αδιαθεσία, ένα βήχα- και δεν λάβουμε την κατάλληλη αγωγή, αφήνουμε ένα μικρόβιο να δρα στον οργανισμό μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια ολιγωρία ενέχει τον κίνδυνο «κάποια στιγμή υπάρχει πιθανότητα να περάσει στην κυκλοφορία μας, στο αίμα μας και από εκεί να αρχίσει να χτυπά διάφορα όργανα. Εκεί μπορεί να χτυπήσει από τους νεφρούς, από την καρδιά, σημαντικά όργανα που όσο περισσότερα είναι αρχίζουμε και έχουμε την πολυοργανική ανεπάρκεια και στο τέλος δυστυχώς αν παραμείνουμε χωρίς ιατρική βοήθεια, η κατάληξη είναι σοβαρό ενδεχόμενο.

Μπορεί και σε έναν απολύτως υγιή οργανισμό, ένας μικροοργανισμός μπορεί να είναι αρκετά ισχυρός και να μπορέσει να κάνει αυτή την πορεία. Υπάρχουν δυστυχώς σ’ αυτές τις ηλικίες, χωρίς να ξέρω το ιστορικό της κοπέλας, που έχουν υποκείμενα νοσήματα, έχουν κάποιες προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις που επίσης υποεκτιμούν είτε γιατί δεν έχουν διαγνώσει».

Ερωτώμενος αν η 39χρονη θα μπορούσε να έχει σωθεί αν είχε απευθυνθεί έγκαιρα σε γιατρό, ο Γρηγόρης Λέων σημείωσε: «Στην υποθετική ερώτηση, όταν πηγαίνουμε έγκαιρα στο γιατρό, αντιμετωπίζουμε έγκαιρα την αρχική λοίμωξη και εκμηδενίζουμε σχεδόν τις πιθανότητες να εξελιχθεί αυτή. Ακόμα και αν χορηγήσουμε μια αντιβίωση και δεν πιάσει οι γιατροί έχουμε εργαλεία όπως το αντιβιόγραμμα με το οποίο μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένη αντίβιωση για τον μικροοργανισμό».

Εξηγώντας τι σημαίνει βακτηριακή λοίμωξη, ο Γρηγόρης Λέων, τόνισε: «Οι λοιμώξεις γενικά προκαλούνται από μικροοργανισμούς ισχυρούς ή λιγότερο ισχυρούς που μπορούμε να κολλήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο. Ο σταφυλόκοκκος βρίσκεται στα χέρια μας. Αν προσπαθήσω να φάω κάτι με τα χέρια μου, μπορεί να το μεταδώσω εσωτερικά.

Ξέρω ότι η κοπέλα ερχόταν σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους. Μπορεί ένας μικροοργανισμός να μεταφερθεί αερογενώς. Όλες αυτές τις διαδικασίες τις είχαμε ακούσει και με τον Covid. Υπάρχουν και μικρόβια πολύ ισχυρά.

Υπάρχουν μικρόβια που σε έναν οργανισμό μπορεί να μην προκαλέσουν ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά σε άλλους να προκαλέσουν πολύ σημαντικό. Όταν κάποιος έχει παρατεταμένα ένα κλινικό σύμπτωμα πρέπει να πηγαίνει στον γιατρό του. Ένα μικρόβιο μπορεί να ξεκινήσει έτσι και στη συνέχεια να έχει επιμόλυνση και από άλλα μικρόβια».