Νέο κρούσμα πανώλης σε εκτροφή αιγοπροβάτων στο Δομένικο Ελασσόνας

Νέο κρούσμα πανώλης σε εκτροφή αιγοπροβάτων στο Δομένικο Ελασσόνας

Θα βρεθεί στη Λάρισα την Παρασκευή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας

Στη Λάρισα θα μεταβεί αύριο, Παρασκευή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας όπου και θα πραγματοποιηθούν διαδοχικές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα και εκπροσώπους παραγωγών, μετά και το νέο κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών που εντοπίστηκε σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Δημοτική Ενότητα Δομένικου.

Τον κ. Τσιάρα θα συνοδεύουν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως γνωστοποίησαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Λαρίσης έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος.

Συγκεκριμένα:

1) Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και η Εθνική Ομάδα Ειδικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Λαρίσης, έχουν ενεργοποιηθεί από τις 11/07/2024, μόλις εμφανίσθηκε το πρώτο κρούσμα στην Καλαμπάκα, όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του Παραρτήματος I του π.δ. 138/1995 (Α'88) (Απόφαση 1747/386028/14.12.2023ΦΕΚ Β΄ 7121 18.12.2023)και έχουν άμεσα δοθεί οι σχετικές κατευθύνσεις στο Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων.

2) Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το παραπάνω σχέδιο καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία (Κατ' Εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 687/2020) είναι τα παρακάτω:

α) Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων).

β) Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

γ) Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.

δ) Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.

ε) Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Τονίζεται τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.