Εγκληματική οργάνωση εκβιαστών: Η «ταρίφα» για την προστασία μαγαζιών σε όλη την Αττική

Εγκληματική οργάνωση εκβιαστών: Η «ταρίφα» για την προστασία μαγαζιών σε όλη την Αττική

Βίντεο ντοκουμέντα από την εγκληματική δράση τους έρχονται στο φως της δημοσιότητας - Ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ.κατέγραψε αποκαλυπτικούς διαλόγους

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την νέα εγκληματική οργάνωση εκβιαστών, που εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία, τα μέλη της οποίας πουλούσαν «προστασία» σε επιχειρήσεις, έβαζαν φωτιά και έσπαγαν καταστήματα, ενώ κάποιοι είναι και οργανωμένοι οπαδοί που συμμετείχαν στα αιματηρά επεισόδια του περασμένου Σαββάτου έξω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Σε βίντεο ντοκουμέντο φαίνονται κάποιοι εξ αυτών να μπαίνουν σε ψητοπωλείο στο Μαρούσι και να αδειάζουν ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό. Αδίστακτοι, αδιαφορώντας για την παρουσία του υπαλλήλου, βάζουν φωτιά και το κατάστημα τυλίγεται στις φλόγες. Ο εργαζόμενος τρέχει, για να μη καεί ζωντανός. Δεν σταματούν πουθενά, προκειμένου να περάσουν το μήνυμα της κυριαρχίας τους. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, που «χτυπούσαν» την ίδια επιχείρηση. Όπως φαίνεται στο βίντεο, είχαν ρίξει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πυρκαγιά και σοβαρές υλικές ζημιές.

Ο αρχηγός «αρκούδος» και ο «εισπράκτορας» της οργάνωσης

Αρχηγός του κυκλώματος των εκβιαστών φέρεται να είναι ο 59χρονος Α.Γ., γνωστός με το παρατσούκλι «ΑΡΚΟΥΔΟΣ». Επικεφαλής των μελών που έβαζαν ως «φύλακες» στα καταστήματα ήταν ο Αλβανός με τα αρχικά Σ.Μ., 36 ετών. Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε και τον «εισπράκτορα» του κυκλώματος να μπαίνει σε φούρνο, όπου κατευθείαν η υπάλληλος ανοίγει το συρτάρι και του δίνει το... μηνιάτικο της «προστασίας».

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν επεκτείνει την δράση τους σε όλη την Αττική, σε πάνω από 30 περιοχές. Εκβίαζαν τουλάχιστον 78 καταστηματάρχες, από καντίνες, καφέ, σουβλατζίδικα, μπαρ μέχρι και πασίγνωστα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας.

«200 ευρώ τον μήνα είναι λίγα»

Αποκαλυπτικά είναι και όσα κατέγραψε ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. Η ταρίφα για την προστασία ήταν ανάλογη του καταστήματος.

Π.Ι. - Μέλος Κυκλώματος: Το ψητοπωλείο (…) το έχουμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, για την «προστασία» του παίρνω 200 ευρώ το μήνα. Το ποσό όμως είναι πολύ μικρό.

Μέλος Κυκλώματος: Το βράδυ είχα να πάω να βάλω βόμβα σ’ ένα φορτηγό. Έχω και άλλοθι. Γιατί άμα γίνει κάτι, εγώ θα πω, ήμουν στο ξενοδοχείο με τη γκόμενα.

Είχαν οπλοστάσιο με χειροβομβίδες και Καλάσνικοφ

Ένας από τους 14 που συνέλαβαν, οργανωμένος οπαδός, διατηρούσε μαζί με άλλον έναν συλληφθέντα ένα κανονικό οπλοστάσιο στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν η καβάτζα του κυκλώματος, όπου εντοπίστηκαν τουλάχιστον 11 χειροβομβίδες και ένα Καλάσνικοφ. Συνολικά, από τις έρευνες των αρχών, ο οπλισμός που εντοπίστηκε, ξεπέρνα κάθε φαντασία. Όπλα, ναυτικές φωτοβολίδες, σπαθιά, ναρκωτικά και πάνω από 200. 000 ευρώ μετρητά.

Οι 14 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε ποινική δίωξη για βαρύτατα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτηρα.