Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία – Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «κόκκινο»

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία – Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «κόκκινο»

Συστάσεις από τις αρχές στους πολίτρες και ιδιαιτέρως στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες για μέτρα αυτοπροστασίας

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται η χώρα, ενώ σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου προχώρησε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ ήδη η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Με το θερμόμετρο να έχει αγγίξει τους 41 βαθμούς στην Πελοπόννησο και τους 39 στην Αττική, η χώρα θυμίζει «καμίνι», η οποία βρίσκεται σε παρατεταμένη περίοδο ακραίων θερμοκρασιών. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει ακόμα πιο αισθητή από την επόμενη εβδομάδα.

Το υπουργείο Υγείας συνιστά:

  • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
  • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  • Χρήση καπέλου και σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
  • Απαραίτητα αξεσουάρ για αυτές τις ζεστές ημέρες είναι το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου, τα οποία πρέπει να φορούν όλοι όσοι βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο παρατεταμένος καύσωνας των τελευταίων ημερών προκαλεί έντονη θερμική καταπόνηση, ειδικά σε εργαζόμενους που εργάζονται σε ανοιχτούς χώρους. Αυστηρές είναι οι συστάσεις στους εργοδότες τόσο για τη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όσο και για τη μείωση απασχόλησης ή και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής μεταξύ 12:00 και 5:00 το απόγευμα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Από τις υψηλές θερμοκρασίες, κινδυνεύουν:

  • ηλικιωμένοι
  • μωρά και μικρά παιδιά
  • έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
  • άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα
  • άτομα που εργάζονται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
  • άτομα με χρόνιες παθήσεις

Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας οι επιστήμονες συστήνουν στους πολίτες να βρίσκονται σε κλειστές και κλιματιζόμενες αίθουσες. Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής https://www.patt.gov.gr/ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τις κλιματιζόμενες αίθουσες, οι οποίες παραμένουν ανοιχτές από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. (κάρτα με διαφάνεια)

Αυξημένη εποπτεία θα υπάρχει για τους ωφελούμενους του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου. Για τα αδέσποτα ζώα, η Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων έχει τοποθετήσει περισσότερες από 150 ποτίστρες στις γειτονιές της πόλης.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού

Η πολύ ζέστη θα διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες στη χώρα, με τις μεγαλύτερες τιμές να σημειώνονται στα δυτικά και βόρεια τμήματα σύμφωνα με τομετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Οι θερμοκρασίες είναι 6 με 9 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα για μέσα Ιουλίου στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας.

Πιο αναλυτικά σήμερα Κυριακή:

Προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημέρι απόγευμα στα ηπειρωτικά, κυρίως στη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν στην κεντρική Μακεδονία , στη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο 40 με 42. βαθμούς . Οι χαμηλότερες στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη.

Στην Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Oι άνεμοι βόρειοι στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 27 έως 38 με 39 βαθμούς. Στα βόρεια και τα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 25 έως 39 βαθμούς.

Την Δευτέρα ο καιρός γενικά αίθριος. Λίγο το μελτέμι στο Αιγαίο θα ενισχυθεί θα φτάσει τοπικά και τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται στα δυτικά εκεί 42 και πιθανόν 43 βαθμούς. Ουσιαστική έξοδος από τις υψηλές θερμοκρασίες δεν προβλέπεται πριν από τις 24 Ιουλίου.