Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στην Κορινθία – Στην Στιμάγκα εσπευσμένα ο υπουργός

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στην Κορινθία – Στην Στιμάγκα εσπευσμένα ο υπουργός

Έφτασε στα Κύθηρα ο καπνός - Εξακολουθούν να επιχειρούν 159 πυροσβέστες

Ηρωικές είναι οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για να περιορίσουν τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι και μαίνεται ανεξέλεγκτη στην Κορινθία και γι' αυτό στην Στιμάγκα έχει μεταβεί ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.

Ξεκίνησε σε δασική έκταση στην περιοχή Στιμάγκα και λίγο μετά τις 19.00 εστάλη μήνυμα από το «112» σε όσους βρίσκονται στην περιοχή να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχουν γίνει στάχτη μεγάλες εκτάσεις με αμπέλια και ελιές, καθώς και δάσος.

Στη μάχη της κατάσβεσης επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος και 49 οχήματα ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν περιοδικά 19 εναέρια μέσα, 11 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 για τον συντονισμό τους.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά την ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα νωρίτερα, σημείωσε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Η φορά της φωτιάς είναι λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ προς τη Νεμέα.

Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας, Θανάσης Μανάβης, βρέθηκε στο σημείο και, σύμφωνα με το korinthosnews.com, κατήγειλε: «Η Στιμάγκα καίγεται. Έχουμε λειψυδρία στον δήμο και οι αρμόδιοι κωφεύουν. Πρέπει να βρεθεί λύση. Δεν μπορεί ο δήμος να καίγεται και να μην υπάρχει σταγόνα νερού».

«Σε μία ρεματιά το κύριο μέτωπο της φωτιάς»

«Σε μία ρεματιά προς την περιοχή της Νεμέας βρίσκεται το κύριο μέτωπο της φωτιάς», ανέφερε το απόγευμα, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής.

Όπως πρόσθεσε, «αυτήν την ώρα δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και κατοικίες, όμως οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί και αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση».

Επίσης, ο Αναστάσιος Γκιολής ανέφερε ότι «είναι μεγάλη η κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης με πολλά εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις», συμπληρώνοντας ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνδράμει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων με υδροφόρες και μηχανήματα έργου».

Στα Κύθηρα έφτασε ο καπνός

Σύμφωνα με ανάρτηση της ομάδας Flame Project, ο καπνός από τη φωτιά στη Στιμάγκα έφτασε στα Κύθηρα, λόγω των συνθηκών που επικρατούν.

Η ανάρτηση:

Αναφορικά με τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 11 Ιουλίου 2024 στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Στιμάγκα στη Κορινθία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται να παρουσιάσουν μέσα στη νύχτα σταδιακή, μικρή βελτίωση, κυρίως σε ό,τι αφορά στην ένταση του ανέμου, η οποία αναμένεται να μην ξεπερνά τα 2-3 μποφόρ, πνέοντας από περισσότερο δυτικές/βορειοδυτικές διευθύνσεις.‼️

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι προγνωστικά αναμένεται να παραμείνει υψηλή η ευφλεκτότητα (ευκολία ανάφλεξης) των δασικών καυσίμων και κατά τη διάρκεια της νύχτας, στοιχείο που δυσχεραίνει τον κατά τα άλλα ευκολότερο έλεγχο της φωτιάς τη νύχτα. Η εμμονή της υψηλής ευφλεκτότητας σημαίνει ότι ακόμα και με ασθενείς ανέμους, η φωτιά μπορεί να εξαπλώνεται γρήγορα και να αναπτύσσει μεγάλα θερμικά φορτία.

Η δασική πυρκαγιά της Στιμάγκας στη Κορινθία είναι πλέον ορατή και δορυφορικά, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα, με τον καπνό της φωτιάς να έχει μεταφερθεί νότια πάνω από την νήσο των Κυθήρων.

Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν ερευνητικής εργασίας που υλοποιείται στο ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ.

Στην πυρκαγιά στην Στιμάγκα Κορινθίας έχει μεταβεί ο Κικίλιας

Στην πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην Στιμάγκα Κορινθίας έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Νωρίτερα, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας είχε συγκαλέσει συντονιστική σύσκεψη για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, των ΟΤΑ και όλων των σωμάτων ασφαλείας.