Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας στο Ηράκλειο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας στο Ηράκλειο

Την απόφαση υπογράφει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, έθεσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, μετά από σχετικό αίτημα της Δημοτικής Αρχής, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024. Την απόφαση υπογράφει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου για τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην περιοχή.

Ο δήμαρχος στο έγγραφο του είχε κάνει εκτενή περιγραφή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον Δήμο από τη σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων, με συνέπεια την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα σε πολλές περιοχές και τη μικρή αναπλήρωση των αποθηκευμένων ποσοτήτων στα φράγματα του Δήμου.

«Οι πιέσεις που ασκούνται στο υδρευτικό σύστημα είναι πολύ μεγάλες και συνεχώς εντεινόμενες. Mε τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης να βρίσκονται στο ζενίθ και τα φράγματα του Δήμου να μη μπορούν καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ήταν μονόδρομος προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας των υδάτων και τα αιτήματα χρηματοδότησης για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό πεπαλαιωμένων κεντρικών δικτύων που εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα βλαβών και διαρροών, την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και επισκευή- συντήρηση των υφιστάμενων και τη δρομολόγηση των αναγκαίων, πρόσθετων έργων προστασίας του νερού. Καλώ τους δημότες για ακόμη μια φορά να ακολουθήσουν να συμβάλουν με τον τρόπο τους στη χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων του Δήμου για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας που οξύνεται μέρα με τη μέρα», ανέφερε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης και έως τις 9 Αυγούστου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.