Κύκλωμα εκβιαστών στην Αθήνα: Τι είπε επιχειρηματίας που είχε πέσει θύμα τους για πολλά χρόνια

Κύκλωμα εκβιαστών στην Αθήνα: Τι είπε επιχειρηματίας που είχε πέσει θύμα τους για πολλά χρόνια

Τα ντοκουμέντα που «έκαψαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Εκβιασμοί, εντολές και δήθεν προστασία για να κάνουν τα στραβά μάτια, ήταν μερικές από τις πρακτικές που φέρεται να εφάρμοζε στους καταστηματάρχες της Αθήνας με το αζημίωτο το κύκλωμα εκβιαστών που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων και στο οποίο εμπλέκονται υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας και επόπτες Υγείας της Περιφέρειας Αττικής.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 επιχειρηματίας, που η εγκληματική οργάνωση τον εκβίαζε για περισσότερο από δέκα χρόνια, όπως λέει ήταν πολύ δύσκολο να ξεφύγει κανείς από τα «νύχια» τους και όσοι αρνήθηκαν να υποκύψουν, το πλήρωσαν ακριβά. .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσύ πότε ήρθες πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους;

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ: Το '17 ή το '16, ένας γνωστός μου, μου τη σύστησε (σ.σ. Νάνσυ) και μου λέει έχω ένα άτομο που μπορεί να σου δώσει λύση. Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια από κει και πέρα είναι αναγκαίο κακό. Δεν μπορούν να τους αποφύγεις. Χρόνια ξέρω εγώ, ότι λειτουργεί. Δέκα χρόνια, όχι ένα και δύο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι λεφτά σου ζήτησε;

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ: Για τα μαγαζιά ήταν γύρω στα δύο με τρία χιλιάρικα για την άδεια του κάθε μαγαζιού, για τα ξενοδοχεία ξεφεύγει, 10.000-15.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνολικά πόσα χρήματα έχεις δώσει στη συγκεκριμένη γυναίκα;

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ: Πάνω από 120.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσε κάποιος επιχειρηματίας να αντιστεκόταν στις απαιτήσεις του κυκλώματος;

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗΣ: Δεν παίζει το σενάριο, να μη μπορείς. Θα έχεις κυρώσεις άσχημες. Δεν παίζει. Θα σου κόψουν πρόστιμα, Πήγαινε μετά το πρόστιμο και πλήρωσε. Το έκανε και μία άλλη γνωστή μου, η οποία της φάνηκαν πολλά τα δυόμιση και τελικά πλήρωσε πέντε χιλιάρικα.

Στην ηγετική πυραμίδα της οργάνωσης φέρεται να είναι μια 43χρονη με το όνομα Νάνσυ, παλιά γνώριμη των αρχών, αφού το 2009 κατηγορήθηκε για απόπειρα απάτης, καθώς προσπάθησε να πουλήσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας παριστάνοντας τη μεσίτρια, ένα χρόνο αργότερα κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση άνω των 120.000 ευρώ ως εργαζόμενη σε ασφαλιστική εταιρεία και φέρεται να είχε αποκτήσει άκρες σχεδόν σε κάθε δημόσια υπηρεσία. Το θράσος των εκβιαστών όμως δεν σταματάει εδώ. Η φερόμενη ως αρχηγός, η 43χρονη Νάνσυ κρατούσε ακόμα και πρακτικά, βιβλία εσόδων-εξόδων της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος, σημειωματάρια από τους εκβιασμούς που τους έκαψαν. Για τουλάχιστον 3 χρόνια το κύκλωμα δρούσε σύμφωνα με τις σημειώσεις που είχε στην κατοχή της η 43 χρόνη, που διηύθυνε την οργάνωση.

Σε αυτά αναγράφονται δοσοληψίες, συνοδευόμενες φυσικά από την αντίστοιχη ημερομηνία, καθώς και το όνομα του καταστήματος που αφορούν. Δεν λείπουν και τα ψηφιακά πειστήρια που οι Αρχές έχουν στα χέρια τους. Τα μέλη της οργάνωσης ενημέρωναν για όλες τις κινήσεις τους, μέσω μηνυμάτων, τον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης.

- 11/04/24 πήρα από Ν Κ για Α 21 και Δ Περιστέρι υποτίθεται για να μην διώξε το έγγραφο μερικής διακοπής λειτουργίας η περιφέρεια Ανάπτυξης 1.000€ + 500€ για Νάνσυ = σύνολο 1.500.

- 12/04/24 έδωσα Ε και Γ για να μη γράψουν έγγραφο ότι πήγαν στο Φ Δ του Δ Α λόγω τηλεφωνικής καταγγελίας για παρακείμενη αποθήκη που δεν έχει άδεια λειτουργίας και για ό,τι άλλο βρήκαν στο μαγαζί 800€.

Η έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, συνεχίζεται για τους 14 υπαλλήλους που κατηγορούνται.