Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με ραγδαία πτώση τις θερμοκρασίας – Πού αναμένονται καταιγίδες

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με ραγδαία πτώση τις θερμοκρασίας – Πού αναμένονται καταιγίδες

Ο υδράργυρος αναμένεται να υποχωρήσει έως και 10 βαθμούς Κελσίου

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού την Τετάρτη και την Πέμπτη με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και ισχυρές καταιγίδες, καθώς σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, αναμένεται καιρική αστάθεια.

Συγκεκριμένα, για τον καιρό των επόμενων ημερών ο κ. Κολυδάς γράφει:

- Αστάθεια την Τετάρτη στα κεντρικά και βόρεια και την Πέμπτη σε όλα τα ηπειρωτικά, με πιθανόν ισχυρές καταιγίδες.

- Βαθμιαία εξασθένηση των ανέμων που θα φτάνουν τα 5-6 μποφόρ στο Αιγαίο. Μικρή ενίσχυση στα 6-7 το ερχόμενο Σάββατο.

- Από πλευράς θερμοκρασιών, μετά τους 37-38 τοπικά στα ηπειρωτικά, θα έχουμε πτωτική πορεία του υδραργύρου από την Τετάρτη, με επάνοδο κοντά στα κανονικά επίπεδα για την εποχή.

Παράλληλα επισημαίνει, ότι αύριο Τρίτη 2 Ιουλίου είναι υψηλός ο κίνδυνος (κατηγορίας 3) για εκδήλωση πυρκαγιών σε Φθιώτιδα, Φωκίδα, Ηράκλειο, Λασίθι, Δωδεκάνησα, Σάμο, Ικαρία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, περιοχές της Αττικής και Κύθηρα, της Αιτωλοακαρνανίας, της Μαγνησίας, της Λάρισας, της Λακωνίας, της Ηλείας και της Αχαΐας.


Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες

Αύριο Τρίτη 2 Ιουλίου, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπονται τοπικές βροχές και από το μεσημέρι στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία μεμονωμένες καταιγίδες, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές και τα φαινόμενα θα περιοριστούν τοπικά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι στα βόρεια. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα είναι μεταβλητοί 3-4 και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις, τοπικά έως 5 μποφόρ. Μόνο στο Αιγαίο θα πνέουν βοριάδες 3-5 και στα νοτιοανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, που σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς- νοτιοδυτικούς, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 37-38 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 32-36 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη 3 Ιουλίου ο καιρός θα είναι άστατος στα βόρεια, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε στα δυτικά και κεντρικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3- 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ, ενώ οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, όπου θα φτάσει τους 28-32 βαθμούς. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά το θερμόμετρο θα φτάσει στους 29-33 και κατά τόπους τους 34 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 29-31 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 4 Ιουλίου, αρχικά στα βόρεια και γρήγορα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά αναμένονται νεφώσεις αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3-5, στα νότια τοπικά 6 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, 3-4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση την Πέμπτη. Στα δυτικά και τα βόρεια θα φτάσει τους 26-30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 27-30 και κατά τόπους τους 31 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 27-29 βαθμούς Κελσίου.