Αντιμέτωποι με πειθαρχική έρευνα τουλάχιστον δέκα Λιμενικοί για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο – Τι αποκαλύπτει το Reuters

Αντιμέτωποι με πειθαρχική έρευνα τουλάχιστον δέκα Λιμενικοί για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο – Τι αποκαλύπτει το Reuters

Στο σκάφος που απέπλευσε από το Λιβύη υπολογίζεται ότι επέβαιναν 700 πρόσφυγες και μετανάστες - Διασώθηκαν μόλις 104 και βρέθηκαν 82 πτώματα

Στο σκάφος που απέπλευσε από το Λιβύη υπολογίζεται ότι επέβαιναν 700 πρόσφυγες και μετανάστες - Διασώθηκαν μόλις 104 και βρέθηκαν 82 πτώματαΑξιωματικοί της Ελληνικής Ακτοφυλακής καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι, στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για το ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες και μεταναστών στα ανοιχτά της Πύλου, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο σκάφος το οποίο ανατράπηκε και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου 2023 και το οποίο παρακολουθούσε για αρκετές ώρες η Ελληνική Ακτοφυλακή, έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην παλιά μηχανότρατα που χρησιμοποίησαν οι δουλέμποροι και η οποία απέπλευσε από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία, επέβαιναν έως και 700 άτομα. Ανασύρθηκαν ζωντανά από την θάλασσα 104 άτομα και βρέθηκαν μόλις 82 σοροί. Το Reuters επισημαίνει, ότι ένα χρόνο μετά κανείς δεν έχει λογοδοτήσει και οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν ακόμα νέα για αγαπημένα πρόσωπα.

Το Reuters σημειώνει ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης, που προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, ενώ έθεσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις τακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μετανάστευση. Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, περίπου 10 αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του Λιμενικού Σώματος/Ελληνική Ακτοφυλακή και του πλοιάρχου του σκάφους της Ελληνικής Ακτοφυλακής που παρακολουθούσε την μηχανότρατα πριν βυθιστεί, κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι, ανέφεραν πηγές που κοντά στην έρευνα, που επικαλείται το Reuters.

Οι αξιωματικοί θα ανακριθούν στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε από τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να ερευνά τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας σε πειθαρχικό επίπεδο και να εξετάζει, εάν ενέργειες ή παραλείψεις του Λιμενικού συνέβαλαν στην πρόκληση της τραγωδίας. Η αιτία του ναυαγίου εξακολουθεί να αμφισβητείται, καθώς οι επιζώντες λένε, ότι το σκάφος του Λιμενικού προκάλεσε την ανατροπή της μηχανότρατας, όταν προσπάθησε να τη ρυμουλκήσει. Η Ελληνική Ακτοφυλακή από την πλευρά της διέψευσε αυτές τις μαρτυρίες, υποστηρίζοντας ότι το σκάφος αρνήθηκε βοήθεια.

Έχουν προκύψει «επαρκείς ενδείξεις» για αδικήματα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, είπε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters. Οι ύποπτοι θα κάνουν λόγο για κενά στο ημερολόγιο επικοινωνιών του Λιμενικού και για το εάν σχεδιάστηκε σωστά η επιχείρηση διάσωσης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Ακόμη, θα εξεταστεί αν το σκάφος του Λιμενικού που έφθασε στο σημείο για να παράσχει βοήθεια, ήταν επαρκώς εξοπλισμένο για μια αποστολή διάσωσης και εάν υπήρχαν ειδικές δυνάμεις στο σκάφος και εάν ναι, γιατί.

Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας, ότι εάν η έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι οι αξιωματικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση, ήταν υπόλογοι σε οποιοδήποτε στάδιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες, ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι και με πειθαρχικά μέτρα, με μεγαλύτερη ποινή την αποβολή τους από το Σώμα. Ακόμη, σημειώνει ότι το Ναυτοδικείο, το μοναδικό δικαστικό όργανο στην Ελλάδα που μπορεί να εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες των αξιωματικών του Λιμενικού, ξεκίνησε μία δική του έρευνα πέρσι, η οποία ωστόσο βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.