«Μάχη» με τα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία – Στις φλόγες σπίτια σε Απιδούλα και Μαζαράκι – Το 112 έστειλε 26 μηνύματα

«Μάχη» με τα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία – Στις φλόγες σπίτια σε Απιδούλα και Μαζαράκι – Το 112 έστειλε 26 μηνύματα

Δύσκολη είναι η νύχτα στην περιοχή της Πηνεία όπου οι φλόγες εκτείνονται σε μεγάλη απόσταση - Βελτιωμένη η εικόνα στις άλλες πυρκαγιές

«Πολύ βελτιωμένη» χαρακτήρισε την εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα και εξαπλώθηκαν ταχύτατα, με ανέμους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χλμ./ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης.

Ο κ. Βαθρακογιάννης αναφέρθηκε στις πυρκαγιές σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας, οι οποίες επεκτάθηκαν σε δεκάδες οικισμούς και στις οποίες οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, αλλά και εθελοντές, έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν αυτήν την ώρα μόνον διάσπαρτες εστίες. Το 112 απέστειλε 26 μηνύματα εκ των οποίων τα 13 για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας. Με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά από την Αχαΐα επεκτάθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας, ανέπτυξε μεγάλη δυναμική και όλες οι δυνάμεις καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ilialive.gr, καίγονται σπίτια στα χωριά Μαζαράκι και Απιδούλα. Μέχρι και αυτήν την ώρα επιχειρούν 120 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως επιχειρούσαν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι η συνδρομή που παρέχουν εθελοντές, αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Ερυμάνθου Αχαΐας, απ' όπου ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά που επεκτάθηκε στην Ηλεία, Θεόδωρος Μπαρής, έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη νύχτα. «Παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι άνεμοι υπάρχουν παντού διάσπαρτες εστίες που με την παραμικρή ενίσχυση των ανέμων αναζωπυρώνονται» σημείωσε. Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «οι πληροφορίες που έχω είναι ότι έχουν καεί σπίτια και αποθήκες, ενώ υπάρχουν και μεγάλες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο. Ωστόσο την έκταση των καταστροφών θα την δούμε το πρωί και πάντως μετά την κατάσβεση της φωτιάς».

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου που πραγματοποιήθηκε στο Σιμόπουλο Ηλείας με την συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστρατήγου Νίκου Ρουμελιώτη, του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Τσαπικούνη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Στην συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν ώστε η μεγάλη πυρκαγιά να μην περάσει προς Σιμόπουλο ή Εφύρα. Καλύτερη εικόνα εμφανίζει η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Αλποχωρίου όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες. Στην περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με ένα πεζοπόρο τμήμα και 19 οχήματα.

Στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκαν αστυνομικός και πυροσβέστης

Στο μεταξύ αστυνομικός που μετείχε στα μέτρα τάξης λόγω των πυρκαγιών στην Ηλεία , αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πύργου, όπου οι γιατροί αποφάσισαν την νοσηλεία του στην μονάδα εμφραγμάτων. Στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης που μετείχε στη κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πυροσβέστης εκτέθηκε στις φλόγες και οι συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Δέχθηκε από τους γιατρούς τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε χωρίς να χρήζει νοσηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας είναι σε πλήρη ετοιμότητα μετά από σχετική απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο Σάββατο 22 Ιουνίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει, αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται και για αύριο.