Πολλά πύρινα μέτωπα σε Ανάβυσσο, Αρκαδία, Αργολίδα, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Κορινθία – Ηχούν μηνύματα του 112 και εκκενώνονται οικισμοί

Πολλά πύρινα μέτωπα σε Ανάβυσσο, Αρκαδία, Αργολίδα, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Κορινθία – Ηχούν μηνύματα του 112 και εκκενώνονται οικισμοί

Σε κατάσταση συναγερμού η Πυροσβεστική

Μάχη με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή Μαύρο Λιθάρι, στην Ανάβυσσο.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Γλυφάδα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή Σαρωνίδα Αττικής. Αν βρίσκεστε στις περιοχή Μαύρο Λιθάρι, απομακρυνθείτε προς Γλυφάδα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

 

Νωρίτερα, «ήχησε» και πάλι 112 και για την πυρκαγιά στη Σαρωνίδα Αττικής και καλούσε τους πολίτες να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

 

Λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη περιοχή Μαύρο Λιθάρι η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Ηλέκτρας έως το ύψος της οδού Μίνωος.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Τροχαία Αττικής πραγματοποιείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της λεωφόρου Καραμανλή.

Παράλληλα, το μεσημέρι της Παρασκευής ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στις πυρκαγιές της Μεγαλόπολης Αρκαδίας και της Λύρκειας Αργολίδας. Παράλληλα, νέο μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των οικισμών Δούκα Βρύση και Κεφαλόβρυσο Αργολίδας, καλώντας τους να απομακρυνθούν από αυτούς και να κατευθυνθούν προς Λύρκεια.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Δούκα Βρύση και Κεφαλόβρυσο Αργολίδας απομακρυνθείτε προς Λύρκεια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

 

Σχετικά με την πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Στο σημείο επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα και από αέρος 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στη Λύρκεια Αργολίδας, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Λύρκειο όρος που βρίσκεται πάνω από τον οικισμό. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και από αέρος 1 αεροσκάφος και 3 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

 

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Κερατέα, σε οικοπεδικό χώρο.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις.

Φωτιά έχει ξεσπάσει και σε δασική έκταση στην περιοχή Διβαράτα Κεφαλονιάς. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

 

Το 112 ήχησε και για τη φωτιά στην περιοχή Μαστραντώνης στην Αχαΐα. «Παραμείνετε σε ετοιμότητα», αναφέρει.

 

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στην Δροσοπηγή Κορινθίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 13:50 και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα κι από αέρος 3 αεροσκάφη.

Φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στη Θήβα.

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεσή της.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για σήμερα προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική θέτοντας τον νομό σε κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), πλην των Κυθήρων.

Την ίδια ώρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) ισχύει για τις παρακάτω περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)