Ανησυχία των σεισμολόγων για τα 4,3 Ρίχτερ στην τεχνητή λίμνη Αστερίου στην Αχαΐα – Κάνουν λόγο για «αχαρτογράφητο ρήγμα»

Ανησυχία των σεισμολόγων για τα 4,3 Ρίχτερ στην τεχνητή λίμνη Αστερίου στην Αχαΐα – Κάνουν λόγο για «αχαρτογράφητο ρήγμα»

Δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση με το ρήγμα που προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό στα όρια μεταξύ Αχαΐας και Ηλείας το 2008

Αχαρτογράφητο από τους σεισμολόγους είναι το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό των 4,3 Ρίχτερ το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουνίου στην περιοχή της τεχνητής λίμνης του φράγματος Πείρου–Παραπείρου.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Σώκος, δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ότι ο σεισμός έγινε σε μεγάλο βάθος, 20 χλμ. από την επιφάνεια και φαίνεται να μην είναι κάτι το ανησυχητικό από τη σεισμική ακολουθία. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στο Νοτιοανατολικό άκρο της τεχνητής λίμνης Αστερίου, μεταξύ του φράγματος και της Ερυμάνθειας. Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση με το ρήγμα που προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό στα όρια μεταξύ Αχαΐας και Ηλείας το 2008 και είχε ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες και υποδομές.

Επίσης, ο σεισμός κατά τον κ. Σώκο δεν δείχνει να έχει σχέση και με την τεχνητή λίμνη του φράγματος, καθώς το επίκεντρο εντοπίστηκε σε μεγάλο βάθος. Σε κάθε περίπτωση, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας τόνισε, ότι το φράγμα είναι «ζωσμένο» με δίκτυο σεισμογράφων, από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η πλήρωσή του με νερό. Ο κ. Σώκος τόνισε, πως τεχνητές λίμνες συνδέονται με σεισμικά γεγονότα, αλλά αυτή του φράγματος Πείρου–Παραπείρου είναι μικρή, ωστόσο η ευρύτερη περιοχή είναι πάντα υπό παρακολούθηση.

Μάλιστα, υπάρχουν επίσημα παραδείγματα σεισμών, που σημειώνονται σε λίμνες με φράγματα και συγκεκριμένα:

– Μαραθώνας: 1938–5,7 βαθμοί
– Λίμνη Κρεμαστών Αιτωλοακαρνανίας–Ευρυτανίας: 1966–6,2 βαθμοί
– Λίμνη Καστρακίου Αιτωλοακαρνανίας–Αχελώου: 1969–4,6 βαθμοί
– Λίμνη Πουρναρίου Αρτας–Αράχθου: 1981–5,6 βαθμοί
– Λίμνη Ασωμάτων Βέροιας: 1984–5,4 βαθμοί
– Λίμνη: Πολυφύτου Κοζάνης–Αλιάκμονα: 1995–6,5 βαθμοί.

Υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΥΔΕ Φραγμάτων διαβεβαιώνουν σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η τεχνητή λίμνη Αστερίου με τα 50 εκατ. κυβικά μέτρα νερού που διαθέτει, δεν μπορεί να ευθύνεται για την πρόκληση του σεισμού και αυτό γιατί η πλήρωσή της έγινε σε διάρκεια 18 μηνών, δηλαδή με πολύ αργό ρυθμό.

Ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής, δήλωσε στην εφημερίδα, ότι από νωρίς χθες το πρωί έστειλε κλιμάκια υπαλλήλων, για να κάνουν ελέγχους για πιθανές ζημιές σε κατοικίες και οικισμούς κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, αλλά «δεν καταγράφηκε κανένα πρόβλημα». Ωστόσο, έχει επικοινωνία με τις Αρχές της Πολιτικής Προστασίας και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα γίνουν όλα όσα πρέπει. «Καμία ενημέρωση δεν έχουμε, ώστε να ανησυχούν οι κάτοικοι για κάτι» δήλωσε.

Στελέχη της κοινοπραξίας Intrakat–Γκολιόπουλος ΑΤΕ που διαχειρίζεται το φράγμα Πείρου–Παραπείρου, προχώρησαν χθες νωρίς το πρωί σε αυτοψία του έργου, μαζί με υπεύθυνους της επιβλέπουσας υπηρεσίας ΕΥΔΕ Φραγμάτων, όπου διαπιστώθηκε από τους αισθητήρες και τον οπτικό έλεγχο, ότι δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα για τη δομική ασφάλεια του έργου. Η δόνηση άλλωστε, δεν ήταν τόσο ισχυρή, αλλά το επίκεντρο εντοπίστηκε στο νότιο άκρο της τεχνητής λίμνης Αστερίου και γι΄αυτό υπήρξε αυτή η κινητοποίηση. Ειδικοί τόνισαν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα, ότι η τεχνητή λίμνη Αστερίου δεν συνδέεται με την πρόκληση της σεισμικής δόνησης. Αυτή η επισήμανση έγινε, γιατί στο παρελθόν μεγάλοι σεισμοί έχουν αποδοθεί στα τεράστια φορτία, που προκαλούν τεχνητές λίμνες φραγμάτων.