Ομόφωνα αθώος ο παιδίατρος που κατηγορούνταν για ασέλγεια σε βάρος του παιδιού του

Ομόφωνα αθώος ο παιδίατρος που κατηγορούνταν για ασέλγεια σε βάρος του παιδιού του

O Εισαγγελέας είχε κάνει λόγο για μεθοδευμένη ιστορία από την πλευρά της μητέρας

Αθωωτική ήταν η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηλείας για τον παιδίατρο που κατηγορήθηκε ότι ασέλγησε σε βάρος του παιδιού του, όταν αυτό ήταν βρέφος. Χθες αργά το απόγευμα, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, το Δικαστήριο απάλλαξε τον κατηγορούμενο από τις βαρύτατες κατηγορίες της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και των γενετήσιων πράξεων με ανήλικο.

Με απόφαση που ελήφθη ομόφωνα, τακτικοί δικαστές και ένορκοι, έκριναν αθώο τον πατέρα, συντασσόμενοι πλήρως και υιοθετώντας ουσιαστικά την απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας Ευάγγελου Μιχαήλου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε προτείνει με μια τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη αγόρευση την απαλλαγή του παιδίατρου, κάνοντας λόγο για μια μεθοδευμένη ιστορία από την πλευρά της μητέρας και πρώην συζύγου του αθωωθέντα, η οποία ήθελε να διακόψει την επικοινωνία του με το παιδί, όταν της ζήτησε να χωρίσουν.

Το ΜΟΔ Ηλείας, συνεκτιμώντας και αξιολογώντας όλα τα στοιχεία που προσκομίστηκαν ενώπιον του και από τις δύο πλευρές, τις μαρτυρικές καταθέσεις και τις τεχνικές εκθέσεις των ψυχιάτρων – πραγματογνωμόνων και έπειτα από μια διαδικασία που διήρκησε δέκα μήνες, αποφάσισε ότι ο παιδίατρος δεν έχει κακοποιήσει σεξουαλικά και δεν έχει ασελγήσει σε βάρος του γιού του σε βρεφική ηλικία, μεταδίδει το patrisnews.

Στην εφ. «Πατρίς» μίλησαν οι τρεις συνήγοροι υπεράσπισης του παιδίατρου, οι οποίοι έκαναν λόγο για μια απόφαση που αποδίδει τον εντολέα τους «λευκό» στην κοινωνία, επισημαίνοντας πως έλαμψε η αλήθεια.

Γιάννης Κούτσης, δικηγόρος Πατρών

«Η ελληνική δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος της»

«Έλαβε τέλος μια από εκείνες τις υποθέσεις που πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για μια σειρά ψευδών καταγγελιών και μεθοδεύσεων από γονείς που θέλουν να αποκόψουν την επικοινωνία του άλλου γονέα με το τέκνο του σε περιπτώσεις συγκρουσιακών διαζυγίων και καταλήγουν σε ψευδείς καταγγελίες για ασέλγεια ανήλικων τέκνων. Μια τέτοια υπόθεση είχαμε να αντιμετωπίσουμε και εδώ στον Πύργο, με ένα πατέρα που ταλαιπωρήθηκε πολλά χρόνια από μια τέτοια ψεύτικη καταγγελία, ότι ασέλγησε στο παιδί του. Αγωνίστηκε για εξίμιση ολόκληρα χρόνια για να αποδείξει την αθωότητά του. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ειδικά τις τελευταίες μέρες ζούμε τις αποκαλύψεις της ύπαρξης δεκάδων τέτοιων υποθέσεων. Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβουν όλοι ότι τα παιδιά δεν φταίνε τίποτα να βρίσκονται στο επίκεντρο ενός συγκρουσιακού διαζυγίου και τα παιδιά δεν φταίνε τίποτα από μανάδες και πατεράδες που θέλουν να αποκλείσουν την επικοινωνία και να προβαίνουν σε τέτοιες ψευδείς καταγγελίες. Το γεγονός ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, το γεγονός ότι έγινε μια πολυτελέστατη διαδικασία, η οποία ανέδειξε όλες τις πτυχές αυτής της πολύκροτης υπόθεσης, απέδειξε ότι η ελληνική δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος της, αντιμετωπίζει με τη δέουσα προσοχή όλες αυτές τις υποθέσεις και τελικά αποδίδει αυτό που είναι πάντα το ζητούμενο, τη δικαιοσύνη.

Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, δικηγόρος Ηλείας

«Από την αρχή είχαμε υποστηρίξει ότι όλο αυτό ήταν μια μεθόδευση»

«Μετά από τόσους μήνες ολοκληρώθηκε αυτή η δίκη, η διεξαγωγή της οποίας τράβηξε πάρα πολλές συνεδριάσεις, τόσες όσες χρειάστηκε το Δικαστήριο, προκειμένου να επιβεβαιώσει αυτό το οποίο ισχυριζόμασταν από την αρχή, ότι πρόκειται για μια άδικη κατηγορία η οποία είχε απευθυνθεί από την μητέρα κατά του πατέρα όταν ξεκίνησε η διαδικασία του διαζυγίου και της λύσης του γάμου τους. Από την αρχή είχαμε υποστηρίξει ότι όλο αυτό ήταν μια μεθόδευση που σκοπό είχε να αποκόψει τον πατέρα από την επικοινωνία του με το παιδί και να του προκαλέσει τη μέγιστη ηθική, κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική βλάβη, διότι θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι ο πατέρας ήταν παιδίατρος σε μια επαρχιακή πόλη, όπου αυτού του είδους οι κατηγορίες και οι ισχυρισμοί διαδίδονται ταχύτατα. Το Δικαστήριο πανηγυρικά, ομόφωνα, εναρμονισμένο με την πρόταση του Εισαγγελέα έκρινε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε διαπράξει αυτό το αδίκημα. Επανέρχεται λοιπόν, αποδίδεται στην κοινωνία, χωρίς κανένα στίγμα, παρότι θεωρώ πως κανείς δεν είχε ποτέ πιστέψει ότι αυτός ο άνθρωπος μπορεί ποτέ να είχε διαπράξει σε βάρος του παιδιού τις πράξεις οι οποίες του αποδόθηκαν τόσο άδικα από τη μητέρα. Έχει ιδιαίτερη σημασία η απόφαση αυτή, διότι αποκατέστησε μια βαρύτατη αδικία μετά από πολλούς μήνες ταλαιπωρίας και διασυρμού αυτού του ανθρώπου και βέβαια είναι ένα ζήτημα το κατά πόσο ο ίδιος θα μπορέσει ποτέ να επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή του, σε μια κατάσταση κανονικότητας και κατά πόσο θα καταστεί δυνατό να αποκατασταθεί  η επικοινωνία του με το παιδί, που είναι το βασικό ζητούμενο, διότι το μεγαλύτερο θύμα αυτής της ιστορίας είναι το παιδί, το οποίο εδώ και περίπου έξι χρόνια δεν επικοινωνεί με τον πατέρα του. Ουσιαστικά, δεν έχει γνωρίσει τον πατέρα αυτό, διότι οι κατηγορίες διατυπώθηκαν από την μητέρα όταν το παιδί ήταν μερικών μόνο μηνών. Παράλληλα, με την απόφαση του Δικαστηρίου στέλνεται ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ότι η ελληνική δικαιοσύνη δε μπορεί να εργαλειοποιείται κάθε φορά που ένας γονιός θέλει να χρησιμοποιήσει τις δικαστικές διαδικασίες προκειμένου να προκαλέσει βλάβη κατά του άλλου συζύγου, κατά του άλλου γονιού, όταν αποφασίζουν να λύσουν το γάμο τους. Δε μπορεί η Δικαιοσύνη να χρησιμοποιείται ως ένας μοχλός μέσα από τον οποίο απευθύνονται άδικες, βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος του άλλου συντρόφου και να αναλώνονται τα δικαστήρια και η ελληνική κοινωνία με την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, που πρωτίστως έχουν ως θύμα τα παιδιά και την ίδια την οικογένεια. Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ένα μήνυμα: ότι πρέπει να τεθεί ένα θέμα σε αυτή τη βιομηχανία καταγγελιών που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σχεδόν μόδα τη χώρα μας και πολλές φορές προωθούνται με την βοήθεια και επαγγελματιών που εμπλέκονται γύρω από αυτές τις υποθέσεις και που ενισχύουν αυτού του είδους τις καταγγελίες».

Παναγιώτης Μεταξάς, δικηγόρος Πατρών

«Η Δικαιοσύνη έλαμψε»

«Είμαι ο πιο παλιός δικηγόρος στην υπόθεση, που είχα τον κατηγορούμενο από την πρώτη στιγμή που υπεβλήθη η μήνυση και από την πρώτη στιγμή γνώριζα ότι είναι μια στημένη υπόθεση. Του είπα ότι με υπομονή θα ξετινάξουμε την κατηγορία από πάνω μας, όσα εμπόδια και να βρεθούν και ότι τελικά η Δικαιοσύνη θα λάμψει. Η Δικαιοσύνη έλαμψε σήμερα (σ.σ. χθες). Η απόφαση ήταν ομόφωνη, η πρόταση του κ. Εισαγγελέα ήταν προς αυτή την κατεύθυνση και το δικαστήριο τον αθώωσε και τον απέδωσε λευκό στην κοινωνία. Όπως ‘’λευκός’’ ήταν πάντα, αθώος ένιωσε και δήλωνε την αθωότητά του μέχρι και την τελευταία στιγμή στο Δικαστήριο».