Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη
Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της Κυριακής. Τα εκλογικά τμήματα που δημιουργούνται ανά την επικράτεια είναι 18.716.
Σε αυτά υπάρχουν 237 μόνο για επιστολική ψήφο στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου. Να σημειωθεί ότι τα εκλογικά τμήματα δεν είναι τα ίδια με τις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι πολίτες μπορούν να αναζητουν το πού ψηφίζουν στον ιστότοπο του ΥΠΕΣ και στο «Μάθε πού ψηφίζεις»
Το Σάββατο 8/6 θα ανοίξουν και οι τηλεφωνικές γραμμές του υπουργείου. Όλη η επικράτεια είναι μια εκλογική περιφέρεια και για αυτό το λόγο δεν συστήνονται τμήματα ετεροδημοτών.
Ψηφίζουμε από τις 07:00 έως τις 19:00 με τα γνωστά έγγραφα αλλά και με ψηφιακή μορφή ταυτότητας. Σε όλα τα εκλογικά τμήματα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν τάμπλετ και θα στείλουν αποτελέσματα.
Παράλληλα στέλνονται από τους υπαλλήλους των δήμων στις περιφέρειες κι κατόπιν στο υπουργείο εσωτερικών τα αποτελέσματα μέσω του συστήματος «Ίριδα», τονίστηκε στην ΕΡΤ.
Αυτά διασταυρωνονται με τα αποτελέσματα της Singular Logic που είναι προσωρινά και ανεπίσημα.
Οι Έλληνες θα εκλέξουμε 21 ευρωβουλευτές.
Μόνο για τη συγκέντρωση και αναμετάδοση αποτελεσμάτων θα εργαστούν 30.000 υπάλληλοι Τοπικής αυτοδιοίκησης (απο δήμους και περιφέρειες).
Πώς γίνεται στην Ευρώπη
Περίπου 360 εκατομμύρια Ευρωπαίοι καλούνται να ψηφίσουν για να εκλέξουν τα 720 μέλη του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι, ηλικίας 16 και 17 ετών, θα έχουν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά.
Σημειώνεται ότι το ηλικιακό όριο είναι τα 16 έτη στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Μάλτα και την Αυστρία και τα 17 έτη στην Ελλάδα.
Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, η ελάχιστη ηλικία των ψηφοφόρων είναι τα 18 έτη.