Προειδοποίηση Μαγιορκίνη για τον κοκκύτη: «Όλες οι έγκυες πρέπει να εμβολιαστούν»

Προειδοποίηση Μαγιορκίνη για τον κοκκύτη: «Όλες οι έγκυες πρέπει να εμβολιαστούν»

«Καλό είναι αν υπάρχει η υπόνοια, να γίνεται το pcr όσο το δυνατόν νωρίτερα, γιατί η θεραπεία με αντιβίωση όσο πιο νωρίς ξεκινήσει, τόσο πιο αποτελεσματική είναι»

«Καμπανάκι» κρούει ο ΕΟΔΥ για τη σοβαρή έκρηξη κρουσμάτων κοκκύτη στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εστιάζουν στην ανάγκη εμβολιασμού των ευάλωτων ομάδων και κυρίως των εγκύων, τόνισε και ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action 24.

«Ο κοκκύτης είναι μια ασθένεια που προκαλείται από βακτήριο, δεν είναι ιός. Μεταδίδεται με σταγονίδια, όταν κάποιος που έχει μολυνθεί και είναι στην πιο μολυσματική περίοδο. Συνήθως είναι η φάση που έχουμε το συνάχι. Προκαλεί έναν πολύ έντονο βήχα. Είναι ένας βήχας που ακούγεται σαν να ουρλιάζει κάποιος. Μιλάμε για έναν παροξυσμικό βήχα, που μπορεί να φτάσει το άτομο στο να μη μπορεί να πάρει ανάσα και να κάνει εμετό. Ο κοκκύτης προλαμβάνεται κυρίως με τον εμβολιασμό. Είναι ένας εμβολιασμός που ξεκινάει πολύ νωρίς, στον δεύτερο μήνα και είναι πέντε εμβόλια. Τα βρέφη το κάνουν από πολύ μικρά, ωστόσο επειδή δεν προστατεύονται επαρκώς μέχρι τον 3ο-4ο εμβολιασμό, συστήνεται οι έγκυες -είτε έχουν, είτε δεν έχουν εμβολιαστεί- να κάνουν το εμβόλιο μεταξύ της 26ης και της 36ης εβδομάδας της κύησης. Οι έγκυες πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουν με τον γυναικολόγο τους και να εμβολιαστούν, γιατί οι περισσότεροι θάνατοι είναι βρεφών. Ο μόνος τρόπος να προλάβουμε τους θανάτους είναι ο εμβολιασμός», ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας εξηγώντας ότι «τα συμπτώματα ξεκινούν με συνάχι και ήπιο πυρετό. Τα αρχικά σημάδια δεν είναι χαρακτηριστικά και σε αυτή τη φάση η διάγνωση μπορεί να γίνει με μοριακή μέθοδο. Καλό είναι αν υπάρχει η υπόνοια, να γίνεται το pcr όσο το δυνατόν νωρίτερα, γιατί η θεραπεία με αντιβίωση όσο πιο νωρίς ξεκινήσει, τόσο πιο αποτελεσματική είναι». Όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης: «Πιο ευάλωτα είναι τα μωρά και οι έφηβοι. Συνήθως στην εφηβεία έχει πέσει η ανοσία από τα εμβόλια και συνήθως δεν θυμούνται οι γονείς να κάνουν την ενισχυτική δόση».

Αναφορικά με το πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε: «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα. Ο κοκκύτης κάνει κύκλους. Μπορεί να έχει εξάρσεις κάθε 3 με 5 χρόνια. Έχει παρατηρηθεί αυτό στο παρελθόν. Μπορεί απλά να έχει πέσει ο εμβολιασμός στον πληθυσμό. Ακόμη και ένα 5-10% να έχει πέσει, είναι ικανό να κάνει τη διαφορά. Δεν είμαστε στα επίπεδα προ έναρξης του εμβολιασμού, που είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα κοκκύτη και χιλιάδες θανάτους, αλλά σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει, είναι αρκετά μεγάλη η αύξηση».