Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες έρχονται βροχές και ψυχρές αέριες μάζες

Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες έρχονται βροχές και ψυχρές αέριες μάζες

Μέχρι και την Κυριακή αναμένεται να δροσιστούμε, καθώς από την Δευτέρα αναμένεται νέα άνοδος του υδραργύρου

Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, ο καιρός κάνει την ανατροπή και έρχεται διήμερο ατμοσφαιρικής αστάθειας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, από αύριο Πέμπτη έως και την Παρασκευή υπάρχει περίπτωση να σημειωθούν καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται μελτέμια, ενώ ένα νέο κύμα ζέστης αναμένεται να κατακλύσει τη χώρα από τη Δευτέρα.

«Από τη ζέστη στην αστάθεια»

«Και σήμερα θα είναι μια αρκετά ζεστή ημέρα ενώ το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή μια πιο ψυχρή αέρια μάζα ψηλά στην ατμόσφαιρα έρχεται για να συνδυαστεί με την πολύ θερμή επιφάνεια και να δώσει έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια», αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης. Δημοσίευσε μάλιστα και χάρτες, στους οποίους φαίνεται η ψυχρότερη αέρια μάζα που θα προκαλέσει την αστάθεια στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη ψυχρές αέριες μάζες θα επηρεάσουν τις επόμενες μέρες τα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.

Όμως επειδή στα χαμηλά στρώματα θα επικρατούν αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, η θερμοκρασιακή αυτή αντίθεση θα οδηγήσει σε έντονες ανοδικές κινήσεις του αέρα, δημιουργώντας νέφη που θα προκαλέσουν καταιγίδες, εφόσον και η υγρασία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Έτσι εκεί που θα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές και αυτές βέβαια εντοπίζονται αργά το απόγευμα, εκεί θα είναι τα χρονικά διαστήματα που θα αναπτύσσονται μπόρες, καταιγίδες ακόμη και χαλαζοπτώσεις.

Επίσης ο μετεωρολόγος αναφέρει πως θα ευνοηθούν και οι χαλαζοπτώσεις. «Ο πολύ θερμός αέρας εκτονώνεται με μεγάλη ένταση προς τα επάνω συμπαρασύροντας και ταυτοχρόνως συμπυκώνοντας τους υδρατμούς που αυτός φέρει. Σχηματίζονται λοιπόν τα καταιγίδοφόρα νέφη που μπορεί να φτάσουν ως προς τις κορυφές τους σε μεγάλα ύψη κι έτσι λοιπόν τα υδροσταγονίδια μετατρέπονται σε παγοκρυστάλλια τα οποία συνεχώς αυξάνουν το μέγεθός τους καθώς συγκρούονται με άλλα υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλια (φανταστείτε τους φλοιούς του κρεμμυδιού).

Μελτέμια το Σαββατοκύριακο

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να περιοριστεί και πάλι η αστάθεια κυρίως σε ορεινές περιοχές και καθώς αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κινηθούν προς Τουρκία θα ενισχύσουν τη διαφορά πίεσης κάτω χαμηλά και άρα τα μελτέμια ή καλύτερα ετήσιες προς την πλευρά του Αιγαίου.

Νέο κύμα ζέστης από τη Δευτέρα

Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν σιγά σιγά να περιορίζονται τα μελτέμια οπότε θα δοθεί η ευκαιρία στον θερμό αέρα να κατακλύσει και πάλι την περιοχή μας. Έτσι από τις 10 του μήνα και μέχρι τις 14 περίπου είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε ένα ανάλογο με αυτών των ημερών κύμα ζέστης.