Διαδοχικά κύματα ζέστης αναμένονται το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου – Πού θα φθάσει ο υδράργυρος τους 40 βαθμούς

Διαδοχικά κύματα ζέστης αναμένονται το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου – Πού θα φθάσει ο υδράργυρος τους 40 βαθμούς

Τι δείχνουν τα πρώτα προγνωστικά στοιχεία σύμφωνα με τον Γιώργο Τσατραφύλλια - Τι λέει ο Θοδωρής Κολυδάς για τις υψηλές θερμοκρασίες των επόμενων ημερών

Ιδιαίτερα ζεστός θα είναι ο Ιούνιος, με τα πρώτα προγνωστικά στοιχεία να δείχνουν, ότι ο υδράργυρος θα αγγίξει ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, έως και τις 15 Ιουνίου θα σημειωθούν εκτεταμένα και διαδοχικά κύματα ζέστης, που θα παραπέμπουν σε καύσωνα, ωστόσο το βράδυ ο καιρός θα δροσίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, από σήμερα εκδηλώνεται το πρώτο κύμα καύσωνα, το οποίο θα αρχίσει να υποχωρεί την Πέμπτη. Ωστόσο, το Σάββατο έρχεται νέο κύμα ζέστης. «Τα τελευταία χρόνια οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Ιουνίου, από εξαίρεση φαίνεται να γίνεται κανόνας, αν αναλογιστούμε ότι πάνω από 40 βαθμούς έφτασαν τα θερμόμετρα τον Ιούνιου τις χρονιές 2007, 2010, 2016, 2017, 2021. Πυκνώνουν δηλαδή οι χρονιές που ο Ιούνιος εκδηλώνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες» σημειώνει ο ίδιος.

«Το πρώτο κύμα ζέστης αναμένεται να κορυφωθεί αύριο Τρίτη 4/6, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες (37 με 40 βαθμούς) να εκδηλώνονται στις εξής περιοχές: Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Αττική, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Πελοπόννησο» συνεχίζει και καταλήγει: «Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και την Τετάρτη, ωστόσο την Πέμπτη το πρώτο κύμα ζέστης θα αποκλιμακωθεί για να έρθει ένα δεύτερο από το Σάββατο 8/6».


Κολυδάς: Αύριο Τρίτη έρχονται 38άρια

Τις υψηλές θερμοκρασίες των επομένων ημερών ανέλυσε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. Με δεδομένη την άνοδο της θερμοκρασίας των επομένων ημερών, ο κ. Κολυδάς αρχικά εξήγησε με ανάρτησή του στο X, γιατί σήμερα δεν σημειώθηκε ευρέως «εκτίναξη» του υδράργυρου και κατόπιν παρουσίασε την πρόγνωση για όλην την εβδομάδα με τη βοήθεια και γραφημάτων.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κολυδάς αναφέρει: «Η συννεφιά και η σκόνη ανασταλτικός παράγοντας σήμερα για να σημειωθούν ευρέως πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε αρκετές περιοχές. Την Τρίτη και την Τετάρτη όμως κατά τόπους θα έχουμε 35 με 38 βαθμούς την Πέμπτη 34 με 36°C και την Παρασκευή 32 με 34°C, με επικράτηση βοριάδων 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ στο Αιγαίο».