Είχε... χτυπήσει πρώτα στην Πέλλα
Ο ιός που έπληξε τους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας έφτασε και στην Ημαθία. Ήταν ένας φόβος που υπήρχε εδώ και μερικούς μήνες.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης, συνάντησε τους αγρότες Πολυπλατάνου, που βλέπουν απελπισμένοι την παραγωγή τους παραμορφωμένη και ακατάλληλη προς διάθεση στην αγορά.
Ο Παναγιώτης Ευθυμιάδης, παραγωγός, πρόεδρος της κοινότητας, επισημαίνει πως πρόκειται για τον ιό που χτύπησε τα ροδάκινα στην Πέλλα. Η εξάπλωση ήταν ραγδαία. Οι φυσικοί επικονιαστές των πάντων, τα έντομα και δη οι μέλισσες, μεσολάβησαν στην διασπορά σε μεγάλες αποστάσεις.
Με την είσοδο στο χωράφι για το «πρώτο χέρι», διαπιστώθηκε ότι ο καρπός ήταν άχρηστος. Πρόκειται για Νεκταρίνια τα οποία δεν μπορούν να πουληθούν, εξηγεί ο Μάριος Δουλγερίδης, παραγωγός,
Τίποτε δεν έδειχνε μέχρι την τελευταία στιγμή τι είχε συμβεί και είχαν ολοκληρώσει τις εργασίες προς της συγκομιδής, λέει ο πρόεδρος Πολυπλατάνου Παναγιώτης Ευθυμιάδης. Όπως αναφέρει μέχρι στιγμής γίνεται μια συγκεντρωτική αναφορά για το που και σε ποια έκταση έχει εξαπλωθεί ο ιός. Δεν υπάρχει αντιμετώπιση με φάρμακα. Μόνη λύση είναι να ξεριζωθούν τα δέντρα και μάλιστα να καούν για να σταματήσει το φαινόμενο που εμφανίστηκε προ τριετίας στην Πέλλα και εξαπλώνεται έως Βέροια και την Αλεξάνδρεια.
Η Λίνα Τουπεξή, γεωπόνος, σημειώνει πως είναι μια πρωτοεμφανιζόμενη ασθένεια στις καλλιέργειες και ερευνάται από το Μπενάκειο Φυτοποθαλογικό Ινστιτούτο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ιογενή ασθένεια η οποία δεν γνωρίζουν σε τι οφείλεται και στόχος είναι να σταματήσει η εξάπλωσή της στους δυο νομούς που είναι οι κυρίως ροδακινοπαραγωγοί στην χώρα.