Folli Follie: Απαλλαγή των κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση ζητά η εισαγγελέας

Folli Follie: Απαλλαγή των κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση ζητά η εισαγγελέας

Η εισαγγελική λειτουργός εμφανίστηκε πεπεισμένη πως οι ενέργειες Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ζημίωσαν τους επενδυτές

Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση της παραποίησης των οικονομικών δεδομένων της Folli Follie για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ζήτησε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευση της ανέφερε πως δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης και κατά συνέπεια πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Ωστόσο, ζήτησε την ενοχή του άλλοτε ισχυρού άνδρα του ομίλου, Δημήτρη Κουτσολιούτσου για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, αδίκημα για το οποίο εισηγήθηκε την απαλλαγή, λόγω αμφιβολιών, του γιου του Τζωρτζη. Παράλληλα, η εισαγγελέας
πρότεινε πατέρας και γιος να κηρυχθούν ένοχοι για χειραγώγηση της μετοχής αλλά την απαλλαγή της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας αναφερόμενη στο αδίκημα της πλαστογραφίας κατονόμασε ως φυσικούς αυτουργούς δυο από τους κατηγορούμενους που αναζητούνται. «Ο Ιωάννης Μπεγιέτης ενεργούσε από κοινού με τον Tonio Law, συνυπέγραφε τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Ήταν ο κεντρικός πρωταγωνιστής της πλαστογραφίας, εφεύρισκε ανύπαρκτα ονόματα για πλαστή αλληλογραφία με την Alpha Bank, ήταν ο άνθρωπος πίσω απ’ όλα» ανέφερε η εισαγγελέας η οποία απέδωσε το ρόλο του ηθικού αυτουργού στο Δημήτρη Κουτσολιούτσο.

«Ασφαλώς και γνώριζε τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης και τους κινδύνους. Χωρίς τη δική του παρότρυνση δε θα μπορούσε κανένας διοικητικός να αναλάβει πρωτοβουλία για πλαστογραφίες και άλλες ενέργειες» τόνισε βγάζοντας όμως από το «κάδρο» τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. «Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γνώριζε πολλά και ευλόγως θα γνώριζε και για τις πλαστογραφίες. Ωστόσο, δεδομένης της όχι τόσο συχνής επαφής του με τα στελέχη της Ασίας δεν μπορεί να προκύψει αναμφίβολα ότι προέτρεψε στο αδίκημα της πλαστογραφίας» υπογράμμισε .

Η εισαγγελική λειτουργός εμφανίστηκε πεπεισμένη πως οι ενέργειες Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ζημίωσαν τους επενδυτές και για το λόγο αυτό ζήτησε την ενοχή τους για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς.

«Οι παραποιημένες καταστάσεις του ομίλου οδηγούσαν στην εδραίωση της εταιρίας, γίνονταν εύκολα η έκδοση ομολόγων, αποκτούσε εύκολα ρευστότητα, αντλούσε άνετα κεφαλαία από Δημόσιο και ιδιώτες, εξασφάλιζε επωφελής συμβάσεις και συνεργασίες και με αυτό τον τρόπο ήταν ευχερέστερος ο διακανονισμός των χρεών. Μπορούσε να εισφέρει μετοχές της για συμμετοχή της σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και ο πρόεδρος και τα στελέχη της απολάμβαναν υψηλές αμοιβές» είπε και πρόσθεσε
«Η πώληση μετόχων από Δημήτρη και Τζωρτζη Κουτσολιούτσο σε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική συνέβαλλε κατά πολύ στην αύξηση των παράνομων κερδών τους. Το αποτέλεσμα ήταν η ζημιά των επενδυτών και μετόχων της εταιρίας με την αναστολή της μετοχής. Υπαίτιοι ποιοι ήταν; Οι Δημητρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος γιατί γνώριζαν τι συνέβαινε και παραπλάνησαν. Το γεγονός ότι ικανοποιήθηκαν εκ των υστέρων ομολογιούχοι θα ληφθεί υπόψη για την αξιολόγηση της εγκληματικής τους δράσης».

Απαλλακτική για το αδίκημα της χειραγώγησης ήταν η εισαγγελέας για την Αικατερίνη Κουτσολιούτσου κρίνοντας πως προέκυψε ότι ασχολείται κυρίως «με το δημιουργικό, προωθητικό και αισθητικό κομμάτι της επιχείρησης». «Δεν υπέγραφε τις οικονομικές καταστάσεις αλλά λόγω θέσης φαίνεται να τις ενέκρινε. Δεν έχει όμως το υπόβαθρο να κατανοήσει, ακόμη κι αν ήταν ενήμερη λόγω της συγγενικής της σχέσης, δεν υπάρχουν ικανά στοιχεία που να μην αφήνουν αμφιβολίες προς τούτο» υπογράμμισε.

Στις 29 Μαΐου θα συνεχιστεί η δίκη με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου