Τα λάθη του καθενός από τους τέσσερις ένστολους που βρισκόταν στο Α.Τ. το μοιραίο βράδυ και οδήγησαν στη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα
«Κόλαφος» είναι το πόρισμα της ΕΔΕ για τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων το βράδυ που δολοφονήθηκε η Κυριακή Γρίβα.
Σε αυτό επιρρίπτονται ευθύνες στον ειδικό φρουρό, που βρισκόταν στο φυλάκιο το μοιραίο βράδυ, που ο πρώην σύντροφος της 28χρονης της επιτέθηκε και τη σκότωσε έξω από το τμήμα, αλλά και στην επόπτρια αξιωματικό, στην αξιωματικό υπηρεσίας, στην οποία απευθύνθηκε η Κυριακή ζητώντας περιπολικό, αλλά και τον τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης, που όταν η Κυριακή ζήτησε περιπολικό για να την πάει με ασφάλεια στο σπίτι της εκείνος απαντήσε ότι «δεν είναι ταξί».
Όσον αφορά τον σκοπό, από την ΕΔΕ προκύπτει, ότι δεν έκανε κάποια ενέργεια για να αποτρέψει την επίθεση, που έγινε ενάμιση μέτρο από το φυλάκιο. Με τον συγκεκριμένο άνθρωπο η Κυριακή φέρεται να είχε επικοινωνία κατά την άφιξή της στο αστυνομικό τμήμα. Στο πόρισμα αναφέρεται για τον σκοπό: «Δεν εξήλθες ως ώφειλες από το φυλάκιο, με αποτέλεσμα να μην αντιληφθείς άτομο (άνδρας) το οποίο επιβιβαζόμενο σε μοτοσικλέτα προσέγγισε το ανωτέρω Α.Τ. και στάθμευσε επί του πεζοδρομίου τη μοτοσικλέτα, σε απόσταση 30 μέτρων από το φυλάκιο». Προσθέτει δε, ότι «το άτομο (άνδρας) κρατώντας μαχαίρι συνολικού μήκους 34 cm με λάμα 20 cm στο δεξιό του χέρι, προσέγγισε την ΓΡΙΒΑ Κυριακή και εκδήλωσε επίθεση σε βάρος της, τραυματίζοντάς την θανάσιμα, σε απόσταση περίπου ενάμισι (1,5) μέτρου από το φυλάκιο, εντός του οποίου βρισκόσουν και πάλι χωρίς να προβείς σε καμία ενέργεια προκειμένου να αποτρέψεις την εκδηλωθείσα επίθεση».
Για την αξιωματικό-επόπτρια και υποδιοικήτρια του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων τονίζεται στην ΕΔΕ, ότι δε μερίμνησε για να διατεθεί στην άτυχη κοπέλα το περιπολικό του τμήματος και δεν ενημέρωσε τον διοικητή της υπηρεσίας της. Ακόμα, φέρεται να μην έδωσε τις σωστές οδηγίες στην 22χρονη αξιωματικό υπηρεσίας και δε ζήτησε από το 100 περιπολικό. «Δεν μερίμνησες για τη διάθεση περιπολικού οχήματος, αν και στην υπηρεσία σου ήτο διαθέσιμο το υπ’ αριθμ. Ε.Α.31… περιπολικό όχημα προς εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, για τη μεταφορά της ανωτέρω στην οικία της και δεν ενημέρωσες τον διοικητή της υπηρεσίας σου και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής για τη λήψη εντολών – οδηγιών, με αποτέλεσμα η καταγγέλλουσα να αποχωρήσει από το τμήμα…» αναφέρεται.
Στην ΕΔΕ αναφέρονται οι ευθύνες και της αξιωματικού υπηρεσίας, η οποία φέρεται να μην αξιολόγησε τους λόγους προσέλευσης της Κυριακής στο Α.Τ., δεν ενημέρωσε το 100 για να βρεθεί περιπολικό και το μοναδικό πράγμα που ρώτησε την Κυριακή, ήταν εάν επιθυμεί να κάνει μήνυση στον πρώην σύντροφό της, παρόλο που έπρεπε να πράξει αυτεπάγγελτα. «Αν και σου καταγγέλθηκε από την Κυριακή Γρίβα, ότι ο πρώην σύντροφός της βρίσκεται έξωθεν της οικίας της, αναφέροντας ότι αδυνατεί να μεταβεί σ’ αυτή φοβούμενη για τη σωματική της ακεραιότητα, αιτούμενη παράλληλα αστυνομική συνοδεία για τη μετάβασή της και ειδικότερα τη διάθεση περιπολικού οχήματος, δεν αξιολόγησες τους λόγους προσέλευσής της στην υπηρεσία σας, ώστε να ενεργήσεις ως όφειλες και ως είχες υποχρέωση τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές ενέργειες προς διερεύνηση της καταγγελίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ΕΔΕ.
Τέλος, η ΕΔΕ αφορά και τον τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης. Σύμφωνα με το πόρισμα, δε ζήτησε τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του πρώην συντρόφου της Κυριακής, για να προβεί στον εντοπισμό του, ενώ είπε, ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί», όταν η 28χρονη αιτήθηκε αστυνομική συνοδεία. Οπως αναφέρεται «παρέλειψες να ζητήσεις τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά του πρώην συντρόφου της προκειμένου να προβείς στη σχετική καταχώρησή τους προς διάθεση περιπολικού οχήματος για τη μετάβασή του στο σημείο και σε περίπτωση ανεύρεσής του να προσαχθεί (…) Απαντώντας δε στο αίτημά της για αποστολή περιπολικού για την ασφαλή μετάβαση στην οικία της, της ανέφερες μεταξύ άλλων ότι “το περιπολικό δεν είναι ταξί”, η οποία (σ.σ. επικοινωνία) μετά την παρέλευση δύο λεπτών διεκόπη τελικά λόγω του θανάσιμου τραυματισμού της».