Παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου - Την άσκηση έφεσης για το σύνολο της απόφασης ζητούν οι συγγενείς
Η αυλαία της πρωτόδικης δίκης των κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έπεσε με μια απόφαση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των συγγενών των θυμάτων καθώς η ποινή που επιβλήθηκε στους 6 που κρίθηκαν ένοχοι , ήταν εξαγοράσιμη.
Η επόμενη μέρα, όμως, βρίσκει την υπόθεση αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της παραγραφής. Και αυτό γιατί τον Ιούλιο συμπληρώνονται 6 χρόνια από την εθνική τραγωδία και στα 8 χρόνια παραγράφονται όλες οι πλημμεληματικές κατηγορίες εάν οι καταδίκες δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως μέσα στα επόμενα 2 χρόνια πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δίκη στο Εφετείο και να έχουν κριθεί τυχόν προσφυγές καταδικασθέντων στον Άρειο Πάγο.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα τις επόμενες ώρες θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να επισπευστεί η καθαρογραφή της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας και να ανοίξει ο δρόμος για να προσδιοριστεί , άμεσα, η δίκη στο Εφετείο.
Πρόθεση της ανώτατης δικαστικής λειτουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ζητήσει η πρόεδρος του δικαστηρίου να απαλλαγεί από κάθε άλλη υποχρέωση το μήνα Μάιο ώστε να επικεντρωθεί στη σύνταξη του σκεπτικού της επίμαχης απόφασης και των πρακτικών της δίκης.
Στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε τον Ιούνιο η Εισαγγελία να προχωρήσει στον προσδιορισμό της δίκης σε δεύτερο βαθμό για τους καταδικασθέντες που θα ασκήσουν έφεση αλλά και για αθωωθέντες στην περίπτωση που γίνουν δεκτά τα σχετικά αιτήματα των συγγενών.
προς την εισαγγελία Εφετών.
Οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων , σύμφωνα με πληροφορίες , θα ζητήσουν
να ασκηθεί έφεση στην δικαστική απόφαση τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη.
Παράλληλα, η Εισαγγελία θα εξετάσει αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης στο σκέλος της απόφασης που αφορά στις αθωώσεις κατηγορουμένων.
Ξεχείλησε η οργή των συγγενών
Το πρωί, η οργή των συγγενών των θυμάτων ξεχείλισε στο άκουσμα της ομόφωνης απόφασης να μετατραπούν σε χρηματικές οι ποινές που επιβλήθηκαν στους 6 από τους 21 κατηγορούμενους που έφυγαν ελεύθεροι από τη δικαστική αίθουσα.
Οι εκτιμήσεις είναι πως οι καταδικασθέντες σε ποινές φυλάκισης , από 111 έτη (εκτιτέα τα 5) έως 3 έτη, θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 40.000 ευρώ. Αυτό το γεγονός προκάλεσε την έκρηξη συγγενών των 104 νεκρών αλλά και των εγκαυματιών, που βρίσκονταν στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα. Κλαίγοντας ξέσπασαν κινούμενοι προς τους κατηγορουμένους πετώντας ακόμα και καρέκλες.
Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από τους αστυνομικούς που παρενέβησαν και οι συγγενείς μίλησαν στη συνέχεια αγανακτισμένοι για «ποινές χάδι».
«Να κάνουμε κανέναν έρανο ... Ντροπή... Βγείτε πάλι έξω… Τους είπαμε και μπράβο, ξανακάντε το» φώναζαν στους δικαστές. Η ένταση χτύπησε κόκκινο με τους κατοίκους του Ματιού να δηλώνουν πως σε καμία περίπτωση δεν δικαιώθηκαν από τη απόφαση φωνάζοντας εξοργισμένοι: «Θα τους δώσουμε και παράσημα στο τέλος… Αίσχος, το κράτος του σε όλο του το μεγαλείο».
Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκιση111 ετών (εκτιτέα τα 5) τους Σωτήρη Τερζούδη, Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών και Χαράλαμπο Χιώνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής τους οποίους έκρινε ένοχους αναγνωρίζοντας τους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Για τον Βασίλη Ματθαιόπουλου, υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος το δικαστήριο αποφάσισε φυλάκιση 15 ετών (έκτιτεα τα 5) ενώ στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, από την αυλή του οποίου, σύμφωνα με την απόφαση, ξεκίνησε η φωτιά, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών.
Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου