«Ακόμη και σήμερα μετά το τροχαίο η οδηγία της Αστυνομίας είναι, αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι…» είπε ο κατηγορούμενος - Αύριο η απόφαση του δικαστηρίου
Την καταδίκη του αστυνομικού, οδηγού του οχήματος συνοδείας επίσημου προσώπου, για το τροχαίο έξω από τη Βουλή πριν από περίπου τρία χρόνια με θύμα τον 23χρονο φοιτητή, Ιάσωνα Λαλαούνη, πρότεινε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.
Ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε στην αγόρευση του, πως ο κατηγορούμενος έκλεισε το δρόμο στον άτυχο νεαρό μοτοσικλετιστή, στην προσπάθεια του με το υπηρεσιακό όχημα του να μπει στη Βουλή, ενώ «υπήρχε νόμιμος τρόπος για να εισέλθει το όχημα στη Βουλή (σ.σ. μέσω Ακαδημίας)». «Ναι αλλά θα έχανε τρία λεπτά και για τρία λεπτά σκότωσε το παιδί μου» ήταν η αντίδραση του πατέρα του 23χρονου, που μαζί με την οικογένεια του στηρίζει την κατηγορία.
«Δεν επέδειξε την απαιτούμενη προσοχή και με αυτή του την αμέλεια προκάλεσε το θάνατο του Ιάσωνα Λαλαούνη» είπε ο εισαγγελέας, ο οποίος σημείωσε, ότι ο κατηγορούμενος «οδηγούσε με απερισκεψία και χωρίς την απαιτούμενη προσοχή», καθώς έστριψε αριστερά για να εισέλθει στη Βουλή, παρά την ύπαρξη σηματοδότησης που έδειχνε αναγκαστική ευθεία πορεία. «Το θύμα δεν μπόρεσε να κάνει ελιγμό και έπεσε στο όχημα που οδηγούσε ο κατηγορούμενος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας, λέγοντας πως «η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη και είναι σωρευτική….».
«Η μοτοσυκλέτα δεν είχε κανένα περιθώριο ελιγμού. Το όχημα που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, έφραξε όλο το μήκος της λωρίδας κυκλοφορίας.( …) Και ο θανών, όμως, υπερέβαινε το νόμιμο όριο ταχύτητας. Υπάρχει συνυπαιτιότητα του θανόντος η οποία συνεκτιμάται στην επιμέτρηση της ποινής του κατηγορούμενου. Όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό αμέλειας βαρύνει τον κατηγορούμενο, ο οποίος παραβίασε τον ΚΟΚ με απαγορευμένη στροφή στο σημείο» υπογράμμισε ο εισαγγελικός λειτουργός.
«Ήμουν πεπεισμένος ότι η διαδρομή που έκανα δεν απαγορεύονταν»
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος εξέφρασε τη λύπη του για το χαμό του νεαρού φοιτητή, αλλά και για το γεγονός ότι δεν επικοινώνησε νωρίτερα με την οικογένεια του. «Λυπάμαι που έφυγε ένας νέος άνθρωπος χωρίς λόγο. Μακάρι να είχα έρθει σε επικοινωνία με την οικογένειά του νωρίτερα» είπε ο κατηγορούμενος, ο οποίος σημείωσε, ότι από το 2018 που υπηρετεί, μπαίνουν στην Βουλή από το συγκεκριμένο σημείο «χωρίς ποτέ κανείς δεν μας πει τίποτα».
Ανακαλώντας στη μνήμη του τη μοιραία ημέρα, ο κατηγορούμενος ανέφερε, πως η είσοδος για τη Βουλή από την Αμαλίας ήταν κλειστή λόγω συγκέντρωσης. «Μας ενημέρωσαν, ότι δεν μπορούσαμε να πάμε από Κριεζώτου και να μπούμε στη Βουλή από Ακαδημίας. Ήμουν πεπεισμένος, ότι η διαδρομή που έκανα, δεν απαγορεύονταν. Ακόμη και σήμερα μετά το τροχαίο η οδηγία της Αστυνομίας είναι, αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι…» είπε, με έναν από τους συγγενείς του θύματος να σχολιάζει: «Αυτή είναι η Ελλάδα…».
Ο αστυνομικός ανέφερε, πως τους έδωσε προτεραιότητα ένας ταξιτζής και βγάζοντας φλας μπήκαν στο δρόμο προοδευτικά. «Προσέκρουσε πάνω μας κάτι και η σύγκρουση ήταν σφοδρή, βγήκαμε έξω και είδαμε μια μηχανή διαλυμένη. Πήγαμε κατευθείαν στον άνθρωπο, πήραμε το 166, δεν εγκαταλείψαμε, δεν φύγαμε. Ρωτήσαμε αν μπορούσαμε να δώσουμε αίμα και μας είπαν όχι» περιέγραψε και λίγο πριν ολοκληρώσει την απολογία του μιλώντας για την οικογένεια του αδικοχαμένου φοιτητή, η οποία θα ακούσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου αύριο το πρωί, είπε: «Είμαι και εγώ πατέρας και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τον γιο μου. Δεν μπορώ να φανταστώ, τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι».
Μαρία Ζαχαροπούλου