Αναβιώνουν οι δραματικές στιγμές της σύγκρουσης
Τρία, περίπου, χρόνια μετά το θανάσιμο τραυματισμό του 23χρονου Ιάσωνα Λαλαούνη έξω από τη Βουλή αναβιώνουν στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας οι δραματικές στιγμές της σύγκρουσης του δικυκλιστή με το όχημα συνοδείας επίσημου προσώπου, στο οποίο επέβαιναν δυο αστυνομικοί.
Ο κατηγορούμενος, που το μοιραίο πρωινό της 12ης Μαρτίου του 2021 επιχείρησε να εισέλθει στη Βουλή, κάθεται στο εδώλιο ενώ μέσω των συνηγόρων του, την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, εξέφρασε τη λύπη του για τον χαμό του νεαρού φοιτητή.
Στη δικαστική αίθουσα βρίσκεται η οικογένεια του, η οποία στηρίζει την κατηγορία σε βάρος του αστυνομικού.
Ο Παντελής Λαλαούνης, πατέρας του θύματος, καταθέτοντας στο δικαστήριο έκανε λόγο για «προκλητικά εγκληματική οδηγική συμπεριφορά του κατηγορούμενου που οδήγησε στον θάνατο του γιου μου και της οικογένειας μου».
«Είδα έναν άνθρωπο να μην ενδιαφέρεται καθόλου, δεν ήρθε δίπλα στον γιο μου εκείνη την ώρα, δεν επικοινώνησε μαζί μας. Στο νοσοκομείο ήρθε ο συνοδηγός ο οποίος δεν μας το είπε ποιος ήταν και ήρθε σαν συνάδελφος» ανέφερε ο μάρτυρας.
Ο ίδιος απευθυνόμενος στους δικαστές είπε πως ο γιος του ήταν τελειόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και εργαζόμενος σε κατάστημα εστίασης στο σέρβις. «Εκείνη την ημέρα ήταν σε επίσκεψη σε συμφοιτητή του για να διαβάσουν. Οδηγούσε τρία χρόνια μηχανή και ήταν πολύ προσεκτικός γιατί έτσι τον έμαθα που οδηγώ 40 χρόνια» τόνισε και πρόσθεσε «ήμουν σίγουρος ότι φορούσε κράνος. Ήταν προϋπόθεση για να οδηγήσει όταν ξεκίνησε να οδηγεί μηχανή πρώτα θα είναι ασφαλής αυτός».
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και η αδελφή του θύματος, η οποία μίλησε για «απαράδεκτη συμπεριφορά του κατηγορούμενου που σκότωσε τον αδελφό μου και δηλώνει ότι του παρείχε πρώτες βοήθειες ενώ τον εγκατέλειψε στην άσφαλτο».
«Έχει καταστρέψει μια οικογένεια. Ο Ιάσωνας έχασε τα όνειρα του. Την Τετάρτη θα γινόταν 26 χρονών. Ο κατηγορούμενος συνεχίζει τη ζωή του και εμείς χάσαμε τα πάντα. Δεν ήταν κοντά στον αδελφό μου ούτε την τελευταία του στιγμή» ανέφερε φανερά φορτισμένη η αδελφή του άτυχου 23χρονου.
Ο αστυνομικός, συνοδηγός του οχήματος και αυτόπτης μάρτυρας καταθέτοντας στο δικαστήριο επιχείρησε να βάλει στο «κάδρο» των ευθυνών τον νεαρό μοτοσικλετιστή σημειώνοντας πως συνηθίζουν να μπαίνουν «με αυτό το τρόπο στη Βουλή» αν και υπάρχει ένδειξη υποχρεωτικής πορείας ευθεία.
«Ήμασταν επί της Β. Σοφίας για να μπούμε στη Βουλή και όπως κάθε φορά έτσι και τώρα βγάλαμε φλας για αριστερά, σταματήσαμε στο ύψος της εισόδου, πέρασαν κάποια οχήματα. Ένα ταξί μας έδωσε προτεραιότητα να περάσουμε, δεν ξεκινήσαμε και μας έκανε νόημα να περάσουμε. Έξω από τη Βουλή πάντα υπάρχει τροχονόμος. Αν χρειάζεται βγαίνει και τροχονομεί» περιέγραψε ο μάρτυρας υποστηρίζοντας πως ξεκίνησαν την πορεία τους αφού προηγουμένως έλεγξαν το δρόμο.
«Πηγαίναμε με 5 χιλιόμετρα. Όταν ανέβηκαν οι 2 πρώτες ρόδες στο πεζοδρόμιο τρανταχτήκαμε από μια πολύ ισχυρή σύγκρουση» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας «Δεν καταλάβαμε τι μας χτύπησε, εγώ χτύπησα το κεφάλι μου στο παρμπρίζ. Βγήκαμε έξω και πήγαμε προς το μοτοσικλετιστή. Ένα κύριος δήλωσε διασώστης και εμείς κάναμε χώρο για να μην μαζεύονται πολλοί πάνω από τον Ιάσωνα. Κάλεσα ασθενοφόρο, μας είπαν να κινήσουμε το όχημα και κάλεσα την υπηρεσία μου. Μετά καθίσαμε στην άκρη για να έρθει το ΕΚΑΒ. Μας χτύπησε στην πίσω μεριά του αυτοκινήτου, στο φανάρι».
«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα, απλά έχει κάνει λάθος στη γραμμή που έχει πάρει. Θεωρεί πως το όχημα θα φύγει ομαλά μέσα αλλά το όχημα τελικά φρέναρε για να ανεβεί στο πεζοδρόμιο» κατέθεσε ο μάρτυρας ο οποίος προέβαλε τον ισχυρισμό πως η άλλη είσοδος της Βουλής ήταν κλειστή λόγω πορείας. Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε το σχόλιο των συνηγόρων της οικογένειας του άτυχου νεαρού που επεσήμαναν ότι υπάρχει νόμιμος τρόπος να εισέλθουν τα οχήματα στην είσοδο που χρησιμοποιήθηκε, τον οποίο όμως ο οδηγός δεν επέλεξε.
Ο μάρτυρας δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα σχετικά με τα απαγορευτικά σήματα που υπάρχουν στο δρόμο με τον ίδιο να απαντά πως στο συγκεκριμένο σημείο «δεν υπάρχει τέτοια ταμπέλα».
Πρόεδρος: Υπήρχαν βέλη στην άσφαλτο που δείχνουν υποχρεωτική πορεία ευθεία;
Μάρτυρας: Ίσως να υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει πινακίδα που να απαγορεύει. Εμείς τόσα χρόνια πάντα μπαίνουμε με αυτό το τρόπο. Τροχονόμος υπάρχει και όποτε το κρίνει βγαίνει να κάνει ρύθμιση. Εκείνη την ημέρα ήταν στο πεζοδρόμιο, δεν έκανε ρύθμιση.
Ο μάρτυρας εξέφρασε τη θέση πως είχαν δικαίωμα να στρίψουν αριστερά καθώς δεν υπήρχε απαγορευτικό
Εισαγγελέας: Άλλο τί γινόταν και άλλο τί επιτρέπεται… εδώ υπήρχε διαγράμμιση για υποχρεωτική πορεία ευθεία. Είσαστε αστυνομικός, πιστεύετε ότι είχατε δικαίωμα;
Μάρτυρας: Ναι.
Εισαγγελέας: Μετά δεν έπρεπε να ελέγξετε; Να βγείτε προοδευτικά;
Μάρτυρας: Ναι. Έτσι πήγαμε.
Εισαγγελέας: Μα δεν θα τον είχατε δει;
Μάρτυρας: Ήταν δρόμος μονής κυκλοφορίας. Δεν είδαμε κάποιο όχημα να κάνει αριστερή προσπέραση, δεξιά δεν μπορούσαμε να δούμε. Πιστεύω βγήκαμε προοδευτικά.
Πάρεδρος: Τι σημαίνει αυτή η διαγράμμιση, και ας μην υπάρχει πινακίδα. Επειδή ορκιστήκατε να πείτε την αλήθεια…
Μάρτυρας: Υποχρεωτική πορεία σημαίνει.
Πάρεδρος: Επειδή γίνεται κατά παρέκκλιση λέτε, αυτό το νομιμοποιεί; Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται αποκλειστικό υπαίτιο θανάτου το μοτοσικλετιστή; Θεωρείτε πως δεν ευθύνεστε για οτιδήποτε; Καμία αμέλεια οδηγού δεν υπάρχει;
Μάρτυρας: Προφανώς κάτι έχει πάει λάθος. Το ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό… δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Του έδωσε προτεραιότητα το ταξί και δεν μπορούσαμε να δούμε τους παράνομους. Έχει σταματήσει απέναντι ρεύμα
Πάρεδρος: Αν εγώ οδηγούσα και έκανα αυτή την κίνηση στη Βασ. Σοφίας δεν θα είχα μεγάλη κύρωση; Πιστεύετε κύριε αστυνομικέ ότι θα είχα δίπλωμα σήμερα;
Μάρτυρας: Όλα αυτά τα χρόνια αυτό γίνεται…
Πάρεδρος: Δεν ξέρω τι κάνουν, δεν το παρακολουθώ. Υπάρχει πάντως και άλλη είσοδος.
Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου