Η σπείρα φέρεται να τα διοχέτευε σε τουλάχιστον έξι πρατήρια με παράνομα κέρδη εκατομμυρίων
Εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης έδωσαν 12 από τους συνολικά 20 κατηγορούμενους ως μέλη κυκλώματος νοθείας καυσίμων που φέρεται να τα διοχέτευε σε τουλάχιστον έξι πρατήρια με παράνομα κέρδη εκατομμυρίων.
Μετά τις απολογίες τους ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση των τεσσάρων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο φερόμενος ως αρχηγός ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι οκτώ ανάμεσα τους και η 27χρονη, πρώην παίχτρια reality στην οποία δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος.
Οι υπόλοιποι 8 κατηγορούμενοι θα περάσουν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου αύριο.
Σύμφωνα με τις αρχές, το πολυμελές κύκλωμα , στα ίχνη του οποίου έφτασαν μετά από σχετική καταγγελία, συνδέεται με την λεγόμενη Greek Mafia και χρησιμοποιούσε κωδικές ονομασίες για να καλύψει τη δράση του.
Οι διάλογοι από τις επικοινωνίες των μελών που εμπεριέχονται στη δικογραφία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αποκαλυπτικοί για τη δράση τους.
«Κουμπάρος», «υδραυλικός» ή «φαρμακοποιός» είναι μερικές από τις κωδικές ονομασίες των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται και αναφέρονται στο «νερό» για να περιγράψουν την τιμή της αιθυλικής αλκοόλης ή τα «φάρμακα» για τους χημικούς διαλύτες.
Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση φέρεται να έχει ο «πάτερ» ο οποίος έχει συλληφθεί και του αποδίδεται ο ρόλος του αρχηγού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για 62χρονο με καταγωγή από τα Γιαννιτσά, ο οποίος σπούδασε ιατρική στη Βουλγαρία ενώ υπήρξε και ιερέας στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 62χρονος στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως του αποδίδονται και ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε έγγραφο από το Γενικό χημείο του κράτους που να πιστοποιεί την νόθευση των καυσίμων.
Ο αποκαλούμενος «μάγος» φέρεται να είναι ένας 65χρονος από τη Γάζα ο οποίος ήταν ο ειδικός στις προσμίξεις των χημικών διαλυτών. Στην υπόθεση , σύμφωνα με τις αρχές, εμπλέκεται και μια 27χρονη, πρώην παίχτρια reality, η οποία εργαζόταν σε ένα από τα πρατήρια καυσίμων που βρίσκεται στο «στόχαστρο».
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το κύκλωμα φαίνεται να δρούσε τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2023 κάνοντας τζίρους εκατομμυρίων και σε αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι τα μέλη του εισήγαγαν από Βουλγαρία στη χώρα μας πάνω από 100 τόνους χημικών διαλυτών.
Το κύκλωμα φέρεται να χρησιμοποιούσε για τις δραστηριότητές του χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων στον Ασπρόπυργο, όπου κατέληγαν τόσο οι ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης όσο και οι ποσότητες των χημικών διαλυτών και των νοθευμένων καυσίμων.
Μάλιστα, έχει δει τη δημοσιότητα έχει βίντεο – ντοκουμέντο από το drone της ΕΛΑΣ το οποίο επιστρατεύτηκε από την Οικονομική Αστυνομία και φαίνεται πως καταγράφει τη δράση της οργάνωσης τόσο στον Ασπρόπυργο όσο και από την Τανάγρα όπου φέρονται να διατηρούσαν παράνομο εργαστήριο νοθείας .
Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου