Απολύθηκαν τρεις δικαστικοί λειτουργοί από τον Άρειο Πάγο λόγω ανεπάρκειας

Απολύθηκαν τρεις δικαστικοί λειτουργοί από τον Άρειο Πάγο λόγω ανεπάρκειας

Τους είχαν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές ή επιπλήξεις, αλλά δεν συμμορφώθηκαν

Την πόρτα της εξόδου από το δικαστικό σώμα είδαν με απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου τρεις δικαστές λόγω ανεπάρκειας που στις περισσότερες περιπτώσεις εστιάζεται στην καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων που οδήγησε ακόμη και σε παραγραφή αδικημάτων.

Σε βάρος των δικαστικών λειτουργών είχαν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές ή επιπλήξεις χωρίς ωστόσο, να υπάρξει εκ μέρους τους ανταπόκριση με αποτέλεσμα οι υποθέσεις τους να φτάσουν στην Ολομέλεια και την οριστική απόλυση.

Δεκαπέντε πειθαρχικές ποινές αλλά και προσωρινή παύση είχαν προηγηθεί της απόλυσης (54-11) εφέτη που κατέγραψε καθυστερήσεις σε διάφορες περιόδους από 65 έως 150 υποθέσεις. Μάλιστα, χρειάστηκε υποθέσεις της δικαστικής λειτουργού να χρεωθούν σε συναδέλφους της καθώς λόγω της καθυστέρησης και των αδικαιολόγητων απουσιών της είχαν παραγραφεί αδικήματα σε υπόθεση σωματικής βλάβης ενώ χρειάστηκε 2 χρόνια και 3 μήνες για να θεωρήσει μια απόφαση!

Για «αποδεδειγμένη ανεπάρκεια» της δικαστικής λειτουργού μίλησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ενώ η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα σημείωσε πως ο προϊστάμενος του Εφετείου στο οποίο υπηρετούσε η εφέτης της ανέφερε ότι είχε σταματήσει να της χρεώνει υποθέσεις για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος με τις καθυστερήσεις της.

Με ομόφωνη απόφαση απολύθηκε, λόγω ανεπάρκειας, Πρωτοδίκης ο οποίος κατέγραψε τεράστιο αριθμό καθυστερήσεων που, σύμφωνα με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στις περιοχές που υπηρέτησε «ήταν σε απόγνωση». Ενδεικτικό είναι πως από τον δικαστικό λειτουργό αφαιρέθηκαν 635 υποθέσεις. «Τι να κάνουμε δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη συνέχεια να συμφωνεί με τη θέση της την ώρα που ο Πρωτοδίκης τόνιζε την επιθυμία του «να γυρίσει το χρόνο πίσω».

Ομόφωνη ήταν η απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας και για την απόλυση Εφέτη που υπηρετούσε στην Ήπειρο, λόγω αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς. Ο Εφέτης πρωταγωνίστησε σε επεισόδιο με αστυνομικούς οι οποίοι προσπάθησαν να του κάνουν έλεγχο μετά από καταγγελία ότι …παρέκαμψε τη σειρά σε ταμείο σούπερ μάρκετ φωνάζοντας πως πάσχει από κορονοιό. Σύμφωνα με τις περιγραφές όταν οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον εφέτη διαπίστωσαν πως το αυτοκίνητο του δεν είχε πινακίδες και αντί άδειας ΙΧ τους προσκόμισε παλαιότερη μοτοποδηλάτου. Ο ίδιος φέρεται να αντιστάθηκε και να απάντησε με ύβρεις στους αστυνομικούς οι οποίοι τον συνέλαβαν.

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια καθώς εφέτης, αστυνομικοί και η ταμίας του σούπερ μάρκετ αλληλομηνύθηκαν. «Ήταν πράκτορες» είπε στην Ολομέλεια ο εφέτης ο οποίος υποστήριξε πως «ήθελαν να τον παρουσιάσουν ως επικίνδυνο» προσθέτοντας ότι έχει διατελέσει ανακριτής και ξέρει τις διαδικασίες που ακολουθούν οι αστυνομικοί. Όσο για τον αστυνομικό τον οποίο φέρεται ότι κτύπησε είπε πως κατά τη σύλληψή του αυτοτραυματίστηκε.

Όπως έγινε γνωστό στον συγκεκριμένο εφέτη είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης 6 μηνών για απρεπή συμπεριφορά, εντός και εκτός υπηρεσίας και το 2021.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου