Έκρηξη βόμβας στο υπουργείο Εργασίας – Τι ερευνούν αστυνομία και αντιτρομοκρατική

Έκρηξη βόμβας στο υπουργείο Εργασίας – Τι ερευνούν αστυνομία και αντιτρομοκρατική

Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και προκάλεσε υλικές ζημιές στην πρόσοψη και τα τζάμια του κτιρίου, καθώς και σε παρακείμενα κτίρια

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρθηκαν τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, από την έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου έξω από το υπουργίο Εργασίας στην οδό Σταδίου, με τις διωκτικές Αρχές να ερευνούν τυχόν ομοιότητες στην δράση της πρωτοεμφανίζομενης οργάνωσης «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» με άλλες οργανώσεις.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε σακίδιο κρεμασμένη σε κάγκελο απέναντι από το υπουργείο Εργασίας, μπροστά σε υποκατάστημα τράπεζας, το οποίο είναι κλειστό, καθώς είναι σε διαδικασία ανακαίνισης. Η έκρηξη προκάλεσε υλικές ζημιές στην πρόσοψη και τα τζάμια του κτιρίου, καθώς και σε παρακείμενα κτίρια. Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ., Γιώργο Καλλιακμάνη, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ, η βόμβα ήταν τόσο ισχυρή, που το ωστικό κύμα από την έκρηξη έσπασε τα τζάμια από τον 6 όροφο του υπουργείου.

Της έκρηξης προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από άγνωστο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» . Αρχικά ο άγνωστος προειδοποίησε, ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το υπουργείο και επρόκειτο να πυροδοτηθεί σε 40 λεπτά, αλλά στην συνέχεια ξανατηλεφώνησε, διευκρινίζοντας ότι ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί απέναντι από το υπουργείο στο υποκατάστημα της τράπεζας. Επιπρόσθετα ο άγνωστος είπε, ότι την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», που εμφανίζεται για πρώτη φόρα.

Τι ερευνά η αντιτρομοκρατική

Η οδός Σταδίου παρέμεινε αποκλεισμένη καθόλη την διάρκεια της νύχτας, καθώς πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. σάρωσαν την περιοχή για την περισυλλογή στοιχείων. Τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού που εντοπίστηκαν, μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Την προανάκριση για την υπόθεση έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (ΔΑΕΕΒ), που έχει ξεκινήσει και συγκεντρώνει στοιχεία από τις κάμερες γύρω από το σημείο της επίθεσης.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ, ότι ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις για την νέα οργάνωση, αλλά ερευνώνται τυχόν ομοιότητες στην δράση της με παλαιότερες οργανώσεις. Υπενθυμίζεται, ότι με παρόμοιο τρόπο είχε τοποθετηθεί βόμβα τον Δεκέμβριο του 2016 έξω από το υπουργείο Εργασίας. Για τον μηχανισμό που τότε είχε εξουδετερωθεί , την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Στις 18 Δεκεμβρίου 2023 δε, μια άλλη πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα, η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη», είχε τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό στον μαντρότοιχο της έδρας των ΜΑΤ στο Γουδί, ο οποίος ωστόσο δεν εξερράγη λόγω λάθους στη συνδεσμολογία. Το κείμενο ανάληψης ευθύνης που ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα και θύμισε «σκληρές» προκηρύξεις παλιών τρομοκρατών, ήχησε ως καμπανάκι κινδύνου στην ΕΛ.ΑΣ., σε συνδυασμό δε και με τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει οι δράστες.