«Σε εμάς προΐσταται πολιτικός προιστάμενος, που δίνει εντολές και γίνονται αποδεκτές» ανέφερε στην απολογία του ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ
«Δεν κάνουμε διαχείριση κρίσεων. Διαχειριζόμαστε διαθέσιμες δυνάμεις» ανέφερε απολογούμενος για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης.
Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ο κ. Φωστιέρης έκανε λόγο για
«ένα φαινόμενο». Ήταν, όπως είπε για τη μοιραία ημέρα «ένα ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο που είναι καταγεγραμμένο από τους μετεωρολογικούς σταθμούς». Ο κατηγορούμενος ανέφερε, πως κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες δεν μπορούσαν να γίνουν επιτυχημένες ρίψεις από ένα πτητικό. «Τι να κάνουμε, να στείλουμε κάτι για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο, ότι στείλαμε; Εμείς είμαστε πυροσβέστες επαγγελματίες, δεν ήμαστε πολιτικοί» σημείωσε και συνέχισε:
«Σε κάθε συμβάν θα σταλεί το μέσο που προσφέρει έργο. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική. Ειπώθηκαν τραγικά πράγματα στο δικαστήριο σας, όπως να έρθει το πετζετελ από τη Λαμία. Εάν τα είχα προτείνει αυτά, θα με είχαν ρίξει από την καρέκλα μου. Σε εμάς προΐσταται πολιτικός προιστάμενος, που δίνει εντολές και γίνονται αποδεκτές. Αν πει στον αρχηγό κάτι, θα το εκτελέσει, είναι πολιτική η δομή». Ο κ. Φωστιέρης ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για τα τραγικά γεγονότα, αμφισβήτησε πως ένας κατώτερος αξιωματικός, όπως χαρακτήρισε τον πραγματογνώμονα Δ. Λιότσιο, μπορεί να φωτίσει την υπόθεση.
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος θα συνεχίσει την απολογία του στην επόμενη συνεδρίαση, τόνισε ότι το 112 άρχισε να δημιουργείται το 2018 και δεν υπήρχε τότε, ενώ χαρακτήρισε «κουτό» το ερώτημα για το εάν υπήρχε επιφυλακή. «Κουτό εάν τηρήθηκε επιφυλακή. Παρουσία πολιτικής και φυσικής ηγεσίας δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει επιφυλακή. Μακάρι να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ακόμα 15 θέσεις εργασίας. Σε εμάς είχε αποφασιστεί να μην υπάρχει γραμμή προτεραιότητας, αυτό ωστόσο δημιουργεί πρόβλημα, διότι λένε, μας καλούν και δεν απαντούν. Οι θέσεις εργασίας ήταν τρεις» υπογράμμισε ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εναέρια επιτήρηση λέγοντας πως δεν υφίσταται με πετζετέλ διθέσια.
«Εμείς ζητάμε εναέρια επιτήρηση. Θα μας πει η πολεμική αεροπορία εάν γίνεται με πετζετέλ ή όχι. Από εκεί και πέρα, έχουμε το διθέσιο πετζετελ, που δεν το χορηγεί για δικούς της λόγους. Έγινε η επιτήρηση από αερολέσχη. Μία εναέρια επιτήρηση υφίσταται και από την πολιτική αεροπορία. Κάθε φορά οι πιλότοι μας δίνουν στίγμα» είπε.
Μαρία Ζαχαροπούλου