Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των Υδάτων σε όλη την Ελλάδα

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των Υδάτων σε όλη την Ελλάδα

Σε λιμάνια, παραλίες, λίμνες και ποτάμια εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια

Με κατάνυξη και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος ο Αγιασμός των Υδάτων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος στο πρώτο μεγάλο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά, η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς & Φαλήρου Σεραφείμ και παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Στις 11:00 το πρωί στον προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς, έγινε η τελετή Αγιασμού των Υδάτων, ενώ άνδρες του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων βούτηξαν και έπιασαν τον Σταυρό.

Στην Αθήνα η Δοξολογία για τα Θεοφάνεια τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι και στη συνέχεια ο Καθαγιασμός των Υδάτων στην Αδριάνειο Δεξαμενή της Αθήνας και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στον εορτασμό, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Λόγω της ημέρας διακόπηκαν οι εργασίες συντήρησης που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα από την ΕΥΔΑΠ στον χώρο της Δεξαμενής και προστέθηκε νερό, στο οποίο έγινε και η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού, ενώ το υπόλοιπο τελετουργικό πραγματοποιήθηκε εκτός του εργοταξίου, στην πλατεία της Δεξαμενής.

Στη Θεσσαλονίκη η ρίψη του Τίμιου Σταυρού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια στην Α' προβλήτα του λιμανιού από τον μητροπολίτη της Θεσσαλονίκης Φιλόθεο, παρουσία του κλήρου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και εκατοντάδων πολιτών. Στο πλακόστρωτο της παραλίας, από το λιμάνι μέχρι και τον Λευκό Πύργο, από νωρίς συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, ενώ τοποθετήθηκαν και διαχωριστικά κιγκλιδώματα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στον χώρο της εκδήλωσης.

Σκάφη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας δημιούργησαν υδάτινους πίδακες που εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους. Στα κρύα νερά του Θερμαϊκού βούτηξαν 35 πιστοί, ανάμεσα τους πέντε ανήλικοι και δύο γυναίκες. Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε και ανέσυρε από τα νερά του Θερμαϊκού ο αθλητής υδατοσφαίρισης και φοιτητής στο μαθηματικό του ΑΠΘ, Στέργιος Παγωνίδης.

Στα ποτάμια, τα λιμάνια και στην λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, έγινε με λαμπρότητα ο Αγιασμός των Υδάτων στην Ήπειρο παρουσία πλήθους κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών που επέλεξαν για τον εορτασμό των Θεοφανίων προορισμούς στην περιοχή. Στα Ιωάννινα, τα Θεοφάνια γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα. Μετά την θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, η πομπή έφτασε στην λίμνη Παμβώτιδα και ακολούθησε ο Αγιασμός των Υδάτων.

Τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, από την θρυλική γέφυρα Κοράκου στην ορεινή Άρτα μέχρι την Κόνιτσα, το Ζαγόρι,το γεφύρι της Πλάκας τα Τζουμέρκα γέμισαν με κόσμο για να βιώσουν τον Αγιασμό των Υδάτων με τον παραδοσιακό ηπειρώτικο χρώμα. Στην Κόνιτσα για 1η φορά η κατάδυση του Σταυρού έγινε στον Αώο ποταμό από το πέτρινο γεφύρι στις 11:30, μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας στους ενοριακούς Ναούς. Στο Ανατολικό Ζαγόρι στο πέτρινο γεφύρι Καμπέρ Αγά βούτηξαν στο Ζαγορίτικο ποταμό για το Σταυρό ενας πατέρας με την 13χρονη η κόρη του .Το κορίτσι έπιασε το Σταυρό.

Στον ποταμό Άραχθο στο ιστορικό γεφύρι έγινε στην Άρτα ο Αγιασμός των Υδάτων. Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφανεία στην Ηγουμενίτσα και ο Αγιασμός των Υδάτων έγινε στο παλιό λιμάνι. Στο λιμάνι της Πρέβεζας βούτηξαν 9 τολμηροί κολυμβητές για να πιάσουν τον Σταυρό που έριξε στη θάλασσα, στο λιμάνι, ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος. Ο τυχερός που έπιασε πρώτος τον Σταυρό έλαβε την ευλογία.

Με λαμπρότητα και παρουσία αρκετού κόσμου λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νησί της Ρόδου η τελετή καθαγιασμού των υδάτων για τον εορτασμό των Θεοφανίων, ενώ ανάλογες τελετές πραγματοποιήθηκαν και σε όλα τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Στη Ρόδο παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και παρουσία αρκετού κόσμου που είχε κατακλύσει την παραλία Μανδρακίου η θεία λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου ξεκίνησε νωρίς το πρωί, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ο Μέγας Αγιασμός εντός του ναού. Στη συνέχεια, ακλούθησε πομπή για τη συνέχιση της τελετής. Αρκετοί ήταν οι τολμηροί που και φέτος έπεσαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό που ανέσυρε ο Γιώργος Μηλιός.