Στη δικογραφία περιλαμβάνεται 48χρονος επιχειρηματίας ο οποίος έγινε γνωστός λόγω της σχέσης του με γνωστό μοντέλο – τραγουδίστρια
Επιχειρηματίας ο οποίος δραστηριοποιείται στα νότια προάστια και σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς είναι ο «εγκέφαλος» σπείρας, που πραγματοποιούσε φορολογικές απάτες σε βάρος του Δημοσίου.
Το ζευγάρι ήταν ιδιαίτερα ενεργό στα social media και έκανε συνεχώς αναρτήσεις από ταξίδια στο εξωτερικό, super cars που είχε στην ιδιοκτησία του και την πολυτελή ζωή που διαβιούσε. Μάλιστα, αστυνομικές πηγές αναφέρουν, πως αν και αρχηγικό μέλος, πολλές φορές πήγαινε και ο ίδιος στα ΑΤΜ και έκανε αναλήψεις μετρητών από κάρτες «αχυρανθρώπων». Συνολικά συνελήφθησαν έντεκα άτομα, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται 23 ακόμα άτομα που ήταν μέλη της σπείρας, η οποία από τις απάτες έβγαλε περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ.
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται επίσης το όνομα ενός 48χρονου επιχειρηματία, ο οποίος δεν έχει ακόμη συλληφθεί και δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, ενώ στο παρελθόν έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, λόγω της σχέσης του με γνωστό μοντέλο – τραγουδίστρια. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος φέρεται να είχε στο όνομά του εμπλεκόμενη με το κύκλωμα εταιρία, ενώ κάποιες κάρτες «αχυρανθρώπων» είχαν δηλωθεί σε διεύθυνση που αντιστοιχεί σε αυτή του σπιτιού του.
Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, η πολυμελής σπείρα χρησιμοποιούσε πλαστά έγγραφα και πραγματοποιούσε διασυνοριακές απάτες στον ΦΠΑ και λάμβανε επιστρεπτέες προκαταβολές για ανύπαρκτες εταιρείες. Η εγκληματική οργάνωση είχε συγκεκριμένη δομή και οργάνωση, με σκοπό τη συγκάλυψη της μη απόδοσης ΦΠΑ ή της παράνομης θεμελίωσης δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ, την είσπραξη παράνομου οικονομικού όφελος και την παρακράτηση παράνομων οικονομικών ενισχύσεων από τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω ανύπαρκτων εταιριών εμπορίας προϊόντων τεχνολογίας ή νομικών οντοτήτων που έχουν τα χαρακτηρίστηκα του «εξαφανισμένου εμπόρου».
Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα μέλη εισέπραξαν συνολικά 5.426.106 ευρώ, ως επιστροφή ΦΠΑ για εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, ενώ όπως προέκυψε, εισήγαγαν από κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντα αξίας 70.000.000 ευρώ, καταφέρνοντας να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα ΦΠΑ. αξίας 13.548.387 ευρώ. Όσον αφορά στην απατηλή εκταμίευση της επιστρεπτέας προκαταβολής, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και εκμεταλλευόμενοι την υποδομή των επιχειρήσεων, την εμπειρία τους και τη διαρκή παρακολούθηση λογιστικών διαδικασιών, κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι της οικονομικής αυτής ενίσχυσης μέσω ψευδών, ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς και ακαθάριστου κύκλου εργασιών.
Για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους, είχαν εγκαταστήσει ένα δαιδαλώδες διατραπεζικό κανάλι αποτελούμενο από 131 τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσω αυτών και πραγματοποιώντας 52.539 τραπεζικές συναλλαγές, μετέφεραν τα ποσά που εισέπραξαν από 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και 44 επιστροφές ΦΠΑ σε λογαριασμούς εταιριών που εδρεύουν σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δραστηριοποιούνται στο εμπόριο συσκευών τεχνολογίας. Επίσης, προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων και προϊόντων τεχνολογίας.