«Υπάρχει πλήθος στοιχείων που θα οδηγήσει ενδεχομένως μέχρι και υποκινητές που μπορεί να μην φανταζόμαστε» δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Η Αστυνομία προσπαθεί να «δέσει» τα στοιχεία για την αιματηρή επίθεση έξω από το κλειστό γυμναστήριο στου Ρέντη, που θα επιτρέψουν στις δικαστικές αρχές να προχωρήσουν σε διώξεις για εγκληματική οργάνωση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, αναζητά μάλιστα έναν από τους καθοδηγητές των επεισοδίων, με βάσει -κυρίως- τα στοιχεία που έχει δώσει ο 18χρονος κατηγορούμενος για τον σοβαρό τραυματισμό με ναυτική φωτοβολίδα του 31χρονου αστυνομικού. Ο 18χρονος στην κατάθεσή του στους αξιωματικούς της Ασφάλειας περιέγραψε την επαφή του με έναν από τους καθοδηγητές: «Κάποια στιγμή που βλέπαμε τον αγώνα, άκουσα έναν άνδρα που φορούσε full face, να φωνάζει "πάμε έξω". Δεν ξέρω τι με έπιασε, από περιέργεια πήγα, ήταν πολλά άτομα, πάνω από 100. Αυτός που φώναξε να βγούμε έξω με πλησίασε και μου έδωσε μια ναυτική φωτοβολίδα».
Ο 18χρονος τον συνάντησε έξω από το γήπεδο και ενώ φορούσε κουκούλα. Δεν έχει δει τα χαρακτηριστικά του, αλλά υπολογίζει, ότι είναι περίπου 30 με 35 ετών. Του έδωσε και του έδειξε πώς να πυροδοτήσει την ναυτική φωτοβολίδα. Σύμφωνα πάντα με τον 18χρονο, ο άνθρωπος αυτός μετά τα επεισόδια δεν επέστρεψε στο γήπεδο. Σύμφωνα πάντα με το Star, οι αστυνομικοί προσπαθούν να τον εντοπίσουν από τα βίντεο των επεισοδίων, ενώ περιμένουν και τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, καθώς ίσως να υπάρχει κάποιο στοιχείο πάνω στα υπολείμματα των εμπρηστικών μηχανισμών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, όπως φαίνεται η Αστυνομία έχει βάλει στο στόχαστρο της έρευνάς της τουλάχιστον τέσσερις επικεφαλής συγκεκριμένων συνδέσμων οπαδών στη Δυτική και Νότια Αττική, αλλά και στον Πειραιά. Για τον συνδεσμίτη με τη full face, τον οποίο ανέφερε ο 18χρονος, η Αστυνομία εκτιμά ότι προέρχεται από σύνδεσμο της Δυτικής Αττικής.
Οικονόμου: «Έρευνα και για υποκινητές που μπορεί να μην φανταζόμαστε»
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ερωτηθείς για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας και το κατά πόσον αυτά μπορούν να εφαρμοστούν, είπε: «Η πολιτική αντιμετώπιση της οπαδικής βίας οφείλει να είναι δυναμική και να προσαρμόζεται στις εξελίξεις κάθε φορά. Έχουμε κάνει πράγματα. Βρίσκονται άνθρωποι στην φυλακή, επειδή άλλαξε το νομικό πλαίσιο, έχει εργαλεία στα χέρια της η Αστυνομία. Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις δράσεις μας στο κλίμα αποκτήνωσης του χουλιγκανισμού».
Αναφορικά με την αυριανή επίσκεψη του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μαζί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε, ότι «Θα ζητήσουμε να εξεταστεί σαν δράση εγκληματικών συμμοριών και με συμπεριφορές που συνδέονται με άλλες υποθέσεις, όπως εμπορίας ναρκωτικών και με βαθύ ιστορικό, που θα καλύπτει πολύ πίσω, σε δολοφονίες και πρόσωπα. Θα ζητήσουμε επανέλεγχο σειράς υποθέσεων, που θα βοηθήσουν τις Αρχές να αναζητήσουν τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς σε αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων».
Σχετικά με την τήρηση των μέτρων και το κατά πόσον οι αστυνομικοί θα συνεχίζουν να πηγαίνουν στα γήπεδα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «σε ένα γεγονός που υπάρχουν 30.000-40.000 άνθρωποι δεν μπορεί να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία. Χρειάζεται να σταθμίσουμε ξανά τον ρόλο και τον τρόπο που η Αστυνομία θα κάνει καλά την δουλειά της».
Ερωτηθείς για τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς, κυρίως μετά από τις δολοφονίες του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσούρη και το γεγονός ότι αυτά δεν έχουν τηρηθεί, είπε ότι «οι κάμερες που υπάρχουν στα γήπεδα, δεν έχουν λειτουργήσει επαρκώς. Δόθηκε χρόνος δύο μηνών στις ΠΑΕ, για να κάνουν πράγματα, που είναι ψηφισμένα. Η Αστυνομία χρειάζεται στοιχεία, πχ. από κάμερες, ό,τι ο τάδε που έχει αγοράσει ηλεκτρονικό εισιτήριο βρίσκεται εκεί. Αν δεν πληρωθούν σε δύο μήνες οι συνθήκες, στις 12 Φεβρουαρίου θα δούμε ποια γήπεδα θα λειτουργήσουν πλέον και ποια όχι».
Σχολιάζοντας αντιδράσεις ομάδων που καταγγέλλουν ακόμη και τις μαζικές προσαγωγές μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού στου Ρέντη, ο κ. Οικονόμου ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «αυτές οι αντιδράσεις είναι αντίθετες με την κοινή λογική, το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τα στοιχεία και τα ευρήματα που υπάρχουν από την έρευνα της Αστυνομίας, την δικογραφία και τις ανακρίσεις και όσα έρθουν στην επιφάνεια από την ανάλυση των δεδομένων που έχουν συλλεγεί από τον χώρο εκείνον».
Συμπλήρωσε, πως χάρη στην επιλογή της Αστυνομίας για μαζική προσαγωγή, «υπάρχει πλήθος στοιχείων, που θα οδηγήσει και θα ξετυλίξει το κουβάρι ακόμη παραπέρα, ενδεχομένως μέχρι και υποκινητές που να μπορεί να μην φανταζόμαστε αυτήν την ώρα».