Πού εστίασε ο Γιώργος Φλωρίδης
Ο νέος ποινικός Κώδικας βρέθηκε στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΔΕ).
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης στην τοποθέτηση του εστίασε στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, που την έχει κατατάξει στην 147η παγκόσμια σημειώνοντας πως το γεγονός αυτό αποτελεί εμπόδιο για τους ξένους επενδυτές. «Είναι κάτι που αφορά όλους μας και το μέλλον των παιδιών μας» τόνισε ο κ. Φλωρίδης ο οποίος αναφέρθηκε στις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί για τις προωθούμενες αλλαγές αφήνοντας αιχμές σε βάρος δικηγόρων . «Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Ε ναι, δεν θα υπάρξει στο υπουργείο Δικαιοσύνης καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ώστε δικηγόροι να νομοθετούν για τους πελάτες τους. Υπήρχαν μέλη νομοπαρασκευαστικών επιτροπών οι οποίοι είναι δικηγόροι, που έχουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το … γάντι σήκωσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός ο οποίος ανέφερε: «Συμφωνούμε να τις πούμε ομάδες εργασίας; Αλλά όπως και να τις πούνε, μπορούν να λείπουν δικηγόροι; Εμείς προτιμούμε να είναι στις επιτροπές καθηγητές, παρά μυστικοσύμβουλοι του υπουργείου, με παρουσία στα πρωινάδικα».
Ο κ. Βερβεσός είπε πως είναι «ντροπή να μιλάει ο υπουργός Δικαιοσύνης για κυβερνώσα Δικαιοσύνη». «Εμείς θέλουμε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και σας καλούμε να είστε στο πλευρό μας. Η εχθρική πολιτική της Κυβέρνησης καταργεί το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας των πολιτών, το οποίο υλοποιείται μέσα από το δικηγόρο. Έχουμε πρόβλημα κράτους δικαίου στη χώρα μας» υπογράμμισε και αναφερόμενος στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπουν έκτιση μέρους της ποινής στις ποινές ο κ. Βερβεσός μίλησε για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, όταν πηγαίνει κάποιος φυλακή, ενώ δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα.
«Για πόσο καιρό θα είμαστε όμηροι της άποψης, ότι, η αυστηροποίηση των ποινών είναι η Λυδία λίθος. Τις φτάσαμε στο απώτερο όριο τις ποινές. Και τι άλλαξε; Σταμάτησαν οι γυναικοντονίες ή η οπαδική βία ή η νεανική βία;» τόνισε.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη, μεταξύ άλλων , τάχθηκε υπέρ των επικείμενων μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, διατύπωσε τις αντιρρήσεις της για κάποιες αλλαγές τονίζοντας : «Μήπως η έβδομη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα μετά το 2019 αντιβαίνει στις αρχές της καλής νομοθέτησης και αποδεικνύονται τα ελλείμματα νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στη χώρα μας; Η έννομη τάξη εμπλουτίζεται κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς δίχως να αναζητούν τα αίτια και υπακούοντας στα κελεύσματα του κοινού περί δικαίου αισθήματος που έχει γίνει άτυπη λαϊκή δικαιοσύνη».
Παράλληλα, εξέφρασε τις ενστάσεις της για την κατάργηση Πρωτοδικείων και Εφετείων σημειώνοντας πως δεν ενδείκνυται σε μια νησιωτική χώρα. « Η απόλυτη πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη είναι συνταγματικό δικαίωμα του» τόνισε η κυρία Στενιώτη και συμπλήρωσε «Η τύχη των ειρηνοδικείων στη χώρα μας γνώρισε ποικίλη νομοθετική αντιμετώπιση. Η συζήτηση για ενοποίηση είχε γίνει και στο παρελθόν. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε το 1998. Θεωρούμε αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης τη διατήρηση των Ειρηνοδικείων. Προτείνουμε πολυδυναμικά μητροπολιτικά ειρηνοδικεία, αύξηση των δικαστικών επιδομάτων -που πετύχαμε με διαπραγμάτευση και οι έξι δικαστικές ενώσεις - την αυτοτέλεια των δικαστηρίων και την ανακατανομή οργανικών θέσεων».
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα μίλησε για «δυσανάλογη κατανομή εργασίας μεταξύ των δικαστηρίων ενώ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, εξέφρασε την επιφύλαξη της
σχετικά με την ενοποίηση και την ένταξη των Ειρηνοδικών στην ποινική και πολιτική δικαιοσύνη,
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός , εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει και ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων.