Την Κυριακή θα κάνουν την επόμενη κίνησή τους, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου θα δώσουν το παρών στην πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα
Συνεχίζεται ο αγώνας τον αγροτών, μετά από πανκαρδιτσιώτικη αγροτική σύσκεψη και συζήτηση. Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν . Καρδίτσας παραχώρησε συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, ειδικά μετά την κακοκαιρία Daniel, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ.
Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας, μεταξύ άλλων είπε ότι αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν έχουν πάρει τα 6.600 ευρώ ούτε τα 2.000-4.000 ευρώ ως αγρότες και κτηνοτρόφοι για τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο. Ακόμη, όπως τονίστηκε, πλημμυροπαθείς διαμένουν σε δημοτικό σχολείο αλλά και σε αύλειο χώρο εκκλησίας, κάποιοι μένουν σε συγγενείς και φίλους ή σε ακατάλληλα σπίτια μέσα στην μούχλα και την υγρασία. Παράλληλα η πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι να αποζημιώσει τους αγρότες με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100% αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος, μετέδωσε η ΕΡΤ.
Η ΕΟΑΣΚ διεκδικεί ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες για το βαμβάκι και το καλαμπόκι 300 ευρώ/στρέμμα. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπές καλλιέργειες, στα ζώα και στα μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό. Μεταξύ των διεκδικήσεων είναι, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ, να δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο και να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Επιπλέον μεταξύ των διεκδικήσεων είναι η άμεση επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, η αποζημίωση στο 100% των ζημιών σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο, καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή, η άμεση καταγραφή των ζημιών και μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων.
Παράλληλα, να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα χρεών σε τράπεζες και κράτος, να ανασταλούν οι λογαριασμοί οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο, να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού και των άλλων ΤΟΕΒ, να γίνει με κρατική ευθύνη μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα στις περιοχές όπου εκδηλώνονται πλημμύρες, και να γίνουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.