Από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 σταμάτησαν να αποστέλλονται δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις, ενώ από 18 Οκτωβρίου 2023 «μπλόκο» υπάρχει και για τις τοξικολογικές εξετάσεις
Δεκάδες θάνατοι στην Πάτρα παραμένουν ανεξιχνίαστοι, καθώς δείγματα ιστών και βιολογικού υλικού από διενεργηθείσες νεκροψίες-νεκροτομές «στοιβάζονται» στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, μετά την ισχύ της απόφασης του Πανεπιστημίου Αθηνών για την επ’ αόριστον αναστολή αποστολής υλικού προς εξέταση σε εργαστήριά του.
Στην πράξη, επί του παρόντος θα παραμείνουν «ανοικτές» ιατροδικαστικές εκθέσεις σε βάθος χρόνου, με τις δυσοίωνες προβλέψεις ακόμα και για μια 10ετία, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και της Μαρίας Παπαγιαννακοπούλου. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 σταμάτησαν να αποστέλλονται δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις, ενώ από 18 Οκτωβρίου 2023 «μπλόκο» υπάρχει και για τις τοξικολογικές εξετάσεις.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, το αποτέλεσμα είναι, εδώ και πλέον του ενός χρόνου να βρίσκονται σε εκκρεμότητα τουλάχιστον 55 υποθέσεις για ιστοπαθολογικές εξετάσεις, ενώ στις 50 ανέρχονται από τα τέλη του περασμένου μήνα οι περιπτώσεις που τελούν σε αναμονή για τοξικολογική διερεύνηση, με τον αριθμό σύμφωνα με ιατροδικαστικές πηγές, να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Και αυτό γιατί, σχεδόν η πλειοψηφία των νεκροψιών-νεκροτομών συνοδεύονται από αιτήματα διενέργειας τοξικολογικής εξέτασης.
Τον τελευταίο χρόνο δείγματα ιστών φυλάσσονται σε φορμόλη στους περιορισμένους χώρους που διαθέτει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, ωστόσο κρούεται ο «κώδωνας του κινδύνου» για τη συντήρηση του μεγάλου όγκου υλικού, που έχει συγκεντρωθεί προς τοξικολογική εξέταση, η φύλαξη του οποίου απαιτεί την ύπαρξη διαθέσιμων ψυκτικών θαλάμων. Ειδικοί θάλαμοι που δεν υπάρχουν στο νεκροτομείο Πατρών, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε προκύψει και κατ’ επέκταση δεν είχε προβλεφθεί, η φύλαξη δειγμάτων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Το θέμα που έχει προκύψει με την Ιατροδικαστική Πατρών και αφορά εν γένει στις αντίστοιχες Υπηρεσίες Πελοποννήσου και Νήσων, εγείρει σημαντικά ζητήματα, με πρωταρχικό την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. «Ο καθένας θα μπορεί να θέσει αιτιάσεις, τόσο για τις συνθήκες και τον χρόνο φύλαξης του υλικού και το σημαντικότερο της αμφισβήτησης του αποτελέσματος» ανέφεραν στην εφημερίδα ιατροδικαστικοί κύκλοι.