Το ιδιαίτερο σύμπτωμα και οι κίνδυνοι - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Αυξάνεται η ανησυχία για τα κρούσματα του ιού Κοξάκι σε παιδιά, με τους παιδιάτρους να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση.
Τα περισσότερα περιστατικά του ιού καταγράφονται στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, με τους γιατρούς να συμβουλεύουν τους γονείς, να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, όταν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε μια εβδομάδα έχουν παρουσιαστεί συμπτώματα σε περισσότερα από τρία παιδιά κάτω των 5 ετών σε κάθε βρεφονηπιακό σταθμό και νηπιαγωγείο της Λάρισας.
Οι ειδικοί αναφέρουν, πως οι ιώσεις είναι φυσιολογικές αυτήν την περίοδο, ωστόσο συστήνουν στους γονείς να είναι προσεκτικοί γιατί είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Ο ιός Κοξάκι ανήκει στην οικογένεια των εντεροϊών, ζει στον πεπτικό σωλήνα και μπορεί να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλο μέσω των σταγονιδίων του βήχα, του φτερνίσματος, της ομιλίας ή από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Όπως λένε οι ειδικοί, κατά τη διάρκεια του κορονοϊού ο συγκεκριμένος ιός είχε περιοριστεί, ωστόσο τώρα βρίσκεται και πάλι σε έξαρση.
Κοξάκι: Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού
Ο ιός Κοξάκι (Coxsackie), ο οποίος ανήκει στους εντεροϊούς και χωρίζεται σε δύο τύπους, τον Α και Β, δεν είναι στα «υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα» από τους γιατρούς. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός, ενώ μπορεί να κολλήσει και ο γονιός. Για τον λόγο αυτό, οι γονείς πρέπει να επισκεφτούν τον παιδίατρο, εάν το παιδί τους εμφανίσει κάποιο από τα εξής συμπτώματα:
- πυρετό
- πόνο στον λαιμό
- βήχα
- διάρροια
- ρινική καταρροή
- κόπωση
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι φυσαλίδες σε γλουτούς, στόμα, πέλματα και παλάμες στα παιδάκια.
Πώς μεταδίδεται ο ιός
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων του Νομού Λάρισας, Γεωργία Νταμάγκα, τα μέτρα υγιεινής είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη του ιού, ο οποίος μεταδίδεται από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού. Επομένως, πρέπει να συμβουλεύσουμε τα παιδιά να τηρούν τα μέτρα προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά το φαγητό.
Σημαντικό είναι να μάθουμε στα παιδιά να μην φτερνίζονται ελεύθερα αλλά να χρησιμοποιούν τον αγκώνα τους, να μη μοιράζονται σκεύη, όπως κουτάλια, με άλλα παιδιά στα σχολεία. Από τη μεριά τους οι εκπαιδευτικές δομές, πρέπει να καθαρίζουν τις επιφάνειες και τα παιχνίδια μετά την εκδήλωση κάποιου κρούσματος.
Οι κίνδυνοι από τον ιό Κοξάκι
Σύμφωνα με την κ. Νταμάγκα, τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μετά από επτά ημέρες, όταν ο ιός δεν είναι πλέον μεταδοτικός. Αυτό βέβαια δε σημαίνει, ότι δεν μπορούν να ξανακολλήσουν, καθώς υπάρχουν παραλλαγές του ιού, όπως ο τύπος Β που κάνει πιο σοβαρή νόσο. Μάλιστα, στα μεγαλύτερα άτομα μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα και λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως βρογχοπνευμονία.
Πώς θεραπεύεται
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αγωγή για πρόληψη ή θεραπεία του ιού, καθώς οι αντιβιώσεις δε λειτουργούν. Οι γονείς μπορούν να δώσουν στο παιδί κάποιο αντιπυρετικό και να φροντίζουν για την ενυδάτωση του οργανισμού του, καθώς λόγω των πληγών που δημιουργούνται στο στόμα του, δεν μπορεί να φάει με ευκολία.