Το δικαστήριο θα συνεδριάσει και την ημέρα που ξεκινά η δίκη για τη δολοφονία Μαλένας και Ίριδας
Σε «σημαντικό οικογενειακό ιστορικό» που ενδεχομένως οδήγησε στο θάνατο της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη, αναφέρθηκε καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο γιατρός γενετιστής, καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Βόρειας Μακεδονίας, Todor Arsov.
Ο καθηγητής, ο οποίος μπαίνοντας στη δικαστική αίθουσα αντάλλαξε χειραψία με την Ρούλα Πισπιρίγκου, ανέβηκε στο βήμα για να καταθέσει με τη βοήθεια μεταφραστή, ως μάρτυρας υπεράσπισης. Ο μάρτυρας έφτασε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από την ιατροδικαστή, Ουρανία Δημακοπούλου, που είχε καταθέσει ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων της υπεράσπισης και όπως είπε, ήταν εκείνη που τον ενημέρωσε για τα ιατρικά δεδομένα, που αφορούν στο θάνατο του παιδιού.
«Πρόκειται για μια υπόθεση, που υπήρχε σημαντικό οικογενειακό ιατρικό ιστορικό» κατέθεσε ο καθηγητης και αναφέρθηκε στα προβλήματα υγείας των τριών παιδιών της οικογένειας τα οποία συνδύασε με «θέματα καρδιολογικής φύσεως» της κατηγορούμενης, αλλά και με ένα ξαφνικό θάνατο μέλους της οικογενειας Δασκαλάκη από καρδιά. «Υπάρχει υψηλή πιθανότητα να υπάρχει επαναλαμβανόμενο γενετικό θέμα στην οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα, πως στην έκθεση που έχει συντάξει με συνάδελφο του συνιστούν «επιπλέον εξετάσεις για να βρεθεί η αλήθεια».
Μάλιστα, με παρέμβαση του ο Αλέξης Κούγιας διευκρίνισε, πως θέση της υπεράσπισης είναι, ότι «δεν έγιναν όλες οι γονιδιακές εξετάσεις». Ο μάρτυρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου, χαρακτήρισε αξιόπιστο το πόρισμα γενετικής εξέτασης του Ωνασείου, που έγινε με αφορμή το θάνατο του παιδιού, ωστόσο επέμεινε ότι χρειάζονται και άλλες εξετάσεις, για να υπάρξει σαφή ερμηνεία, κάνοντας λόγο «για φάση γενετικής επανάστασης που ακόμη και οι γιατροί είναι δύσκολο να καταλάβουν τι μπορεί να κάνουν στο μέλλον».
«Δεν αρκεί να κοιτάξεις μόνο το DNA, αλλά ολόκληρη τη γενετική εικόνα» ανέφερε χαρακτηριστικά και έθεσε, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την επιληψία, τα αυτοάνοσα, αλλά και το γενετικό έλεγχο των οργάνων του παιδιού. Ο καθηγητης μάλιστα, μιλώντας για το γονιδιακό έλεγχο, έφερε ως παράδειγμα και την περίπτωση της χολιγουντιανής ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί. Καταθέτοντας ο μάρτυρας αμφισβήτησε και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, ενώ για να ενισχύσει την άποψη του, επικαλέστηκε τις θέσεις και άλλων συναδέλφων του.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, ο μάρτυρας ανέφερε πως δεν γνωρίζει από τη βιβλιογραφία πολλούς θανάτους από κεταμίνη. Αν και ο καθηγητής διευκρίνισε, πως το θέμα δεν αφορά την ειδικότητα του, κατέθεσε πως η ποσότητα κεταμίνης που εντοπίστηκε στο παιδί, θα μπορούσε να έχει χορηγηθεί. «Ας μην πούμε, ότι μπορεί να θεραπεύσει ή να σκοτώσει, είναι μια γκρίζα ζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο μάρτυρας δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων του Αλέξη Κούγια, σχετικά με τον γενετικό έλεγχο που έγινε στο παιδί και περιορίστηκε στο θέμα της καρδιάς. «Για εμένα το θέμα της επιληψίας έπρεπε να ληφθεί υπόψη…» είπε ο μάρτυρας, ο οποίος αν και εξήγησε, πως δεν γνωρίζει τι εξετάσεις είχαν ζητηθεί. «Έγινε γενετικός έλεγχος μόνο στην καρδιά. Είναι σωστός ο έλεγχος ή έπρεπε να γίνουν και άλλες εξετάσεις;» ήταν η ερώτηση του συνηγόρου. «Δεν μπορώ να απαντήσω με ένα ναι ή ένα όχι, εξαρτάται από την πρακτική του νοσοκομείου, της χώρας… Εγώ θα διεύρυνα τις εξετάσεις, για να δω αν ο θάνατος έχει σχέση με την επιληψία», απάντησε ο μάρτυρας, ο οποίος συμφώνησε πως «η όλη κατάσταση δίνει εικόνα ενός βαριά αρρώστου παιδιού».
«Ντροπή…»
Για «ακραία και αδικαιολόγητη» συμπεριφορά» κατηγόρησε νωρίτερα την πρόεδρο του δικαστηρίου ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος σήμερα επανήλθε στα έδρανα της υπεράσπισης. Ο συνήγορος της υπεράσπισης με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, διαμαρτυρόμενος έστρεψε τα βέλη του στην πρόεδρο του δικαστηρίου, την οποία κατηγόρησε, ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ολοκληρωθεί η δίκη.
«Έχετε καταργήσει τα δικαιώματα της κατηγορούμενης» είπε απευθυνόμενος στην πρόεδρο ο Αλέξης Κούγιας, αναφερόμενος στο διορισμό νέων δικηγόρων για την υπεράσπιση της κατηγορούμενης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έλεγξε τα κωλύματα που τον εμπόδισαν να βρίσκεται χθες στο δικαστήριο. «Λες και είμαστε υπάλληλοι σας! Αρχίσατε να παίρνετε στον οδοντίατρο για την κ. Μπάκα; Πρωτοφανές! Τι είστε, χωροφύλακας; Πρόκειται για ακραία και αντιδεοντολογική. Δεν σέβεστε τα δικαίωματα της κατηγορούμενης. Ντροπή είναι αυτό… Ντροπή, κανείς δεν μου έχει συμπεριφερθεί έτσι. Παίρνατε τηλέφωνο στην Ξάνθη, να δείτε αν είμαι στο δικαστήριο;»
είπε ο Αλέξης Κούγιας με την πρόεδρο να απαντά πως αναφέρει ανακρίβειες.
Αλέξης Κούγιας: Δε λέω ανακρίβειες, έχω αυτοσεβασμό.
Πρόεδρος: Η πρώτη ανακρίβεια είναι, ότι διορίσαμε εμείς τις συγκεκριμένες τρεις. Δεν ισχύει, πάει αλφαβητικά. Επίσης, εμείς δεν είπαμε στη συνήγορο να απολογηθεί χθες. Κάναμε δεκτό το αίτημα της συνηγόρου, να της δώσουμε παραπάνω προθεσμία για σήμερα. Η δικογραφία τέθηκε στη διάθεση των δικηγόρων την Παρασκευή το μεσημέρι και η κυρία γραμματέας είπε, να μείνει όσο χρειαστεί, για να λάβουν αντίγραφα.
Αλέξης Κούγιας: Εσείς δεν πληροφορηθήκατε, πως δεν πήραν αντίγραφα; Ότι πήραν μόνο το κατηγορητήριο και την απολογία.
Προέδρος: Όχι, θα επέμβω εγώ στα υπερασπιστικά καθήκοντα;
Αλέξης Κούγιας: Θέλω να πω και κάτι για τον συνάδελφο μου στην υποστήριξη της κατηγορίας. Το να λέτε για μένα, ότι κερδίζω χρόνο, δεν είναι ωραίο για μένα, να δημιουργείται αυτήν την εντύπωση.
Δ. Γεωργακόπουλος (συν. υποστήριξης κατηγορίας): Το μόνο στο οποίο τοποθετήθηκα εγώ χθες, είναι ότι χάνονται δικάσιμοι. Αντιλαμβάνομαι πως εσείς δικηγορείτε περισσότερο, από ό, τι εγώ ζω.
Ταυτόχρονα σε δυο δίκες
Η δίκη διεκόπη για τις 8 Νοεμβρίου, ενώ στις επόμενες προγραμματισμένες συνεδριάσεις του δικαστηρίου συμπεριλαμβάνεται και η 10η Νοεμβρίου, ημέρα που η Ρούλα Πισπιρίγκου θα καθίσει στο εδώλιο κατηγορούμενη και για την υπόθεση της δολοφονία των δυο μικρότερων παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας.
Μαρία Ζαχαροπούλου