Σάκης Αρναούτογλου: Ιστορικό κύμα ζέστης για τέλη Οκτωβρίου

Σάκης Αρναούτογλου: Ιστορικό κύμα ζέστης για τέλη Οκτωβρίου

Υψηλές θερμοκρασίες με παροδικές αραιές νεφώσεις αναμένονται και αύριο Τρίτη

Υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή επικρατούν στη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα στα Βαλκάνια, με τα προγνωστικά να κάνουν λόγο για συνέχεια στο κύμα ζέστης μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Οκτωβρίου.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Σάκης Αρναούτογλου πρόβαλε τα στοιχεία και τα γραφήματα του climatebook.gr για τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες επικράτησαν τις τελευταίες 3 ημέρες στην Ανατολική Ευρώπη και κυρίως στα Βαλκάνια. Το θερμό κύμα έχει επηρεάσει έντονα τα Βαλκάνια με την θερμοκρασία κατά τόπους να φτάνει και να ξεπερνά τους 32-33 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα, η απόκλιση της θερμοκρασίας ξεπέρασε ακόμη και τους 13-15 βαθμούς Κελσίου, πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το Βελιγράδι που η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου, αλλά και η Μολδαβία όπου σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία στους 34,3 βαθμούς Κελσίου, τιμή που αποτελεί την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά της χώρας για το μήνα Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον climatebook μάλιστα, οι υψηλές θερμοκρασίες διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος δεν κατάφερε να πέσει κάτω από τους 25-26 βαθμούς Κελσίου.


Υψηλές θερμοκρασίες και αύριο Τρίτη

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και αύριο Τρίτη 24 Οκτωβρίου. Στα δυτικά προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές στο Ιόνιο τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με παροδικές αραιές νεφώσεις.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.