Ο συνήγορος υπεράσπισης κατηγόρησε το δικαστήριο για «απάθεια», καθώς εκτίμησε πως ο μάρτυρας έχει διαπράξει ψευδορκία
Σε μάρτυρα «κλειδί» στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου αναδεικνύεται ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, ο οποίος διενήργησε την νεκροψία – νεκροτομή στην Τζωρτζίνα.
Ο ιατροδικαστής κλήθηκε και κατέθεσε συμπληρωματικά, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε, καθώς η υπεράσπιση αμφισβητεί τα συμπεράσματα της έκθεσης, που κάνουν λόγο για χορήγηση στο παιδί θανατηφόρας δόσης κεταμίνης. Ο συνήγορος της κατηγορούμενης Αλέξης Κούγιας, δίνοντας το στίγμα της υπεράσπισης, μίλησε και πάλι για «κατασκευασμένα στοιχεία» που έφεραν την Ρούλα Πισπιρίγκου στο εδώλιο.
Ο μάρτυρας κλήθηκε να εξηγήσει για ποιο λόγο κρίθηκε απαραίτητο να γίνει και δεύτερη τοξικολογική εξέταση στο εργαστήριο του καθηγητή Ράικου, ο οποίος έβαλε στο «κάδρο» της υπόθεσης την κεταμίνη. «Για να δούμε την ποσότητα των φαρμάκων» ήταν η απάντηση του ιατροδικαστή. «Εσείς λάβατε υπόψη σας δύο τοξικολογικές εξετάσεις της κυρίας Λευκίδου και του κυρίου Ράικου. Σε πόσες περιπτώσεις που χρειάζεται τοξικολογική εξέταση η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, ενώ έχει δική της τοξικολογική υπηρεσία την αγνοεί και την στέλνει σε άλλο εργαστήριο;» ήταν η ερώτηση του Αλέξη Κούγια, με τον ιατροδικαστή να απαντά: «Εγώ προσωπικά έχω στείλει και στην περίπτωση, αν μπορώ να την πω, του Ασλάνη».
Αλέξης Κούγιας: Εσείς κανονικά θα έπρεπε να περιοροστειτε στην εξέταση της κυρίας Λευκιδου όπως κάνετε εδώ και εκατό χρόνια, όπου η ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν βρίσκει κάτι ύποπτο.
Μάρτυρας: Εγώ ένα περιστατικό είχα στείλει λόγω της πολυφαρμακίας όπως και σε αυτή την περίπτωση.
Αλέξης Κούγιας: Ποιος είπε αφού η Λευκιδου δεν βρίσκει κάτι ύποπτο αγνοήστε την και πηγαίνετε στον Ράικο. Ποιος παρενέβη στη δουλειά σας;
Μάρτυρας: Δεν μπορεί να παρέμβει κάποιος .Εγώ μίλησα με την Λευκίδου λόγω της πολυφαρμακίας για να δούμε αν τα φάρμακα είχαν δοθεί σε πρωτόκολλο φαρμακευτικό. Και είπαμε να το στείλουμε στον Ράικο γιατί εκείνη δεν μπορούσε να κάνει ποσοτικό έλεγχο.
Αλέξης Κούγιας : Είναι μια συνηθισμένη περίπτωση.Εγινε ιδιαίτερη όταν άρχισαν να ασχολούνται τα Μέσα. Τι έγινε και εδώ έπρεπε να γίνει ποσοτικός έλεγχος;
Μάρτυρας : Λόγω της πολυφαρμακίας.
Αλέξης Κούγιας : Αρχικά εσείς γράφετε απροσδιόριστος θάνατος.
Μάρτυρας : Συζήτησα το θέμα λόγω της πληθώρας των φαρμάκων με την κυρία Λυεκιδου.
Αλέξης Κούγιας: Αφού επιβεβαιώθηκε η πολυφαρμακία γιατί είχατε λόγο να συνεχίσετε ...
Μάρτυρας: Για να δούμε την ποσότητα των φαρμάκων .
Ο κ. Μπουζιάνης, ο οποίος δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων, σημείωσε πως δεν γνώριζε την κεταμίνη. «Δεν είχα θάνατο από κεταμίνη» ανέφερε ο ιατροδικαστής ο οποίος οκτανίων κλήθηκε να εξηγήσει πώς οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα κεταμίνης που χορηγήθηκε στο παιδί ήταν τοξική σύμφωνα με τη βιβλιογραφία επικαλέστηκε τις αναφορές του καθηγητή Ράικου.
Αλέξης Κούγιας: Από που προκύπτει αυτό; Είτε με την αμέλεια ή την ανεπάρκεια σας προκατειλημμένα αντιμετωπίσατε την κατηγορούμενη και εξαιτίας σας είναι κατηγορούμενη. Σε ποιο βιβλίο, σε ποια ανακοίνωση το βρήκατε ;
Μάρτυρας : Βασίστηκα στην απάντηση του κ. Ράικου. Εγώ το έχω πει και στην ανακρίτρια. Πάντοτε έλεγα για την απάντηση Ράικου. Δεν ξέρω αν το έγραψαν…
Αλέξης Κούγιας: Αυτά τα λένε κάτι εγκληματίες, που λένε "το είπα και δεν το έγραψαν…".
«Επιστημονική απατεωνιά»
Ο συνήγορος της κατηγορούμενης έστρεψε τα βέλη του στον καθηγητή Ράϊκο κάνοντας λόγο για «επιστημονική απατεωνιά» και «σαλαμοποίηση» της διαδικασίας, με αφορμή το γεγονός ότι κατέγραψε ουσίες σε δεύτερο χρόνο. Ο Αλέξης Κούγιας έβαλε στο στόχαστρο του και το δικαστήριο, γιατί δεν επέτρεψε συμπληρωματική εξέταση του καθηγητή Ράικου, μιλώντας για «προκατειλημμένη διαδικασία για μα μην αναδειχθεί η αλήθεια». Μάλιστα, κατηγόρησε το δικαστήριο για «απάθεια», καθώς εκτίμησε πως ο μάρτυρας έχει διαπράξει ψευδορκία.
Αλέξης Κούγιας: Το στήσατε με το Ράϊκο και το Χασιώτη; Πώς τολμήσατε;
Μάρτυρας : Τι δουλειά έχω εγώ…
Αλέξης Κούγιας: Το αίμα και η καταστροφή της (σ.σ. κατηγορούμενη) θα σας κυνηγά.
Πρόεδρος : θα σέβεστε το μάρτυρα. Με ευγένεια…
Αλέξης Κούγιας : Είναι φυλακή 19 μήνες.
Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας με τον Αλέξη Κούγια απευθυνόμενος στο μάρτυρα να σχολιάζει : «δεν ξέρω πως κοιμάστε….» και την πρόεδρο να παρεμβαίνει λέγοντας «δεν κάνουμε έμμεσες απειλές στους μάρτυρες…».
Αλέξης Κούγιας: Σήμερα εσείς μπορείτε να πείτε ότι αυτό που βρήκε ο Ράικος είναι αξιόπιστο για ποσοτικό έλεγχο;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να αμφισβητήσω τον Ράικο. Δεν γνωρίζω τις μεθόδους του κυρίου Ράικου.
Αλέξης Κούγιας : Ποιο βιβλίο αναφέρει τη μέθοδο του Ράικου.
Μάρτυρας: Τη μέθοδο που ακολούθησε δεν τη γνωρίζω…
Αλέξης Κούγιας : Μπορείτε να ορκιστείτε ότι είναι αξιόπιστο;
Μάρτυρας : Δεν έχω στοιχεία που να μπορώ να αμφισβητήσω τον Ράικο.
Ο μάρτυρας όταν κλήθηκε να πει για ποιο λόγο στην έκθεση του δεν μιλά ξεκάθαρα για ανθρωποκτονία, εξήγησε ότι «η κεταμίνη είναι φάρμακο, δεν είναι δηλητήριο και γι αυτό δεν βάζω ανθρωποκτονία».
Οι φωτογραφίες
Ο μάρτυρας διευκρίνησε, πως δεν ελήφθησαν φωτογραφίες κατά τη διάρκεια νεκροψίας και νεκροτομής, καθώς το δικαστήριο με απόφαση του είχε ζητήσει να προσκομιστούν. «Δεν είναι μια συνήθης πρακτική να φωτογραφίζεται το πτώμα. Γίνεται σε ελάχιστες περιπτώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν δύο μόνο φωτογραφίες που έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία».
«Δεν είχα κάτι, που έπρεπε να το φωτογραφίσω» τόνισε ο ιατροδικαστής με τον συνήγορο της κατηγορούμενης να επανέρχεται ρωτώντας: «Μήπως υπάρχουν φωτογραφίες και δεν θέλετε να τις φέρετε, γιατί αθωώνουν την κυρία κατηγορούμενη;». «Με τίποτα…» είπε με κατηγορηματικό τρόπο ο μάρτυρας, με τον συνήγορο στη συνέχεια αναφερόμενος στην κατηγορούμενη να σχολιάζει ότι «της υπογράφουν το θάνατο και δεν την ειδοποίησε κανείς…».
«Εσείς θα έχετε το κρίμα στο λαιμό σας»
Ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία παρακολουθεί από το εδώλιο, επανέφερε το αίτημα του για νέα τοξικολογική πραγματογνωμοσύνη στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας, ώστε να γίνει ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος των φαρμάκων σε άλλο εργαστήριο και να οριστεί τεχνικός σύμβουλος από την κατηγορούμενη για να παρίσταται στη διαδικασία. Η εισαγγελεας της έδρας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος αναφέροντας πως θεωρεί ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις έχει πέσει φως στα αιτία θανάτου του παιδιού.
«Με το αίτημα αμφισβητείται η αιτία θανάτου, η μεθοδολογία του εργαστηρίου, τα αποτελέσματα της τοξικολογικής, το εύρημα των 6,5 mg κεταμίνης ότι είναι θανατηφόρο… Είναι η θέση της υπεράσπισης από την πρώτη μέρα…» ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός, η οποία υπογράμμισε, πως έχουν καταθέσει δυο τοξικολόγοι και τρεις ιατροδικαστές. «Έχουν μιλήσει ενδελεχώς και έχουν δώσει εξηγήσεις για όλα τα θέματα. Θεωρώ με βάση τις καταθέσεις, ότι το δικαστήριο είναι σε θέση να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα» τόνισε η εισαγγελέας.
Ο Αλέξης Κούγιας με τη σειρά του κάλεσε τους δικαστές να σεβαστούν τα δικαιώματα της κατηγορούμενης. «Έχει στερηθεί όλα τα δικονομικά της δικαιώματα… Είναι επιβεβλημένη η πραγματογνωμοσύνη…» ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης, ο οποίος απευθυνόμενος στο δικαστήριο είπε: «θα το πω και σκληρά. Εσείς θα έχετε το κρίμα στο λαιμό σας…».
Το δικαστήριο υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, απέρριψε κατά πλειοψηφία το αίτημα. Μια ένορκος είχε την άποψη, πως το αίτημα της υπεράσπισης έπρεπε να γίνει δεκτό.
Μαρία Ζαχαροπούλου