Έγινε γνωστός διεθνώς ως κορυφαίος διερευνητής αεροπορικών δυστυχημάτων
Στα 93 του έφυγε από τη ζωή ο αντισμήναρχος ε.α. Ακριβός Δ. Τσολάκης ο οποίος έγινε γνωστός διεθνώς ως κορυφαίος διερευνητής αεροπορικών δυστυχημάτων και ήταν ο πρώτος διευθυντής της Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει η «Καθημερινή».
O Ακριβός Τσολάκης γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη και το 1950 αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων. Από την ΕΒΑ αποστρατεύθηκε το 1965 με το βαθμό του αντισμηνάρχου.
Όσο ήταν στην Πολεμική Αεροπορία υπηρέτησε σε Μοίρες διώξεως ελικοφόρων και αεριωθουμένων, στο Σμήνος Κορέας, στην πρεσβεία Βελιγραδίου ως αεροπορικός ακόλουθος και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.
Οι ηθικές αμοιβές που του απονεμήθηκαν περιλαμβάνουν τον Σταυρό του Γεωργίου, τον Χρυσούν Σταυρόν του Φοίνικος και τον Πολεμικό Σταυρό.
Ο Ακριβός Τσολάκης –με τα φτερά της Ολυμπιακής Αεροπορίας– πέταξε με όλους τους τύπους αεροπλάνων. Ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Πτήσεων της Ο.Α, μέχρι και τη συνταξιοδότησή του το 1990.
Το 2001 θεσπίστηκε η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων και έγινε ο πρώτος διευθυντής της.
Πολέμησε στην Κορέα και βρέθηκε κοντά στον θάνατο 14 φορές
Ο Ακριβός Τσολάκης ήταν ένας από τους ιπτάμενους που βρέθηκε στον Πόλεμο της Κορέας, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του για δύο χρόνια ως μέλος του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στο πλαίσιο ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ και βρέθηκε κοντά στον θάνατο 14 φορές.
Οι σταθμοί της ζωής του Ακριβού Τσολάκη
1930: Γέννηση στη Θεσσαλονίκη στις 17 Νοεμβρίου.
1949: Σχολή Ικάρων. Εκπαίδευση πιλότου στις ΗΠΑ.
1951: Αποστολή στην Κορέα: 20 μήνες, 160 αποστολές, 1.200 πολεμικές ώρες, 14 ηθικές αμοιβές, κυβερνήτης Ντακότα.
1959: Σπουδές στην Ασφάλεια Πτήσεων στις ΗΠΑ. Επιστροφή στην Ελλάδα, συνίδρυση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Πτήσεων στην Πολεμική Αεροπορία.
1963: Αεροπορικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι.
1965: Πιλότος στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Ιδρυτής του τομέα Ασφάλειας Πτήσεων της εταιρείας.
1999: Σύμβουλος Ασφάλειας Πτήσεων του νέου Αερολιμένα Αθηνών.
2002-2019: Ίδρυση της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων. Διερεύνηση 250 ατυχημάτων. Συστάσεις ασφάλειας με παγκόσμια απήχηση.