Αναζητούν και άλλα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση
Το δρόμο για τη φυλακή πήραν οι δυο από τους δέκα κατηγορούμενους ως μέλη κυκλώματος «πειρατείας» συνδρομητικών καναλιών, με τζίρους εκατομμυρίων.
Μετά από μαραθώνια διαδικασία ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν, προσωρινά κρατούμενους δυο από τους κατηγορούμενους οι οποίοι φέρονται να είχαν το ρόλο αρχηγού και υπαρχηγού στο κύκλωμα.
Οι υπόλοιποι οκτώ κατηγορούμενοι, μετά τις απολογίες τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ενώ σε κάποιους επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση. Η δράση των συλληφθέντων, οι οποίοι κατηγορούνται, κατά περίπτωση , για εγκληματική οργάνωση, παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παραπέμπει ,σύμφωνα με τις αρχές, σε πυραμίδα με αρχηγό, υπαρχηγούς και πλήθος μεταπωλητών δομή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές έχουν συλλέξει στοιχεία για επιπλέον 7 εμπλεκομένους χωρίς, ωστόσο, να έχουν καταφέρει να τους ταυτοποιήσουν, ενώ εκτιμούν ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα.
Εκτιμάται ότι τα μέλη του κυκλώματος , τα οποία φέρονται να δρούσαν τουλάχιστον 8 χρόνια, κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερα από 25.000.000 ευρώ παραβιάζοντας πνευματική ιδιοκτησία σε εμπορική κλίμακα. Οι συνδρομητές υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 13.000 τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ενώ η οικονομική ζημία στις πλατφόρμες συνδρομητικών καναλιών, εκτιμάται άνω των 100.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το κύκλωμα των «πειρατών» συνδρομητικής τηλεόρασης «χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές, κατάφερναν να αποκωδικοποιούν και να αναμεταδίδουν ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και λαμβάνοντας χωρίς την άδειά τους συνδρομές για τις παράνομες υπηρεσίες που παρείχαν, στερώντας παράλληλα τα νόμιμα κέρδη αυτών».
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να δημιούργησαν παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα και πωλούσαν τις συσκευές αναμετάδοσης μέσω των οποίων συνδέονταν παράνομα στα τηλεοπτικά προγράμματα των εταιρειών. Μάλιστα, οι συνδρομές διαχωρίζονταν σε μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή ετήσιες.
Από την έρευνα προέκυψε πως η είσπραξη των συνδρομών γινόταν με μετρητά, μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό ή μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορούμενων και των μελών των οικογενειών τους.
Σύμφωνα με την κατηγορία η νομιμοποίηση των εσόδων γινόταν μέσω της αγοράς ακινήτων, ίδρυσης εταιρειών ατομικών και μέσω στοιχηματικών εταιρειών.
Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου