«Είναι πολύ το νερό, πολύ περισσότερο από τον Daniel» λέει ο δήμαρχος Μαντουδίου
Τεράστιοι όγκοι νερού έχουν πέσει στη βόρεια Εύβοια κατά τη διάρκεια της νύχτα από την κακοκαιρία Elias, έχοντας προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα σε πόλεις. Κεντρικοί δρόμοι στους οικισμούς του Δήμου έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους, όπως δείχνουν βίντεο από τοπικά ΜΜΕ.
Από την κακοκαιρία έχει κλείσει μεταξύ άλλων και ο δρόμος που ενώνει το Μαντούδι με το Προκόπι.
Το 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους στο Μαντούδι, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή και κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων.
«Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», σημειώνει ακόμη το μήνυμα.
Στις Ροβιές υπάρχουν πληροφορίες ότι οι χείμαρροι που δημιουργήθηκαν έκοψαν δρόμους, ενώ έχουν πλημμυρίσει και κατοικίες. Πυροσβεστική και τοπικές αρχές προσπαθούν να διασώσουν κατοίκους, όπως αναφέρουν ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ. Τα σχολεία στους Δήμους Μαντουδίου, Ερέτριας, Χαλκιδέων και Διρφών-Μεσσαπίων παραμένουν κλειστά με απόφαση που ελήφθη την Τρίτη.
«Ξημέρωσε μία πολύ άσχημη μέρα στο δήμο μας. Μέχρι τις 6 το πρωί είχαν πέσει 150 χιλιοστά βροχής. Το δυτικό τμήμα του δήμου, η Λίμνη και οι Ροβιές, έχουν φέρει όλο το βουνό μέσα στους οικισμούς», είπε ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης. «Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να μην μετακινούνται άσκοπα, κινδυνεύουμε! Το νερό είναι πάρα πολύ, έχουν υπερχειλίσει όλα τα ποτάμια.
Η κατάσταση αυτή τη στιγμή κρίνεται επικίνδυνη. Τα μεγάλα προβλήματα είναι στις καμένες περιοχές, κυρίως εντοπίζονται στην κοινότητα των Ροβιών, αλλά και στο Μετόχι. Μιλάμε για πολύ νερό. Ένας χείμαρρος είναι όλο το βουνό και κατεβαίνει προς τα κάτω… Αν συνεχίσει έτσι δεν ξέρουμε τι θα προκύψει και στους άλλους. Είναι πολύ το νερό, πολύ περισσότερο από τον Daniel.
Παρακαλώ όλους τους δημότες να μην μετακινούνται άσκοπα, είναι οι δρόμοι όλοι χείμαρροι. Αυτή τη στιγμή μετακινούμαι προς τις Ροβιές και έχει 1 μ. νερό ο δρόμος. Να μην μετακινείται κανείς. Δεν έχει ξαναγίνει τόσο νερό. Να μην μετακινείται κανείς, αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε. Βλέπω κίνηση, γι’ αυτό το φωνάζω. Το νερό κατεβαίνει από το βουνό μαζί με φερτές ύλες, κατευθύνεται προς τη θάλασσα. Με κορμούς δέντρων, φερτά υλικά, πέτρες, είναι πολύ επικίνδυνο» πρόσθεσε ο Δήμαρχος μιλώντας προ ολίγου στο OPEN.
Προβλήματα και στη Φθιώτιδα
Την ίδια ώρα έντονες είναι οι βροχοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λαμίας.
Από τις 5:00 το πρωί βρέχει συνεχώς, με διαστήματα όπου η βροχόπτωση είναι ραγδαία φτάνοντας και μέχρι 110 κυβικά το στρέμμα. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα, πέρα από πλημμυρισμένα υπόγεια στη νότια πλευρά της πόλης, με την πυροσβεστική να έχει ξεκινήσει τις παρεμβάσεις για την άντληση των υδάτων.
Εξάλλου μέσα στο κοινοτικό γραφείο πέρασαν τη νύχτα τους πολλοί από τους κατοίκους στο χωριό Κόμμα, όπου και είχε σημάνει συναγερμός από την χθεσινή μέρα, λόγω της απειλής υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι αρμόδιες αρχές μετά από Συντονιστικό που έγινε χθες το απόγευμα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια αποφάσισαν να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα στην περιοχή. Μάλιστα νωρίτερα είχαν προχωρήσει και σε μετακίνηση 10 περίπου οικογενειών από το χωριό Κόμμα, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται πλησίον του ποταμού Σπερχειού, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι μετέφεραν οικόσιτα ζώα και ό,τι μπορούσαν σε ασφαλή σημεία.
Την ίδια ώρα μηχανήματα του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ήταν σε ετοιμότητα σε κρίσιμα σημεία, χωρίς όμως να χρειαστεί να επέμβουν.
Από τις 6:00 το πρωί και μετά, το κύμα κακοκαιρίας, είναι πάνω από την περιοχή της Αταλάντης, ενώ συνεχίζει να βρέχει με ένταση στη Λαμία. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και σήμερα τόσο στη Λαμία όσο και τον Δομοκό, την Μακρακώμη και την Στυλίδα.
Σε ορισμένες περιοχές της Χαλκίδας, της Βοιωτίας, αλλά και της Φωκίδας η βροχόπτωση ήταν ραγδαία και σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών έπεσαν μέχρι και 150 τόνοι νερό σε κάθε στρέμμα.