«Χειρόφρενο» για 24 ώρες στους συρμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ αύριο Πέμπτη

«Χειρόφρενο» για 24 ώρες στους συρμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ αύριο Πέμπτη

Πώς θα λειτουργήσουν τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Ποιοι κλάδοι απεργούν

Οι εργαζόμενοι λειτουργίας του Μετρό της Αθήνας (Μετρό, ΗΣΑΠ) προστέθηκαν σήμερα στην μακρά λίστα των επαγγελματικών κλάδων που θα συμμετάσχουν αύριο Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης το Σωματείο τους, οι συρμοί του Μετρό και του ΗΣΑΠ θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης μέχρι και τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται, ότι το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ έχει ανακοινώσει από χθες ότι συμμετάσχει με στάσεις εργασίας στην απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών. Τα λεωφορεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδικάτου θα κινούνται από τις 9:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης. Η πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται μετά τις 10:00 το πρωί, ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες από τις 8:00 το βράδυ.

Με στάση εργασίας από τις 13:30 έως την λήξη της βάρδιας θα συμμετάσχει στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Σωματείο «ως μέλη του ΕΚΑ και μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, αποφασίσαμε την συμμετοχή μας, με στάση εργασίας από τις 13:30 έως την λήξη της βάρδιας, στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου».

Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ στην αυριανή απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ). Οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8:00 το πρωί και από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Κανονικά θα κυκλοφορήσουν τα ειδικά διασκευασμένα οχήματα εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες. Επιπλέον, κανονικά θα κυκλοφορήσουν και τα λεωφορεία της νυχτερινής γραμμής Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Ναυτεργάτες

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Νατικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), το νέο νομοσχέδιο «επιβάλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, μία σειρά επιδόματα τα κατακρεουργεί, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5ήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».

Τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη στις 10:00 το πρωί στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας. Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, εκτός από την ΠΕΝΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτερων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγειρων Ε.Ν.

Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. «Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετέχουν στην εξαγγελθείσα από την ΑΔΕΔΥ 24ώρη απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Δεδομένα θα υπάρξουν προβλήματα για πολλούς επιβάτες. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αεροπορική σας εταιρεία για τυχόν καθυστερήσεις.

Σχολεία

Συμμετοχή στην απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Δάσκαλοι και καθηγητές προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Νοσοκομεία

Γιατροί και νοσηλευτές συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζει «αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν». Σημειώνει ότι «ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας και αυξάνει την εντατικοποίηση».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση» και ζητάει την απόσυρσή του. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στα Νοσοκομεία εργάζονται εργολαβικοί εργαζόμενοι με «τις συνθήκες που εργάζονται να θυμίζουν μεσαίωνα. Εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο από την απασχόληση μονίμων ή έστω συμβασιούχων εργαζόμενων».

Η Ομοσπονδία ζητάει την εκδίωξη των εργολάβων και την πρόσληψη συμβασιούχων (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης.