Δραματική η κατάσταση στη Φαρκαδόνα Τρικάλων - Βυθισμένες στα νερά παραμένουν επιχειρήσεις στη Λάρισα
Βίντεο ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το Λιμενικό Σώμα, καταγράφει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των μελών της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ), να απεγκλωβίσουν άτομα τα όποια βρισκόντουσαν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Στο οπτικό υλικό αποτυπώνμεται καρέ-καρέ η μάχη που δίνουν μέρα–νύχτα με τα νερά, σε συνδυασμό με μεγάλη ποσότητα λάσπης, προκειμένου να βοηθήσουν όσους περισσότερους μπορούν να βγουν αλώβητοι από αυτή τη φονική πλημμύρα. Η δράση από τη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών, και όχι μόνο, ήταν άμεση, καθώς όπως διακρίνεται και στο βίντεο, ήταν ήδη εκεί από τις πρώτες μέρες που ξεκίνησαν οι καταστροφές.
«Η Φαρκαδόνα απειλείται με ερημοποίηση»
Την ίδια ώρα, όσοι κάτοικοι έχουν απομείνει στην περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας στα Τρίκαλα προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να σταθούν στα πόδια τους. Η Φαρκαδόνα πλέον είναι αντιμέτωπη με την ερήμωση, με τον πρόεδρο της κοινότητας, Θάνο Κούτσικο, να χτυπά «καμπανάκι» για πληθυσμιακή αιμορραγία, ενώ ο ίδιος απευθύνει έκκληση μέσω του grtimes.gr, να συμμετάσχει και πάλι ο Στρατός στην επιχείρηση καθαρισμού της πόλης, καθώς οι γειτονιές «ασφυκτιούν» πλέον από κάθε είδους οικιακό εξοπλισμό και προκύπτει νέος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
«Η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Έξω από κάθε σπίτι υπάρχουν βουνά από κάθε είδους έπιπλα και άλλου είδους οικιακό εξοπλισμό, τα οποία με τη σειρά τους λόγω των τόσων ημερών επαφή τους με τα λασπόνερα έχουν δημιουργήσει και αυτά ρύπανση και προκύπτουν νέοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, από βακτήρια κλπ. Κάνουμε έκκληση να έρθει ο Στρατός στην περιοχή μας, για να ολοκληρωθεί πιο σύντομα η αποκομιδή, κινδυνεύουμε», διαμηνύει ο πρόεδρος της κοινότητας Φαρκαδόνας.
Οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν απομείνει στην περιοχή, αναζητούν λύσεις, χωρίς αυτές να υπάρχουν… Ο πρόεδρος της Κοινότητας μάλιστα «χτυπά καμπανάκι», ότι η Φαρκαδόνα απειλείται με ερημοποίηση. Θα διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός αν φύγουν όλοι, θα υπάρξει αιμορραγία του πληθυσμού, είναι βέβαιο», τονίζει χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί, οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε συγγενικά σπίτια, άλλοι κοντά, άλλοι σε γειτονικά χωριά, ακόμα και γειτονικούς νομούς, άλλοι σε σκηνές και το μέλλον τους είναι το νούμερο ένα άλυτο πρόβλημα για τις αρχές.
«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να βρεθεί λύση για τη στέγαση αυτών των ανθρώπων. Μέχρι στιγμής το πρόβλημα μένει πραγματικά άλυτο! Υπάρχουν σκέψεις να πάνε σε κοντέινερ, αλλά απαιτούνται περίπου 2.000 κοντέινερ, αν υπολογίσουμε συνολικά το δήμο Φαρκαδόνας. Πού θα βρεθούν; Μια άλλη σκέψη είναι ένας παλιός οικισμός στο Κουτσόχερο, που προοριζόταν για ομογενείς, αλλά κι αυτός δεν είναι ολοκληρωμένος, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες. Άρα, ούτε αυτή η λύση εξυπηρετεί…», εξηγεί ο κ. Κούτσικος.
Η μόνη… αχτίδα αισιοδοξίας για την μικρή κοινωνία της Φαρκαδόνας αυτή τη στιγμή, είναι οι αγωνιώδεις προσπάθειες που γίνονται για το άνοιγμα των σχολείων. «Έστω ένα σχολείο από κάθε βαθμίδα ευελπιστούμε αν όλα πάνε καλά, να μπορέσει να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Αρκεί βεβαίως, να ξεμπλέξουμε γρήγορα και από τη γραφειοκρατία. Αυτό θα δώσει ένα κίνητρο στους κατοίκους, θα μπει η ζωή τους και πάλι σε μια είδους κανονικότητα», επισημαίνει ο πρόεδρος. Τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή όπως περιγράφει ο κ. Κούτσικος καθημερινά πραγματοποιούν ελέγχους σε σπίτια και καταστήματα για το ύψος του νερού και τη στατικότητα και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πρώτοι, ενώ παράλληλα συνεχίζεται και η «μάχη» για την περισυλλογή των νεκρών ζώων.
Επιχειρήσεις παραμένουν μέσα σε λίμνη εδώ και 13 ημέρες στο Ομορφοχώρι Λάρισας
Στη γειτονική Λάρισα, σε δεινή κατάσταση έχουν περιέλθει ιδιοκτήτες έξι επιχειρήσεων, καθώς οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή του Ομορφοχωρίου Δήμου Κιλελέρ παραμένουν επί 13 ημέρες μέσα σε μια «λίμνη» από νερό. Πλέον, όπως αναφέρει το larissanet.gr, εκπέμπουν SOS, με δεδομένο ότι είναι αδύνατη η πρόσβαση στις πλημμυρισμένες εγκαταστάσεις, ώστε να γίνουν οι καταγραφές των ζημιών.
Στο πλαίσιο αυτό καλούν άμεσα τις τοπικές Αρχές να επέμβουν, με στόχο να προχωρήσουν οι αντλήσεις. Στη συνέχεια θα είναι εφικτή η λεπτομερής εκτίμηση της ζημιάς, όπως και η εκκίνηση των απαραίτητων ενεργειών ώστε να έλθει η στιγμή της επαναλειτουργίας τους.