Παλεύουν με τα λασπόνερα οι κάτοικοι - Φεύγουν με δάκρυα στα μάτια από τα σπίτια τους
Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία που βιώνουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τη φονική κακοκαιρία Daniel. Με τα μηνύματα στα κινητά τους από το 112 να έρχονται το ένα μετά το άλλο οι κάτοικοι παίρνουν μαζί τους λιγοστά πράγματα και με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετούν τα σπίτια τους.
Η ανησυχία για τον Πηνειό είναι μεγάλη καθώς η στάθμη του έχει ανέβει επικίνδυνα. Πυροσβέστες και εθελοντές, συνεπικουρούμενοι και από δυνάμεις του στρατού και από ιδιώτες με σκαπτικά μηχανήματα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, σε τρία επίπεδα.
Πρώτον, να ενισχύσουν τις όχθες του ποταμού με αδρανή υλικά στο τμήμα του που διασχίζει την πόλη, δεύτερον, να απεγκλωβίσουν κατοίκους που είναι «παγιδευμένοι» στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και νερό και τρίτον να μετακινήσουν κόσμο από περιοχές στις οποίες η στάθμη του νερού ανεβαίνει.
Επίσης, με την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων, με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, γίνονται διανοίξεις σε σημεία του ποταμού έξω από την πόλη, ώστε να εκτονώνεται η πίεση του νερού και να σταθεροποιείται η στάθμη του ποταμού.
Δραματική, όπως τονίζει η ΕΡΤ είναι η κατάσταση στον Παλαμά Καρδίτσας, με ολόκληρο σχεδόν τον Δήμο να παραμένει βυθισμένος στο νερό και τη λάσπη. Οι διασώστες προσπαθούν με κάθε μέσο να σώσουν όσους παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος της καταστροφής σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές.
Μόνο μπουλντόζες και τρακτέρ κυκλοφορούν στους δρόμους. Εθελοντές μοιράζουν νερό και τρόφιμα στους κατοίκους που παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ τα περισσότερα χωριά του Παλαμά παραμένουν χωρις ηλεκτρικό και νερό.
Απανωτά τα μηνύματα που έρχονται στα κινητά των κατοίκων από το 112
Μήνυμα του 112 σε δεκάδες περιοχές της Θεσσαλίας έστειλε το Σάββατο (9/9) το απόγευμα η Πολιτική Προστασία, καθώς η στάθμη του Πηνειού παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και τα νερά διοχετεύονται ανεξέλεγκτα στις γύρω περιοχές.
«Παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» γράφουν τα μηνύματα του 112.
Βυθισμένες κάτω από το νερό παραμένουν τεράστιες εκτάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις ενώ δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Παράλληλα συνεχίζονται ασταμάτητα οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων ενώ μεγάλη είναι η αγωνία για 4 άτομα που αγνοούνται στη Μεταμόρφωση Καρδίτσα.
Ποια χωριά κινδυνεύουν
Ο ποταμός Πηνειός που έχει υπερχειλίσει απειλεί χωριά του δήμου Τεμπών, όπως: το Μακρυχώρι, τους Γόννους, τον Ευαγγελισμό. Κάτω από την κοιλάδα των Τεμπών, κινδυνεύει ο οικισμός του σιδηροδρομικού σταθμού Ραψάνης, ο Πυργετός, ο Παλαιόπυργος και η Κουλούρα.
Απεγκλωβισμός δια θαλάσσης 24 ατόμων από την παραλία Χορευτό Μαγνησίας
Yπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (9/9) απεγκλωβισμός από την παραλία Χορευτό Μαγνησίας από ένα σκάφος. Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 24 άτομα.
Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Κοζάνης – Λάρισας
Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εθνική Οδό Κοζάνης - Λάρισας ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι μετά από απόφαση του Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης τίθεται σε ισχύ προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας, όλων των οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λάρισα, επί της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας που έχουν ως τελικό προορισμό οποιαδήποτε περιοχή νοτίως του Τύρναβου και κινούνται εντός της εδαφικής αρμοδιότητας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων στην Π.Ε. Λάρισας.
Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και εκτάκτου ανάγκης.
Πάνω από 1.600 πολίτες απεγκλώβισαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές
Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανέρχονται στους 1.602.
Εξ αυτών, απεγκλωβίστηκαν 319 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, 39 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, 58 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ενώ 1186 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με 448 άτομα μεταξύ των οποίων:
- 2 Λόχοι της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης, διόπτρες νυκτός, drone, πλήρη υλικά C2, με δυνατότητα επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα.
- 42 άτομα της 32 Ταξιαρχίας Πεζικού.
- 1 Λόχος Εκτάκτων Αναγκών του σχεδίου «Ξενοκράτης» με 71 άτομα.
- 36 άτομα επιπλέον των προβλεπομένων στο σχέδιο «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί.
- 68 άτομα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας και στην Αγία Κυριακή Τρικάλων και 19 άτομα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στον Παλαμά Καρδίτσας.
- 16 άτομα από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ).
Για τον απεγκλωβισμό πολιτών έχουν διατεθεί:
- 24 Ερπυστριοφόρα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113
- 14 ειδικά οχήματα Hummer
- 53 οχήματα γενικής χρήσης
- 4 λεωφορεία
- 3 Mini Bus
- 2 ασθενοφόρα
- 14 μηχανήματα Μηχανικού
- 4 επικαθήμενα οχήματα
- 12 αρματοφορείς
- 66 λέμβοι
- 6 οχήματα Μεταφοράς Ζευγμάτων Γεφυρών και 6 λέμβοι τύπου LCB
Ακόμη, έχουν διατεθεί 2 δύο Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη ισχύος 300 και 550 kVA στην Λάρισα για κάλυψη αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, 400 κουβέρτες για τους Σοφάδες Καρδίτσας, 400 κουβέρτες για την Ιτέα Καρδίτσας, 200 κουβέρτες για την Φαρκαδόνα Τρικάλων, 40 κουβέρτες για τον Παλαμά Καρδίτσας, 400 κουβέρτες για τον δήμο Καρδίτσας, 400 στρώματα για τον Δήμο Καρδίτσας, 210 ράντζα εκστρατείας ενώ έχουν διατεθεί και χώροι φιλοξενίας των πληγέντων.
Επίσης, έχει γίνει τοποθέτηση γέφυρας Bailey στα Καλά Νερά Βόλου ενώ αντίστοιχες γέφυρες είναι σε ετοιμότητα τοποθέτησης στα Στουρναραίικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας από κλιμάκια της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ.
Στον Παγασητικό Κόλπο βρίσκονται μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό.
Επιχειρούν 5 ελικόπτερα Έρευνας Διάσωσης, 2 ελικόπτερα CH-47D CHINOOK και 3 ελικόπτερα UH-1H.
Σε ετοιμότητα μιας ώρας βρίσκονται 4 ελικόπτερα και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 ενώ σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών βρίσκεται ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού για φιλοξενία των απεγκλωβισμένων.
Επιπλέον, σε ετοιμότητα βρίσκονται 62 λεωφορεία, 15 μικρολεωφορεία, 19 μηχανήματα Μηχανικού, 121 οχήματα γενικής χρήσης, γέφυρες Bailey προς τοποθέτηση, όπου απαιτηθεί, 932 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» στις περιοχές ευθύνης της ΑΣΔΥΣ και της 1ης Στρατιάς, 60 άτομα «Δευκαλίων» σε ετοιμότητα δύο ωρών, 181 άτομα της Δύναμης Συνδρομής Εκτάκτων Αναγκών (ΔΥΣΕΑ) αλλά και κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας πλημμυροπαθών πολιτών εντός των στρατοπέδων της ευρύτερης πληγείσας περιοχής.