Δίκη Πισπιρίγκου: Η υπεράσπιση αμφισβητεί τις τοξικολογικές εξετάσεις για την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα

Δίκη Πισπιρίγκου: Η υπεράσπιση αμφισβητεί τις τοξικολογικές εξετάσεις για την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα

Στο... στόχασττο ο επικεφαλής του εργαστηρίου τοξικολογίας του ΑΠΘ, Νίκος Ράϊκος - Απορρίφθηκαν τα αιτήματα για εξέταση νέων μαρτύρων

Για «ακραία ψευδορκία» κατηγόρησε τον καθηγητή ιατροδικαστικής και τοξικολογίας, ιατρού, χημικού και επικεφαλής του εργαστηρίου τοξικολογίας του ΑΠΘ, Νίκο Ράϊκο η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου η οποία αμφισβητεί το συμπέρασμα του πως χορηγήθηκε θανατηφόρα κεταμίνη στην Τζωρτζίνα ενώ ήταν στη ζωή.

Ο καθηγητής, ο οποίος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ιατρικού λάθους, ανέβηκε για δεύτερη μέρα στο βήμα του μάρτυρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου προκειμένου να συνεχίσει την κατάθεση του. Ωστόσο , ο συνήγορος της κατηγορούμενης Αλέξης Κούγιας ζήτησε πολυήμερη διακοπή της διαδικασίας προκειμένου οι συνεργάτες του να μελετήσουν τα πέντε έγγραφα που ο μάρτυρας προσκόμισε το δικαστήριο τα οποία αφορούν στα συμπεράσματα των εργαστηριακών ερευνών όπου διαπιστώθηκε ότι χορηγήθηκαν στο παιδί οι ουσίες κεταμίνη και μιδαζολάμη.

«Θέλω να τα εξετάσει ο συνεργάτης μας καθηγητής Τσατσάκης. Αμφισβητούμε όσα έχει πει στο δικαστήριο ο κ. Ράικος γιατί ο συνεργάτης μας μας είπε -και θα τα πει και σε εσάς- ότι δεν υπάρχει τίποτα επιστημονικό σε όσα είπε. Μας είπε πως πρόκειται για «εκτιμήσεις κλόουν τοξικολογίας» ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας και έκανε λόγο για «Χονδροειδέστατη ψευδορκία». Μάλιστα , ο συνήγορος ανέφερε πως θέλει να εξετάσει το μάρτυρα σε άλλη συνεδρίαση και ενώ προηγουμένως οι ειδικοί συνεργάτες του αποφανθούν σχετικά με τις μεθόδους που υιοθετήθηκαν από το εργαστήριο του καθηγητή και τα συμπεράσματα που «καίνε» τη Ρούλα Πισπιρίγκου.
Ο μάρτυρας ,προηγουμένως , είχε εξηγήσει στο δικαστήριο τα βήματα που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια του εργαστηριακού ελέγχου που είχαν ως αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των δυο ουσιών.

Η εισαγγελεας της έδρας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος διακοπής της δίκης σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας σημειώνοντας πως το περιεχόμενο των επίμαχων εγγράφων είναι γνωστό στην υπεράσπιση .

«Η υπεράσπιση έχει αναδείξει τη θέση της για την τοξικολογική έκθεση , την έχει αμφισβητήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός .

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Κούγιας απάντησε πως δεν έχουν στη διάθεση τους το σύνολο των στοιχείων . «Η δίκαιη απόφαση είναι αυτή που εκδίδεται όταν δίνεται η δυνατότητα απόλυτης γνώσης των αποδεικτικών μέσων» είπε επιμένοντας , αυτή τη φορά , σε αίτημα διακοπής της εξέτασης του μάρτυρα και υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως ο καθηγητής «ξαφνικά θυμήθηκε πως έχει στο αρχείο του έγγραφα τα οποία εκφέρε στο δικαστήριο».

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα διακοπής της δίκης ,ωστόσο , αποφάσισε την εξέταση του καθηγητή σε επόμενο στάδιο της δίκης αφήνοντας ,μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο για κατ αντιπαράσταση εξέταση με τον καθηγητή τοξικολογίας, Αριστείδη Τσατσάκη, ο οποίος είναι στη λίστα των μαρτύρων της κατηγορούμενης ως πραγματογνώμονας .

Η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου , στη συνέχεια, επανέφερε αιτήματα για εξέταση από το δικαστήριο ειδικών επιστημόνων που θεωρεί ότι με τις μαρτυρίες τους θα φωτίσουν πτυχές της υπόθεσης . Επιπλέον, ζητήθηκε, μεταξύ άλλων, να φέρουν στο δικαστήριο το σάκο επείγουσας αναζωογόνησης ώστε να σχηματίσει το δικαστήριο σαφή εικόνα της θέσης των φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν τα κρίσιμα λεπτά στην Τζωρτζίνα αλλά και το έγγραφο που βεβαιώνει τις ουσίες που χορηγήθηκαν στο παιδί και αντικαταστάθηκαν . Επίσης , ο συνήγορος επανέλαβε το αίτημα για νέα τοξικολογική εξέταση στο αίμα της Τζωρτζίνας , αυτή τη φορά , στο εργαστήριο του πανεπιστημίου της Κρήτης ώστε να εξεταστεί από τον πραγματογνώμονα της κατηγορούμενης.

«Δεν δόθηκε στην κατηγορούμενη η δυνατότητα να έχει επιστημονικό αντίλογο» ανέφερε ο κ. Κούγιας στην προσπάθεια του να ενισχύσει τα αιτήματα του. Ο Αλέξης Κούγιας στις αναφορές του εστίασε στο ενδεχόμενο επιληπτικού θανάτου της Τζωρτζίνας.

Η εισαγγελεας της έδρας, στην πρόταση της, ανέφερε πως δεν κρίνει απαραίτητο να εξεταστούν οι μάρτυρες που ζήτησε η υπεράσπιση ενώ επιφυλάχθηκε να εισηγηθεί στη συνέχεια σχετικά με τα υπόλοιπα αιτήματα.

Ο Αλέξης Κούγιας επανήλθε σημειώνοντας πως υπήρξε «προκατάληψη σε βάρος της κατηγορούμενης» και για το λόγο αυτό «σκοπίμως δεν εξετάστηκαν μάρτυρες».
Τελικά , το δικαστήριο απέρριψε, ομόφωνα, τα αιτήματα για εξέταση νέων μαρτύρων και διέκοψε για αύριο όποτε και θα ξεκινήσει η ανάγνωση εγγράφων.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου