Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο από το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης»
Σε μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες που έχει βιώσει η χώρα μας εξελίσσεται η κακοκαιρία Daniel, με τα ημερήσια ύψης βροχής στην Κεντρική Ελλάδα να ξεπερνούν κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2006. Οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στη Μαγνησία και στα παράλια της Λάρισας έχουν προκαλέσει τον θάνατο ενός ανθρώπου και σημαντικά προβλήματα στις υποδομές. Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 20:45 καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 mm*. Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέβριο 2020.
Στον χάρτη και στον ένθετο πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής σε χιλιοστά μέχρι τις 20:45, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr την Τρίτη 5/9, με υποσημείωση στους μετεωρολογικούς σταθμούς που σταμάτησαν να μεταδίδουν νωρίτερα λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές συνεχίζονται.
Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες
Βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας με έντονα φαινόμενα κυρίως στα κεντρικά ηπειρωτικά, ισχυροί άνεμοι στα πελάγη, θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.
Πιο αναλυτικά:
Για την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, οι οποίες μετά το μεσημέρι βαθμιαία στη Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου θα εξασθενήσουν, ενώ θα συνεχιστούν σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Σποράδες, Βόρεια Εύβοια, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Πελοπόννησο και νησιά του Ιονίου. Τα φαινόμενα σε Κεντρική Μακεδονία (Πιερία), Θεσσαλία, Σποράδες, Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία), Βόρεια Εύβοια, Ανατολική και Βόρεια Πελοπόννησο (Δυτική Κορινθία, Ανατολική Αχαΐα, Αργολίδα, Ανατολική Λακωνία), θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 23 βαθμούς), 20 έως 28 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 20 έως 28 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 16 έως τους 23 βαθμούς στην Ήπειρο), 21 έως 29 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 32 βαθμούς στην Κρήτη, 23 έως 30 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό Ιόνιο και στον Κορινθιακό Κόλπο ισχυροί 6 μποφόρ.
Νεφώσεις με παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ.
Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή πρόσκαιρη καταιγίδα περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.